Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί – Ποιοι το δικαιούνται – Πως υπολογίζεται

Σε περίπου ένα μήνα από σήμερα θα πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Το Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Το περιθώριο για τους εργοδότες για να πληρώσουν το Δώρο Χριστουγέννων είναι η 21η Δεκεμβρίου. Οι εργοδότες έχουν φυσικά το δικαίωμα να κάνουν την πληρωμή και νωρίτερα, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το δώρο αντί χρημάτων να είναι σε είδος ή σε κουπόνια για προϊόντα.

Πως υπολογίζεται

Η χρονική περίοδος που μετράει για το δώρο Χριστουγέννων είναι από 1 Μαϊου ως 31 Δεκεμβρίου. Όσοι εργαζόμενοι έχουν διαρκεί εργασία αυτή την περίοδο δικαιούνται δώρο ίσο με έναν μισθό ή 25 ημερομίσθια.

Όσοι λόγο άλλης εργασιακής σχέσης εργάζονται λιγότερες από 25 ημέρες τον μήνα δικαιούνται τα 2/25 – δηλαδή αμοιβή ίση με 2 ημερομίσθια, για κάθε 19 ημέρες εργασίας.

Οι άνεργοι

Όσοι άνεργοι δικαιούνται επίδομα του ΟΑΕΔ, δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων από τον οργανισμό εφόσον έχουν επιδοτηθεί το διάστημα από 1 Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Το Δώρο Χριστουγέννων δίνεται στους δικαιούχους από τον ΟΑΕΔ, κάθε χρόνο λίγο πριν ή μέσα στην εβδομάδα των Χριστουγέννων.
Το ποσό που δικαιούνται οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι ίσο με το επίδομα ανεργίας εφόσον έπαιρναν το βοήθημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Εφόσον έπαιρναν επίδομα για διάστημα μικρότερο από το παραπάνω θα δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

ΠΗΓΗ: newsit.gr