Δείτε ΤΙ Απίστευτο Συμβαίνει στην Καρδιά σας Τη στιγμή που πίνετε Ενεργειακά Ποτά. Θα σας πέσει το Σαγόνι.

Η καφεΐνη από μόνη της μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για το μυαλό και το σώμα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να μειώσει τους πονοκεφάλους, να βελτιώσει την πνευματική εγρήγορση και ακόμη και να θεραπεύσει καταστάσεις όπως το άσθμα και τον διαβήτη.

Ωστόσο, όταν η καφεΐνη προστίθεται σε ένα κοκτέιλ τεχνητών διεγερτικών, γλυκαντικών και άλλων πρόσθετων, μπορεί να γίνει ένας τοξικός εφιάλτης που μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο καρδιαγγειακό σας σύστημα και πιθανόν να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Απλά ρωτήστε την οικογένεια του Cory Terry, ενός 33χρονου πατέρα από το Μπρούκλιν, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή αφού έπινε red bull, ένα από τα πιο δημοφιλή «ενεργειακά» ποτά στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Patricia Terry, τη μητέρα του Cory, ήταν μη καπνιστής που έπινε Red Bull σε τακτική βάση. «Έπινε αυτά τα πράγματα όλη την ώρα. Έλεγε ότι του έδιναν ενέργεια», δήλωσε η Patricia στο New York Daily News.

Μπορεί το Red Bull να προκαλέσει καρδιακές προσβολές;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings διαπίστωσε ότι το Red Bull και παρόμοια ενεργειακά ποτά είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και μπορούν επίσης να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα στους υγιείς ανθρώπους.

Ένα τεστ περιελάμβανε την παροχή δύο δοχείων (500 ml) ενεργειακού ποτού σχεδόν ταυτόσημου με το Red Bull σε 15 υγιείς συμμετέχοντες σε καθημερινή βάση για μία εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πίεση του αίματος των ανθρώπων στο τεστ αυξήθηκε κατά 8% μόλις τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση του ποτού, ανεβαίνοντας στο 10% μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Διαπίστωσαν επίσης ότι οι καρδιακοί ρυθμοί των συμμετεχόντων αυξήθηκαν κατά 8% την πρώτη ημέρα και έφτασαν το 11% μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρτηρίες, γεγονός που οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια και θρόμβους αίματος που προκαλούν καρδιακή προσβολή, ενώ οι υψηλοί καρδιακοί ρυθμοί συσχετίζονται συχνά με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Συστατικά του Red Bull

Εκτός από τόνους ζάχαρης και ενανθράκωσης, τα κύρια συστατικά του Red Bull είναι μια ποικιλία από διεγερτικά, τα κυριότερα δύο είναι η καφεΐνη και η ταυρίνη, μαζί με αρκετές βιταμίνες της ομάδας Β.

Αν και αυτά τα συστατικά δεν έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν πάρα πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον μέσο άνθρωπο, ελάχιστες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση που έχει ο συνδυασμός αυτών των συστατικών στους ανθρώπους.

Επικίνδυνες παρενέργειες του Red Bull

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την επίδραση που είχε το Red Bull στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Η μελέτη περιελάμβανε 13 συμμετέχοντες που είχαν αντοχή.

Οι ερευνητές τους έκαναν εξαντλητική άσκηση τρεις φορές την ημέρα και κάθε φορά πριν ασκηθούν έπιναν είτε Red Bull, είτε ένα ποτό παρόμοιο με το Red Bull αλλά χωρίς ταυρίνη είτε ένα εικονικό φάρμακο χωρίς διεγερτικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Red Bull ήταν το μόνο ποτό που θα μπορούσε να δώσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, γιατί μεγάλη ποσότητα αίματος αντλείται μέσα και έξω από την καρδιά.

Αυτό δείχνει ότι αν και τα διεγερτικά που βρίσκονται στο Red Bull δεν μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες ξεχωριστά, όταν συνδυαστούν έχουν σημαντικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος, αποτελέσματα που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Συμπερασματικά, αυτές οι μελέτες βασικά αποδεικνύουν αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ήδη: το Red Bull και τα ενεργειακά ποτά σαν αυτό ΔΕΝ είναι καλό για την καρδιά σας.

Εάν χρειάζεστε ενέργεια, μείνετε στον καφέ ή σε οποιοδήποτε άλλο ποτό που έχει μόνο ένα διεγερτικό, όχι τα χημικά κοκτέιλ που πωλούν αυτές οι εταιρίες ενεργειακών ποτών.

Credit: theheartysoul.com