Δείτε τα 15 πιο Φρικιαστικά Επιστημονικά πειράματα που Συγκλόνισαν Όλη την Ανθρωπότητα. Το 8ο ήταν το χειρότερο που έγινε Ποτέ

Από τη φύση τους, τα επιστημονικά πειράματα απαιτούν από εμάς να περάσουμε τα όρια της υπάρχουσας γνώσης για να κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε τον κόσμο μας.

Ωστόσο, όπως δείχνει η ιστορία, όσοι πραγματοποιούν τα πειράματα μπορούν μερικές φορές να ξεπεράσουν αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν αποδεκτά όρια. Και όμως, η επιστήμη έχει σώσει δισεκατομμύρια ζωές.
Ορισμένα επιστημονικά πειράματα ήταν υπέροχα. Για παράδειγμα, ο Richard Lewisohn, του οποίου το έργο τελειοποίησε την επιστήμη πίσω από τις μεταγγίσεις αίματος, υπολογίζεται ότι έσωσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ζωές. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο επιτυχημένες επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν προκαλέσει κάποια διαμάχη. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Edward Jenner, ο πατέρας του εμβολιασμού, ο οποίος αποφάσισε να μολύνει ένα απολύτως υγιές αγόρι προκειμένου να αποδείξει τις θεωρίες του. Φυσικά, η δράσεις του γινόταν τον 18ο αιώνα, όταν κανείς δεν έδινε στην επιστήμη μια δεύτερη γνώμη!

Για όλες αυτές τις ζωές που έχουν σωθεί, ωστόσο, οι επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν επίσης σκοτώσει … μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ο Robert Oppenheimer και οι συνεργάτες του που εργάζονται στο Manhattan Project – η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα – και όλοι εξέφρασαν τα συναισθήματά τους όταν η Αεροπορία έριξε πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
Τα πειράματα στον παρακάτω κατάλογο είναι από τα χειρότερα που έγιναν ποτέ στο όνομα της επιστήμης. Ποιό είναι το πιο ανησυχητικό;

15. Γουρούνια που φωσφορίζουν

Το 2013, επιστήμονες του Γεωργικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν χοιρίδια που λάμπουν στο σκοτάδι, αφού τα έμβρυά τους εγχύθηκαν με το DNA μιας μέδουσας. Υποστήριξαν ότι το ασυνήθιστο τέχνασμα δεν θα επηρέαζε την υγεία των χοιριδίων και ότι θα μπορούσαν να ζήσουν όσο και κάθε συνηθισμένος χοίρος. Αυτό βέβαια ίσχυε πέρα από το γεγονός ότι ήταν προορισμένα να περάσουν τη ζωή τους ως λαμπερά εργαστηριακά ποντίκια, φυσικά. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι χοίροι που λάμπουν στο σκοτάδι θα διευκόλυναν τη δοκιμή νέων φαρμάκων, οδηγώντας σε φθηνότερα φάρμακα για ανθρώπινη κατανάλωση.


14. Σαδιστικά πειράματα του Dr. Mengele σε δίδυμα

Όταν πρόκειται να διαταράξουν τα πειράματα της επιστήμης, οι Ναζί θα μπορούσαν σχεδόν να δημιουργήσουν μια ολόκληρη λίστα των δικών τους. Πιθανώς το πιο ενοχλητικό, ωστόσο, ήταν το περίφημο έργο του Δρ. Josef Mengele για τα δίδυμα. Ο Mengele εργάστηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και πραγματοποίησε μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων στους κρατούμενους. Το αγαπημένο του τεστ ήταν τα δίδυμα. Ο ίδιος έκανε μια ένεση με μια ασθένεια για να δει πώς θα αντιδρούσε κάποιος / α και το δίδυμό του. Προσπάθησε ακόμη και να δημιουργήσει σιαμαία δίδυμα, ράβοντας το σώμα τους και τα αποθέματα αίματος μαζί. Αν ένα δίδυμο πέθανε, το άλλο θα σκοτωνόταν απλά για να συγκρίνει τις διαφορές μεταξύ τους στο τραπέζι της νεκροψίας.

13. Πλύση εγκεφάλου της CIA

Εάν οι Ναζί μπορούσαν να έχουν έναν κατάλογο των δικών τους ενοχλητικών βιολογικών πειραμάτων, η CIA δεν θα απέχει πολύ από την ηθική αμφισβητήσιμη ψυχολογική έρευνα, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το έργο QK-HILLTOP ήταν το κωδικό όνομα που δόθηκε στο έργο της CIA το 1954 για την πλύση εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας τεχνικές από την κομμουνιστική Κίνα για να σπάσει ολόκληρο το σύστημα πεποιθήσεων ενός ατόμου προτού τον εκπαιδεύσει να πιστεύει σε κάτι άλλο εξ ολοκλήρου. Ο Δρ Harold Wolff, ο άνθρωπος πίσω από το QK-HILLTOP, πειραματίστηκε σε ζωντανούς ανθρώπους, χρησιμοποιώντας ναρκωτικά, τεχνικές βασανιστηρίων και ύπνωση, μεταξύ άλλων μεθόδων που καθιστούσαν επιτυχές το «πλύσιμο του εγκεφάλου» των θυμάτων.

12. Τεχνητό αίμα

Οι οπαδοί της τηλεοπτικής εκπομπής βαμπίρ True Blood θα εξοικειωθούν με την έννοια του τεχνητού αίματος, που χρησιμοποιείται από τους βρικόλακες που έχουν αφομοιωθεί στην κοινωνία για να τους σταματήσουν να τρέφονται με ανθρώπους. Ωστόσο, όταν η Northfield Laboratories παρουσίασε το τεχνητό αίμα τους το 2004, ήταν πολύ λιγότερο επιτυχής. Οι ασθενείς σε διάφορα νοσοκομεία στις ΗΠΑ έλαβαν το τεχνητό υποκατάστατο, PolyHeme, αντί για αίμα χωρίς τη συγκατάθεσή τους και τις γνώσεις τους σε μια σειρά ζωντανών δοκιμασιών. Πολλά από αυτά τα άτομα πέθαναν, καθώς το PolyHeme βρέθηκε να περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε αυξημένο αριθμό θανάτων από καρδιακές προσβολές και ανευρύσματα.
11. Harlow’s Monkeys , ένα πείραμα σχετικά με τη θεωρία της προσκόλλησης

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Harry Harlow ήθελε να διερευνήσει τη θεωρία της προσκόλλησης, την ιδέα ότι τα νεαρά θηλαστικά σχηματίζουν δεσμούς με τους γονείς τους και άλλους ενήλικες όταν είναι πολύ νέοι. Τώρα, ακόμα και στη δεκαετία του 1950, ο Harlow γνώριζε ότι δεν θα ήταν αποδεκτό να πειραματιστεί στα παιδιά, οπότε έκανε το ενοχλητικό του πείραμα χρησιμοποιώντας πιθήκους rhesus. Τοποθέτησε μια ομάδα πιθήκων με μια μητέρα «υποκατάστατο» κατασκευασμένη από ύφασμα και παρατήρησε ότι το μωρό φάνηκε να σχηματίζει το είδος της προσκόλλησης που περίμενε. Προκειμένου να αποδείξει ότι ο δεσμός είχε διαμορφωθεί, απομάκρυνε τότε αυτές τις αναπληρωματικές μητέρες, αφήνοντας τα καημένα τα μωρά να στερούνται της απώλειας του γονέα τους.
10.Φυλακισμένοι χρησιμοποιήθηκαν για πειράματα σχετικά με παθήσεις του δέρματος και φάρμακα

Οι φυλακισμένοι έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλά πειράματα. Εξάλλου, είναι ένας πληθυσμός που θα παραμείνει σε ένα μέρος για τη διάρκεια της έρευνας και θα υπογράψουν ευτυχώς όλα όσα τους δίνονται για μερικά επιπλέον δολάρια. Όταν ο Δρ. Albert Kligman έφθασε στη φυλακή του Holmesburg στη Φιλαδέλφεια το 1951, είδε αμέσως τις ευκαιρίες για τη δική του έρευνα σχετικά με τις δερματικές παθήσεις και τα φάρμακα. Για 20 χρόνια διεξήγαγε πειράματα στους κρατούμενους, πληρώνοντάς τους μερικά δολάρια για να υποβληθούν σε διαδικασίες που συχνά ήταν επώδυνες και τους εξέθετε σε πιθανώς επικίνδυνες χημικές ουσίες, όλα στο όνομα της επιστήμης.
9. Ιάπωνες επιστήμονες «καλλιέργησαν» ανθρώπινο αυτί στην πλάτη ενός αρουραίου

Το 2016, οι Ιάπωνες επιστήμονες συνεργάστηκαν σε ένα έργο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντικατάσταση των ανθρώπινων αυτιών από το μηδέν, αντί να ξαναδημιουργούνται από χόνδρο των πλευρών όπως συμβαίνει σήμερα. Ωστόσο, η μέθοδος που επέλεξαν προκάλεσε κάποια διαμάχη όταν εμφανίστηκαν εικόνες ενός ζωντανού αρουραίου με ένα ανθρώπινο αυτί στην πλάτη του. Αν η τεχνική τους αποδειχθεί επιτυχής, τα αυτιά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για ανθρώπους με γενετικές ανωμαλίες ή που έχουν υποστεί τραυματισμούς σε λίγους μόνο μήνες, αν και για κάποιους, η θέα ενός ανθρώπινου αυτιού στο πίσω μέρος ενός αρουραίου ήταν λίγο υπερβολική .
8. Θεραπεία με ηλεκτροσόκ χρησιμοποιούνταν για την θεραπεία πολύ μικρών παιδιών

Η θεραπεία με ηλεκτροσόκ χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία των φυσικών και ψυχολογικών παθήσεων και στον 20ο αιώνα. Ωστόσο, όταν ο γιατρός Loretta Bender πήγε τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα από τους περισσότερους στη δεκαετία του 1940, όταν άρχισε να χρησιμοποιεί αυτή τη θεραπεία για την θεραπεία πολύ μικρών παιδιών που είχαν επιδείξει κάποια ήπια προβλήματα συμπεριφοράς. Αναφέρει ότι τα παιδιά που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ ήταν λιγότερο ευέξαπτα και λιγότερο ανήσυχα στην τάξη, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι εγκέφαλοί τους είχαν μόλις «τηγανιστεί». Ίσως το πραγματικά συγκλονιστικό μέρος είναι ότι υποστηρικτές της θεραπείας με ηλεκτροσόκ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη χρήση της στη θεραπεία παιδιών με αυτισμό και άλλες εγκεφαλικές διαταραχές ακόμα και σήμερα.
7. Φυλακισμένοι χρησιμοποιήθηκαν σε ένα πείραμα για την επίδραση της ακτινοβολίας στο αναπαραγωγικό σύστημα

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν μια σειρά πειραμάτων που εξέταζαν την επίδραση της ακτινοβολίας στο αναπαραγωγικό σύστημα. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άντρες θα έτρεχαν ένα μίλι αντί να διακινδυνεύσουν να συμβεί κάτι στους όρχεις τους, οι υπεύθυνοι για το πείραμα στράφηκαν προς αυτήν την αξιόπιστη πηγή επιστημονικών δοκιμαστικών αντικειμένων – το σύστημα φυλακών των ΗΠΑ. Οι κρατούμενοι υπέγραψαν τη μελέτη για να κερδίσουν το ποσό των 25 δολαρίων και επειδή ήταν σίγουροι ότι ήταν ασφαλές. Αντ ‘αυτού, εκείνοι που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία έχουν βιώσει υψηλότερα από τα συνηθισμένα ποσοστά καρκίνου των όρχεων, και πολλοί από τότε έχουν πεθάνει λόγω του πειράματος.
6. Το Πείραμα στις Φυλακές του Στάνφορντ

Παρά το όνομα, το περίφημο Πείραμα των Φυλακών του Στάνφορντ δεν πραγματοποιήθηκε σε μια συμβατική φυλακή. Ήταν μάλλον μια ψεύτικη φυλακή, η οποία είχε δημιουργηθεί από ερευνητές για να διερευνήσει τις ψυχολογικές συνέπειες της ύπαρξης φυλακισμένου ή φυλακής υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Ωστόσο, αυτό το πείραμα έχαβε σύντομα επικίνδυνα τον έλεγχο, με εκείνους που είχαν ανατεθεί να ενεργούν ως φύλακες να παίρνουν τον ρόλο τους πολύ σοβαρά, επιβάλλοντας φυσικές τιμωρίες στους κρατούμενους και παραβλέποντας τα απαραίτητα, όπως τρόφιμα και νερό. Οι φυλακισμένοι αποκρίθηκαν με την επανάσταση εναντίον της εξουσίας και μάλιστα με την εκπόνηση ενός σχεδίου διαφυγής.
5. Έλεγχος του μυαλού από τη CIA

Ένα ακόμη από τα θύματα της CIA. Το πρόγραμμά τους για έλεγχο του μυαλού, γνωστό ως Project MKUltra, ήταν ενεργό μεταξύ του 1953 και 1964. Εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι βιολογικοί και χημικοί παράγοντες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του μυαλού και συνεπώς για τις ενέργειες εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών. Παρόλο που κανείς δεν ήξερε πραγματικά ποια θα ήταν τα μακροπρόθεσμα σωματικά ή ψυχολογικά αποτελέσματα αυτού του πειράματος, ο κύριος λόγος για τον οποίο ήταν ανησυχητικό ήταν ότι η CIA δεν ζήτησε τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων ή έστω ασχολήθηκε με το να τους πει ότι παίρνουν μέρος σε ένα πείραμα! Πραγματοποίησαν πειράματα σε στρατιωτικό προσωπικό, σε φυλακισμένους και ακόμη και σε ασθενείς με θανατηφόρες ασθένειες, χρησιμοποιώντας ναρκωτικά όπως το LSD για να δοκιμάσουν τις θεωρίες τους.
4. Στρατιωτικοί της Γουατεμάλα σκόπιμα μολύνθηκαν με σύφιλη

Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες έγιναν ένα τεράστιο πρόβλημα για τους στρατιώτες των ΗΠΑ και για τις συζύγους τους στο σπίτι τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει περισσότερες έρευνες σε παθήσεις όπως η σύφιλη και η γονόρροια, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια φάρμακα ήταν πιο αποτελεσματικά. Αντί να πειραματιστούν σε ζώα ή σε ήδη μολυσμένους στρατιώτες των Η.Π.Α., οι γιατροί κατευθύνθηκαν προς τη Νότια Αμερική, όπου σκόπιμα μόλυναν χιλιάδες ανθρώπους στο στρατό της Γουατεμάλα, καθώς και κρατούμενους και ψυχικά ασθενείς με τις ασθένειες. Πολλοί που δεν ήξεραν ότι είχαν μολυνθεί, μετέδωσαν τις ασθένειες στα παιδιά τους ή υπέφεραν από πόνο και άλλα συμπτώματα για το υπόλοιπο της ζωής τους.
3. Πειράματα για να φέρουν πίσω τα ζώα υπό εξαφάνιση, Jurassic Park-Style

Θα σκέφτεστε ότι οι σύγχρονοι επιστήμονες θα θεωρούν το Jurassic Park ως προειδοποιητική ιστορία και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη βασική επιστημονική προϋπόθεση για να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τα αφανισμένα ζώα πίσω στη ζωή. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό με την επαναφορά των ειδών που έχουν εξαφανιστεί πρόσφατα, όπως κατάφεραν οι επιστήμονες το 2013, όταν γεννήθηκε ένας κλώνος του τελευταίου bucardo, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν για τα σχέδια να χρησιμοποιήσουν το DNA των προϊστορικών ζώων για να δοκιμάσουν να τους φέρει πίσω – ένα είδος υπό-εξαφάνιση. Εκτός από τον κίνδυνο για άλλα ζώα στον πλανήτη -συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου-κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι επιπτώσεις θα έχουν αυτά τα είδη στα ήδη εύθραυστα οικοσυστήματα μας.
2. Επιστήμονας δημιούργησε ένα σκυλί με δύο κεφάλια

Το 1959, ο σοβιετικός επιστήμονας Vladimir Demikhov κατάφερε να δημιουργήσει το αδύνατο. Δημιούργησε ένα ζωντανό σκυλί με δύο κεφαλές. Πήρε δύο σκυλιά και έραψε το μικρότερο σκυλί στο μεγαλύτερο, συνδέοντας τα αιμοφόρα αγγεία τους για να εξασφαλίσει ότι το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά έφθαναν στο σώμα του μικρότερου σκύλου. Εκπληκτικά, παρά το βδέλυγμα που δημιούργησε, το αμφίφυλο θηρίο ζούσε για τέσσερις ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Και ενώ το πείραμα ήταν αναμφισβήτητα σκληρό και ανήθικο, το έργο του Demikhov άνοιξε το δρόμο για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς και πνεύμονα. Χωρίς τη θυσία αυτών των δύο σκύλων, η ιατρική πρόοδος μπορεί να μην είχε έρθει τόσο γρήγορα.
1. Ο Stanley Milgram πειραματίστηκε με «ηλεκτροσόκ» για να δει πόσο θα μπορούσαν να υπακούσουν οι άνθρωποι μια ηγετική μορφή

Ο Milgram διενήργησε πειράματα τη δεκαετία του 1960, συμπεριλαμβανομένου ενός πολύ διάσημου, στο οποίο έλεγξε πόσο μακριά θα πάει ο κόσμος, υπακούοντας σε μια αρχή. Δημιούργησε ένα πείραμα όπου οι θεματοφύλακες είχαν οδηγίες να κάνουν ηλεκτροσόκ σε έναν αόρατο συμμετέχοντα όταν έκαναν λάθος σε μια ερώτηση. Δεν υπήρχαν πραγματικά ηλεκτρικά πλήγματα ή κανένας άλλος συμμετέχων, όμως οι άνθρωποι συνέχισαν να υπακούουν στις οδηγίες του υπεύθυνου επιστήμονα, ακόμη και όταν τους είπαν ότι θα έπρεπε να κάνουν ένα δυνητικά θανατηφόρο σοκ. Αυτό το είδος πειράματος θα θεωρούταν σήμερα εντελώς ανήθικο και πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτό υπέφεραν από αυτά τα ίδια τα ψυχολογικά προβλήματα.

Credit: therichest.com