Δείτε πως αντιδρούν τα έμβρυα στο τσιγάρο της μαμάς!

Μία σειρά από τετραδιάστατα (4D) υπερηχογραφήματα αποκαλύπτουν με συγκλονιστικό τρόπο πόσο πολύ ενοχλεί τα έμβρυα το κάπνισμα της μητέρας.

Ομάδα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Durham και του Λάνκαστερ παρακολούθησαν την εγκυμοσύνη 20 εθελοντριών, τις οποίες υπέβαλλαν στα προηγμένα υπερηχογραφήματα κατά την 24η, 28η, 32η και 36η εβδομάδα της κυήσεως.

Τέσσερις από τις εθελόντριες ήσαν καπνίστριες και κάπνιζαν 14 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα.

Συγκρίνοντας τα υπερηχογραφήματα μεταξύ τους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα έμβρυα των καπνιστριών άγγιζαν πολύ περισσότερο το προσωπάκι και το στόμα τους απ’ ό,τι εκείνα των μη καπνιστριών.

Οι ειδικοί εξηγούν στην επιθεώρηση «Acta Paediatrica» όπου δημοσιεύεται η μελέτη τους, ότι καθώς μεγαλώνουν τα έμβρυα φυσιολογικά αγγίζουν λιγότερο το στόμα τους, διότι αποκτούν καλύτερο έλεγχο του κεντρικού νευρικού συστήματός τους.

Επομένως, το γεγονός ότι τα έμβρυα των καπνιστριών δεν επιδεικνύουν αυτή την ωριμότητα, ίσως σημαίνει ότι το κάπνισμα επιβραδύνει την νευρολογική εξέλιξή τους, σημειώνουν η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Νάντγια Ρέισλαντ, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Durham, και οι συνεργάτες της.

Όπως δήλωσε η δρ Ρέισλαντ, στόχος της μελέτης δεν ήταν να στιγματιστούν οι γυναίκες που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη, αλλά να αποτυπωθούν οι εμφανείς συνέπειες του καπνίσματος και να βοηθηθούν οι έγκυοι που προσπαθούν να διακόψουν την ολέθρια αυτή συνήθεια.

ΠΗΓΗ: newsitamea.gr