Διπλή «αντεπίθεση» Τσίπρα: Με αύξηση κατώτατου μισθού και έξοδο στις αγορές η επόμενη μέρα των Πρεσπών

Με δύο εντυπωσιακές κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας επιχειρεί η κυβέρνηση ν’ αλλάξει το κλίμα και την ατζέντα από τη συμφωνία των Πρεσπών και να δημιουργήσει έστω και καθυστερημένα προσδοκίες επιστροφής στην κανονικότητα.

Η πρώτη κίνηση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα, η αύξηση είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και θα κυμανθεί κοντά στο 11%, αυξάνοντας τις μικτές μηνιαίες αποδοχές στα 650 ευρώ από 586 σήμερα, ενώ παράλληλα καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

Η δεύτερη κίνηση είναι η έξοδος στις αγορές. Έστω και ελεγχόμενη, με 5ετές ομόλογο και περιορισμένο ποσό (2,5 δις ευρώ), συνιστά πρακτικά την πρώτη απόπειρα μετά το τέλος του μνημονίου και αντικειμενικός στόχος είναι να διαμορφωθεί η απόδοση (επιτόκιο) στα επίπεδα του 3-3,5%. Το σχέδιο της κυβέρνησης κάνει, μάλιστα, λόγο και για άλλες αντίστοιχες εκδόσεις 5ετών ομολόγων έως το τέλος της χρονιάς.

Κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός απέρριψε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, συνδέοντας τις αποφάσεις και τις εξελίξεις με την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία. «Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα έργο, με ορίζοντα καθαρό που είναι το τέλος της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές, ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «η εξέλιξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό». Επίσης, τόνισε πως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο δεν αντιμετωπίζουν την έξοδο στις αγορές «με όρους επικοινωνιακούς, αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

thecaller