Δήλωση σοκ Κοτζιά: «Το Καστελόριζο δεν έχει 100% την ΑΟΖ στην περιοχή»
Www.true.gr

Δήλωση σοκ Κοτζιά: «Το Καστελόριζο δεν έχει 100% την ΑΟΖ στην περιοχή»

Στη δήλωση ότι το Καστελόριζο δεν έχει 100% όλη την ΑΟΖ στην περιοχή και πως κομμάτι της ανήκει στην Τουρκία, προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, δημιουργός και φανατικός υπερασπιστής της Συμφωνία των Πρεσπών, Νίκος Κοτζιάς.

Ν. Κοτζιάς: Να μπει και η Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι – Να μην είμαστε μοναχοφάηδες

Για «συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει «να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει «μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση».

Ειδικότερα, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ερωτηθείς για τα ενεργειακά ότι «θα πρέπει να κάνεις δύο πράματα:
Πρώτον να εξασφαλίσεις πως – ό,τι άποψη και να έχει η Τουρκία – ότι οι ενεργειακοί πόροι θα εξαχθούν και θα μεταφερθούν, γιατί είναι κέρδος για όλη τη Δύση και όλη την Ευρώπη να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, σε σχέση με τους άλλους δύο».


Το δεύτερο είναι, συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς, «αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας ‘όλα δικά μου’, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος» είπε ο κ. Κοτζιάς.
«Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια – με τις δύο τετραμερείς – και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση.

Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, της μπίζνες της δουλειάς όχι της γεωπολιτικής, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει.
Ποιος είναι αυτός θα κάτσουμε να το συζητήσουμε».

«Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα, ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελόριζο έχει 100% όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι.


Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζει, όχι να τον βάλεις απέναντι» είπε ο κ. Κοτζιάς.
Τέλος ανέφερε πως «στα θέματα Ελλάδας Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει το ρόλο του δικαστή, και μα πει «καλή η Ελλάδα ή καλή η Τουρκία, είναι δύο σύμμαχοι που τους θεωρεί εξίσου απαραίτητους.

Πηγή : hellas-now.com

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr