Διαφορές Γυναικών και Αντρών: Ενσυναίσθηση ή συστηματικότητα;
Www.true.gr

Διαφορές Γυναικών και Αντρών: Ενσυναίσθηση ή συστηματικότητα;

Διαφορές Γυναικών και Αντρών: Οι γυναίκες φαίνεται πως κατά μέσο όρο είναι καλύτερες στο πεδίο της ενσυναίσθησης από τους άντρες. Οι άντρες τείνουν να είναι καλύτερη στο πεδίο της συστηματικότητας παρά στην κατανόηση των συναισθημάτων στους άλλους.

Διαφορές Γυναικών και Αντρών: Που τα πηγαίνει καλύτερα το κάθε φύλο

Οι άνδρες τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και στη δημιουργία συστημάτων με κανόνες. Ωστόσο ρέπουν περισσότερο προς τον αυτισμό.

Αυτό δείχνει μια νέα βρετανική έρευνα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πάνω στις διαφορές των δύο φύλων, ιδίως όσον αφορά τη ροπή τους προς τον αυτισμό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέλυσαν στοιχεία για 671.600 ανθρώπους, από τους οποίους οι 36.648 είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Διαφορές Γυναικών και Αντρών: Αυτισμός και ανδρικά χαρακτηριστικά

Επιβεβαιώθηκε ότι οι αυτιστικοί άνθρωποι, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν πιο ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης και μεγαλύτερη ικανότητα συστηματοποίησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, σε έναν αυτιστικό η απόκλιση ανάμεσα στις δύο επιδόσεις του στα τεστ συστηματικότητας και ενσυναίσθησης είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στο μέσο άνδρα.Ο μέσος άνδρας εμφανίζει υψηλότερη βαθμολογία αυτιστικών τάσεων και χαρακτηριστικών από ό,τι η μέση γυναίκα. Από την άλλη, οι γυναίκες που εργάζονται στο πεδίο STEM (Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών), έχουν -πάντα κατά μέσο όρο- υψηλότερο «σκορ» στα χαρακτηριστικά συστηματοποίησης και αυτισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Αντίστροφα, οι γυναίκες που εργάζονται σε πεδία άλλα πέραν του STEM, έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Διαφορές Γυναικών και Αντρών: Τι δείχνει η μελέτη

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη τους ουσιαστικά επιβεβαιώνει δύο σχετικές θεωρίες (Empathizing-Systemizing Theory και Extreme Male Brain Theory), που είχε προτείνει πριν σχεδόν δύο δεκαετίες ο καθηγητής του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα αυτισμού Σάιμον Μπάρον-Κόεν.

Όπως είπε ο ίδιος, «η έρευνα έρχεται να υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο αυτές θεωρίες. Αναδεικνύει επίσης μερικές από τις ποιότητες που οι αυτιστικοί άνθρωποι συνεισφέρουν στη νευροποικιλότητα. Είναι, κατά μέσο όρο, πιο ικανοί στη συστηματοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εξαιρετικές ικανότητες αναγνώρισης προτύπων, θαυμάσια προσοχή στη λεπτομέρεια και μια κλίση να κατανοούν πώς δουλεύουν τα πράγματα. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτά τα ταλέντα τους, ώστε να πραγματώσουν το δυναμικό τους, κάτι που θα ωφελήσει και την κοινωνία».Διαφορές Γυναικών και Αντρών: Συμπεράσματα

Οι ερευνητές επεσήμαναν ακόμη ότι ενώ οι αυτιστικοί έχουν δυσκολίες με τη «γνωσιακή» ενσυναίσθηση (την αναγνώριση των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων), διατηρούν ανέπαφη τη «συναισθηματική» ενσυναίσθησή τους (την ικανότητα να νοιάζονται για τους γύρω τους). Όπως είπαν οι επιστήμονες, αποτελεί συχνή παρανόηση ότι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν πρόβλημα με όλες τις μορφές της ενσυναίσθησης.

Διαβάστε επίσης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Πότε μια μητέρα χρειάζεται απαραιτήτως βοήθεια

Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή: Τι να προσέξετε – Ποια η θεραπεία

Πρώτη εντύπωση: Τα συμπεράσματα που βγάζει κάποιος όταν σας κοιτάει

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr