Διαδίκτυο: Όλα τα οφέλη και οι επιπτώσεις του - Σύνδεση με τη θρησκεία;
Www.true.gr

Διαδίκτυο: Όλα τα οφέλη και οι επιπτώσεις του – Σύνδεση με τη θρησκεία;

Διαδίκτυο: Οι άνθρωποι που περνάνε πολλές ώρες στο διαδίκτυο, Είναι πολύ πιο πιθανό να απομακρυνθούν από τη θρησκεία τους. Είναι επίσης πιθανό να πειραματιστούν με άλλες θρησκείες, όπως επίσης το να γίνουν τελείως άθεοι.

Διαδίκτυο: Η έρευνα που έγινε

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία η συχνή πλοήγηση στο Internet και η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνει τις πιθανότητες ένας χρήστης να νιώσει «απελευθερωμένος» από τη θρησκεία του. Έτσι μπορεί να θελήσει να δοκιμάσει κάτι άλλο – ή καμία θρησκεία.

Η μελέτη του κοινωνιολόγου Πολ ΜακΚιούρι του Πανεπιστημίου Μπέιλορ με τίτλο «Πειραματιζόμενοι με το Διαδίκτυο και τη Θρησκεία στην Ψηφιακή εποχή», ανέλυσε δειγματοληπτικά στοιχεία για 1.714 άτομα άνω των 18 ετών

Διαδίκτυο: Τα ευρήματα της έρευνας

Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις του τύπου «πόσο συχνά πάτε στην εκκλησία», «πόσες ώρες περνάτε στο Internet» και «πιστεύετε ότι όλες οι θρησκείες στον κόσμο είναι εξίσου αληθινές;».


Η βασική διαπίστωση είναι ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο χρόνο χρήσης του Internet και στην αντιμετώπιση της θρησκείας. Όσο αυξάνουν οι ώρες στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα ένας άνθρωπος να πιστέψει ότι η δική του θρησκεία δεν είναι η μόνη αληθινή.

Διαδίκτυο: Ποιες είναι οι συνέπειες;

Αυτό έχει ως συνέπεια να τείνει κάποιος να αποκοπεί από τη θρησκεία του. Ή μπορεί να δημιουργήσει ένα δικής του έμπνευσης πλουραλιστικό θρησκευτικό αμάλγαμα από διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις. Η τάση αυτή διαπιστώθηκε ότι ισχύει περισσότερο για τους νέους από ό,τι για τους μεγαλύτερους και για τους προοδευτικούς περισσότερο από ό,τι για τους συντηρητικούς.

Ελεύθεροι περιπλανώμενοι να συνθέσουμε τις δικές μας απόψεις

«Στην εποχή μας, εν μέρει επειδή περνάμε τόση ώρα online, είναι πιο πιθανό να νιώσουμε ελεύθεροι περιπλανώμενοι, που μπορούν να πειραματισθούν με μια ποικιλία θρησκευτικών ιδεών, ακόμη και συγκρουόμενων μεταξύ τους, προτού αποφασίσουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε» ανέφερε ο ΜακΚιούρι.

Διαδίκτυο: Που οφείλεται αυτό

Η βασική αιτία είναι ότι μέσω του διαδικτύου οι άνθρωποι εκτίθενται μαζικά σε μια -αδιανόητη έως πρόσφατα- ποικιλομορφία θρησκευτικών και γενικότερα πνευματικών δογμάτων, απόψεων και τάσεων. Όπως είπε ο ΜακΚιούρι, «το διαδίκτυο είναι το τέλειο έδαφος για την εκκόλαψη νέων ιδεών που υποσκάπτουν τις βεβαιότητες κάποιου».


Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος μπροστά από μία οθόνη, μειώνει το διαθέσιμο χρόνο για θρησκευτικές δραστηριότητες. Γενικότερα αποσπά την προσοχή του ατόμου από αυτές. Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογη ‘ανταγωνιστική’ επίδραση έχει και ο χρόνος που περνά κανείς μπροστά στην τηλεόραση. Σε αυτήν την περίπτωση όμως σπάνια ο θεατής φθάνει σε σημείο να αμφισβητήσει τη θρησκεία του. Απλώς προτιμά να δει τηλεόραση αντί να πάει στην εκκλησία!

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για την επιστημονική μελέτη της θρησκείας «Journal for the Scientific Study of Religion».

Διαβάστε επίσης

Αλτσχάιμερ: Τι είναι – Το άγχος είναι το πρώιμο σημάδι

Βιντεοπαιχνίδια: Ο εθισμός σε αυτά είναι ψυχική ασθένεια

Εγκεφαλικά εμφυτεύματα: Θεραπεία ψυχικών παθήσεων – Υπό δοκιμή

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr