Δεν πρέπι ποτέ ξανά να ξεχάσεις να κάνεις αυτή την κίνηση πριν τραβήξεις το καζανάκι
Www.true.gr

Δεν πρέπι ποτέ ξανά να ξεχάσεις να κάνεις αυτή την κίνηση πριν τραβήξεις το καζανάκι

Μεγάλη προσοχή γιατί δεν πρέπει να ξεχάσεις ποτέ ξανά να κάνεις αυτή την κίνηση πριν τραβήξεις το καζανάκι!

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι όταν τραβάς το καζανάκι δημιουργείται ένα αόρατο σύννεφο από μικρόβια τα οποία εκσφενδονίζονται στον αέρα χάρη στη δύναμη που παράγεται από την ορμή του νερού.

«Αυτό το νέφος που δημιουργείται όταν τραβάμε το καζανάκι μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, όπως συγκεκριμένους ιούς», αναφέρει ο Amesh Adalja, M.D., ειδικός των μολυσματικών ασθενειών στο Πίτσμπουργκ.

Δηλαδή, όταν σκύβεις για να τραβήξεις το καζανάκι, μπορεί να εκτοξεύεις άθελά σου βλαβερά σωματίδια και μικρόβια επάνω σου και στον αέρα γύρω σου.

Αφού άκουσες αυτά τα νέα, αξίζει να γνωρίζεις ότι το νέφος αυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1975 από τον μικροβιολόγο Charles Gerba, ο οποίος είχε τοποθετήσει μικρόβια σε μία λεκάνη προκειμένου να τεστάρει αν επιβίωναν ακόμα και αφότου είχε τραβήξει το καζανάκι.

Υπάρχει πιθανότητα ένα άτομο να αποκτήσει μια μόλυνση από ένα αερόλυμα που παράγεται από μια λεκάνη», είχε γράψει στην έρευνά του που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology. Αν και μετέπειτα έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν κάποιες ασθένειες από τη λεκάνη, χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μελέτες ώστε να προσδιοριστεί πώς ακριβώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το επικίνδυνο E. coli


«Τα κύριο βακτήριο που βρίσκεται στο νέφος πάντως είναι το E. coli, που μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, γνωστή και ως κοιλιακό άλγος και διάρροια», αναφέρει ο Marc Leavey, M.D. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί λίγες ασθένειες που συνδέονται με το νέφος αυτό, οπότε δεν είναι σίγουρο το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι τελικά, λέει ο Adalja. Τονίζει όμως ότι ορισμένα γαστρεντερίτιδας σε αεροπλάνα και κρουαζιερόπλοια έχουν συνδεθεί με το νέφος, καθώς και μια επιδημία του SARS το 2003, όταν ένας ασθενής στο Χονγκ Κονγκ μάλλον εξάπλωσε τον ιό αφού τράβηξε το καζανάκι.

Ο Adalja προτείνει αν κάποιος στο σπίτι έχει κάποια ίωση στο στομάχι, καλύτερα να χρησιμοποιεί μόνο αυτός το μπάνιο και να το καθαρίζει μετά από κάθε χρήση, αφού κάποια υπολείμματα που δεν τα φτάνει το νερό μπορεί να μένουν στα τοιχώματα της λεκάνης και με τον καιρό να γλιστρούν προς τον πάτο για να «ξεπηδήσουν» πάλι προς τα πάνω όταν τραβήξεις το καζανάκι, με αποτέλεσμα να αρρωστήσεις κι εσύ.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το νέφος αυτό των μικροβίων μπορεί να φτάσει μέχρι και στις οδοντόβουρτσες, οπότε καλύτερα να αγοράσεις μία με καπάκι.

Προτού πανικοβληθείς εντελώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να περιορίσεις την ποσότητα του νέφους που θα παραχθεί: να κλείνεις το καπάκι της λεκάνης και μετά να τραβάς το καζανάκι!

Βάζετε χαρτί υγείας στο κάθισμα τουαλέτας όταν είστε έξω; Μόλις δείτε τι «κολλάτε» θα πάθετε σοκ!
Σίγουρα βάζετε κι εσείς χαρτί υγείας στο κάθισμα τουαλέτας όταν είστε έξω, αλλά μόλις δείτε τι «κολλάτε» θα πάθετε σοκ!

Οι δημόσιες τουαλέτες δεν είναι το καλύτερο και το πιο υγιεινό μέρος. Συχνά αλλάζουμε γνώμη και προτιμούμε να κρατηθούμε μέχρι να βρούμε ένα πιο καθαρό μέρος! Ποιος ξέρει ποιος έχει κάτσει εκεί και έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα πριν από εμάς;


Η απάντηση φαίνεται προφανής: Λίγο κομμένο χαρτί υγείας στο κάθισμα της τουαλέτας και έχετε ένα φράγμα ανάμεσα στο σώμα σας και τα μικρόβια, έτσι δεν είναι;

Στην πραγματικότητα, δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση και δεν χρειάζεται ποτέ να απλώνετε χαρτί στο κάθισμα, επειδή τα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί με πολύ έξυπνο τρόπο. Για πολύ καιρό, οι περισσότεροι πίστευαν ότι μπορούμε να κολλήσουμε μικρόβια και απαίσιες γαστροεντερικές μολύνσεις από αυτά. Αλλά χάρη στο ειδικό σχήμα τους και τις ιδιαίτερα λείες επιφάνειες, τα καθίσματα τουαλέτας στην πραγματικότητα αποτρέπουν τα μικρόβια να εγκατασταθούν πάνω τους. Επιπλέον, τα μικρόβια δεν πολλαπλασιάζονται στο δέρμα, έτσι η άμεση επαφή με το κάθισμα τουαλέτας δεν είναι τόσο τραγική όσο νομίζαμε. Από την άλλη μεριά, το χαρτί τουαλέτας είναι μια άλλη ιστορία.

Είναι σύνηθες, σχεδόν κανείς να μη κατεβάζει το καπάκι της τουαλέτας όταν τραβάει το καζανάκι. Ως αποτέλεσμα, όλα αυτά τα μικρόβια να εξαπλώνονται στο δωμάτιο, αλλά και πάνω στο χαρτί υγείας. Και αντίθετα με το κάθισμα τουαλέτας, το χαρτί υγείας είναι ιδανικό μέρος για τα μικρόβια, χάρη στην επιφάνειά του. Αυτό ακριβώς το χαρτί θα πιάνατε με τα χέρια σας, και ασυνείδητα, θα αγγίζατε το πρόσωπό σας, επιτρέποντας στα μικρόβια να εισέλθουν στο σώμα σας.

Το ίδιο ισχύει και για τις βρύσες και τις συσκευές στεγνώματος χεριών. Οι περισσότεροι πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά, μετατρέποντας τα χερούλια από τις βρύσες και τους στεγνωτήρες χεριών σε εστία μικροβίων. Σε μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι στεγνωτήρες χεριών εκτοξεύουν βακτήρια σε μεγάλη έκταση.

Μόλις πλύνουμε τα χέρια μας, εξακολουθούν να υπάρχουν εναπομείναντα μικρόβια, που αντί να αφαιρεθούν με τους στεγνωτήρες χεριών, στην πραγματικότητα εξαπλώνονται περισσότερο. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η ροή του αέρα, γίνεται μεγαλύτερο το πρόβλημα με τα μικρόβια. Η καλύτερη εναλλακτική, είναι οι χαρτοπετσέτες μιας χρήσης. Στην πραγματικότητα, απομακρύνουν περισσότερα μικρόβια.

Τώρα λοιπόν γνωρίζετε και θα το ξανασκεφτείτε την επόμενη φορά που θα θέλετε να επισκεφτείτε μια τουαλέτα. Ένα κάθισμα τουαλέτας χωρίς χαρτί είναι η καλύτερη λύση. Είναι δύσκολο, αλλά μερικές φορές η φαντασία μας είναι πιο ζωηρή από τους πραγματικούς κινδύνους.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr