Δεν πέθανε από κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Αυτή είναι η αιτία θανάτου του
Www.true.gr

Δεν πέθανε από κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Αυτή είναι η αιτία θανάτου του

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Παρασκευής (08/05) ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, μετά από 1,5 μήνα στην εντατική.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 26 Μαρτίου καθώς είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, ενώ είχε γίνει γνωστό πως η κατάσταση της υγείας του ήταν σοβαρή και είχε κριθεί απαραίτητη η διασωλήνωσή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η είδηση του θανάτου του πρώην υπουργού Υγείας έφερε θλίψη στον κόσμο της πολιτικής.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε διατελέσει επί σειρά ετών υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ και ήταν προσωπικός γιατρός και στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής (08/05)

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» από τις 26 Μαρτίου

Η κατάσταση της υγείας του ήταν σοβαρή και είχε κριθεί απαραίτητη η διασωλήνωσή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Ο πρώην βουλευτής είχε νικήσει τον κορονοϊό και την πνευμονία που προκάλεσε ο COVID-19, αλλά κατέληξε εξαιτίας ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
O Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε την 1 Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου

Η κηδεία του πρώην υπουργού Υγείας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου στη Ρόδο

Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής «έφυγε» νικημένος από κορονοϊό, ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Βόρειου τομέα Αθηνών, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για το χαμό του προέβη σε μία αποκάλυψη. Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι κατά την καθημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι ο Κρεμαστινός είναι ανάμεσα στα θύματα από COVID-19.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε στην εκπομπή «OPEN Ελλάδα» πως ο Δημήτρης Κρεμαστινός δεν κατέληξε από τον κορονοϊό, καθώς όπως τον είχε ενημερώσει η σύζυγός του, κυρία Τζένη Κρεμαστινού, ο πρώην βουλευτής είχε νικήσει τον κορονοϊό και την πνευμονία που προκάλεσε ο COVID-19, αλλά κατέληξε εξαιτίας ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ήταν πολλές μέρες στην Εντατική και δυστυχώς κατέληξε, δεν το άντεξε, ήταν υγιής, σαν να ήταν 40 χρονών».

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο
Η είδηση του θανάτου του πρώην υπουργού Υγείας έφερε θλίψη στον κόσμο της πολιτικής. Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα και υπουργοί για την απώλεια του καθηγητή καρδιολογίας και επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του Κινήματος Αλλαγής.

Τη βαθιά θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Τwitter. H κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπηρέτησε την ιατρική επιστήμη και την πολιτική με συνέπεια, ευγένεια, μετριοπάθεια και ήθος και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Η ιστορική σχέση με τον Ανδρέα
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είχε διατελέσει επί σειρά ετών υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ και ήταν προσωπικός γιατρός και στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε αποκαλύψει σε συνεντεύξεις του ότι την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν διασωληνωμένος στην εντατική στο Ωνάσειο δεχόταν πιέσεις ως θεράπων ιατρός του για να υπογράψει γνωμάτευση ότι ο τότε πρωθυπουργός αδυνατούσε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και ζητώντας να τροποποιηθεί στο Σύνταγμα ώστε να μην ζητείται από τους γιατρούς να γνωματεύσουν την αδυναμία ενός Πρωθυπουργού, ανέφερε χαρακτηριστικά για εκείνη την εποχή του Ωνασείου: «Στόχος μου ήταν να περάσω στην Αντιπροσωπεία την υπευθυνότητα ενός θέματος που εγώ έζησα τραγικά και προσωπικά. Έζησα δηλαδή το κράτος να μην μπορεί να λειτουργήσει, παρότι το Σύνταγμα λέει ότι τον Πρωθυπουργό αναπληρώνει ο πρώτος τη τάξει Υπουργός. Στην πράξη ο αείμνηστος Στεφανόπουλος έλεγε ότι δεν μπορεί συνταγματικά να θεωρηθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Άρα, ζητούσε την παραίτηση του Πρωθυπουργού, που ήταν αδύνατο να γίνει. Η χώρα ήταν ακυβέρνητη ουσιαστικά για πάνω από έναν μήνα και αν θυμόσαστε, ευτυχώς μετά έγινε η παραίτηση και τα γεγονότα των Ιμίων ακολούθησαν μετά, διότι, αν τα Ίμια ήταν μερικές ημέρες πιο πριν, η κατάσταση θα ήταν τραγική για τη χώρα».


«Θυμάμαι τότε τον αείμνηστο Στεφανόπουλο που μου έλεγε: «Βρε παιδί μου, κάνε τουλάχιστον προσωπική γνωμάτευση» και του απαντούσα εγώ ότι το συμβούλιο των γιατρών λέει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε γνωμάτευση πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι, έστω και ένα τοις χιλίοις να λειτουργήσει, άμα ξυπνήσει -τότε ήταν διασωληνωμένος- μπορούσε να μας πει: «Με αντικαταστήσατε εσείς οι γιατροί;»», συνέχισε ο Κρεμαστινός.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Κρεμαστινός
O Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε στη 1 Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύθηκε με υποτροφία του κράτους στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital 1973-1976).

Επί 30 χρόνια ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ήταν Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Υπήρξε προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.

Είχε διατελέσει υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου στις εκλογές των ετών 2000, 2009, 2012, και των 2 αναμετρήσεων του 2015.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, 2009 – 2014 και ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2015.

Διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Υγείας από τον Οκτώβριο του 1993 έως τον Φεβρουάριο του 1996. Μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1996. Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ το 2010.

Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών το 1985. Διευθυντής του Β’ Καρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου το 1993. Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ‘Αττικόν’ το 2003.

Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής. Διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και διακεκριμένο μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Προσκεκλημένος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής των Πανεπιστημίων Λονδίνου και Emory της Ατλάντα – Η.Π.Α. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Ήταν συγγραφέας δύο πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ‘Επίτομη Καρδιολογία’ και ‘Εξελίξεις στην Καρδιολογία’ καθώς και 2 εκλαϊκευμένων «Τα μυστικά της καρδιάς» και «Πώς θα νικήσουμε τις καρδιακές παθήσεις». Δημοσίευσε 2550 ελληνικές και ξενόγλωσσες επιστημονικές εργασίες υψηλού κύρους σε ιατρικά περιοδικά, που θεωρούνται πρωτοποριακές και αναφέρονται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Το επιστημονικό έργο του αναφέρεται στο επίσημο περιοδικό της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης.

Επίσης έχει τιμηθεί για την έρευνά του με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr