Χρήστος Τσαγανέας: Η συναρπαστική ζωή του αριστοκράτη του ελληνικού κινηματογράφου - Έμενε σε πλοιάριο και οργανώθηκε στον ΕΑΜ
Www.true.gr

Χρήστος Τσαγανέας: Η συναρπαστική ζωή του αριστοκράτη του ελληνικού κινηματογράφου – Έμενε σε πλοιάριο και οργανώθηκε στον ΕΑΜ

«Άνθρωποι, Άνθρωποι, προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός», «Βεβαίως-Βεβαίως» , είναι μερικές από τις ατάκες οι οποίες έκαναν γνωστό τον ηθοποιό Χρήστο Τσαγανέα.

Ήταν ένας από τους αγαπημένους δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου που υποδύθηκε κυρίως ρόλους αριστοκράτη. Ήταν ο Μπεναρδής, ο εφοπλιστής στην ταινία «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», ο ψυχίατρος Β. Καρατζαμούλης στην ταινία «Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης» και ο διευθυντής εμποροπιστωτικής τραπέζης στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε».

Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1906 στη Βράιλα της Ρουμανίας όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.
Το 1906 ο πατέρας του τον έστειλε στην Ελλάδα για να σπουδάσει και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ωστόσο, αγαπούσε το θέατρο και παρά τις αντιδράσεις του πατέρα του εγκατέλειψε τις σπουδές και γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Σύμφωνα με τη Φίνος Φιλμ ο λόγος που «ερωτεύτηκε» το θέατρο ήταν η ηθοποιός Νίτσα Βιτσώρη, η οποία ήταν 7 χρόνια μεγαλύτερή του και η μεγάλη του αγάπη.
Εκείνα τα χρόνια αντιμετώπισε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες καθώς ο πατέρας του σταμάτησε να του στέλνει χρήματα.
Ζούσε σ’ ένα μικρό πλοιάριο στο λιμάνι του Πειραιά και άρχισε να παίρνει μέρος στα μπουλούκια. Όπως έλεγε: «Λίγα τα θέατρα, λίγες οι θεατρικές πιάτσες, πολλοί οι ασκούντες το επάγγελμα».

Τη δεκαετία του ’30 έκανε τα πρώτα του βήματα στο θέατρο και για τριάντα χρόνια δεν κατέβηκε στιγμή από το σανίδι. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους αθηναϊκούς θιάσους, και πρωταγωνίστησε σε κλασικά έργα.
Όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ανέβασε την πρώτη πολεμική σατυρική επιθεώρηση και τα χρόνια της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ Καλλιτεχνών.
Η καριέρα του στον κινηματογράφο ξεκίνησε με την ταινία του 1933 «Ο Κακός Δρόμος», όμως έγινε ευρύτερα γνωστός τη δεκαετία του ’60 όταν υποδύθηκε τον διευθυντή του Κολεγίου στην κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο», όπου επαναλάμβανε τη θρυλική ατάκα «βεβαίως – βεβαίως».

Δείτε την εκπληκτική ερμηνεία του ηθοποιού:

Ο Τσαγανέας έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του στο πλευρό της συζύγου του Νίτσας Τσαγανέα. Άφησε την τελευταία του πνοή την ημέρα των γενεθλίων του, στις 2 Ιουλίου 1976. Στα 50 χρόνια της καριέρας του έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες και δεκάδες θεατρικά.

ΠΗΓΗ thecaller

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr