Χουριέτ: «Θα καλύψουμε τις τοιχογραφίες στην Αγιά Σοφιά με παραβάν»

Η Χουριέτ δημοσιεύει ότι εν αναμονή της απόφασης του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου ένα χαλί 15 χιλιάδων τ.μ έχει ήδη παραγγελθεί από άγνωστο ευεργέτη για να καλύψει το δάπεδο της Αγίας Σοφίας, την οποία οι τουρκικές αρχές σχεδιάζουν να μετατρέψουν σε τζαμί.

Πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα αναφέρουν ότι τις τοιχογραφίες θα τις καλύψουν με παραβάν τα οποία θα κλείνουν με τηλεχειριστήριο.

Συγκεκριμένα ο συγγραφέας Αχμέτ Ανάπαλι α δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι«το δάπεδο εντός της Αγίας Σοφίας είναι 5 χιλιάδες τ.μ. Ετοιμάζεται χαλί στο χρώμα του Εργκουβάν (λουλούδι της Κων/πολης σε απόχρωση ροζ)».

Σημειώνει βέβαια ότι επειδή μπορεί να μην πετύχουν το ίδιο μοτίβο ετοιμάζεται ένα χαλί 15 χιλιάδων τ.μ., το κόστος του οποίου θα το αναλάβει ένας ευεργέτης. «Το όνομά του θα το ανακοινώσω σε μερικές μέρες», δήλωσε ο Αχμέτ Ανάπαλι. Ο Τούρκος συγγραφέας δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι ταυτόχρονα για να καλυφθούν οι εικόνες (τοιχογραφίες) θα στηθούν παραβάν τα οποία θα κλείνουν με τηλεχειριστήριο.

«Δεν θα γίνει καμιά ζημιά στην δομή, ούτε και αρχιτεκτονική αποκατάσταση. Δεν θα γκρεμιστεί ούτε και θα σβηστεί κάτι. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής έπειτα από την άλωση αυτού του μνημείου όταν το μετέτρεψε από εκκλησία σε τζαμί δεν το έβλαψε καθόλου. Μόνο τις εικόνες (τοιχογραφίες) στα σημεία που φαίνονταν τις κάλυψε με κουρτίνα και αργότερα με στρώμα λευκού γύψου. Αργότερα επί σουλτάνου Αμπντουλμετσίτ ο Βέλγος αρχιτέκτονας Φοσσάτι απομάκρυνε τον γύψο και άνοιξε τις εικόνες. Αφού τις καθάρισε τις ξανάκλεισε με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε.

Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζονται και μία νέα «δείχνει» τις προθέσεις και σίγουρα δικαιολογεί την ρητορική του Τούρκου προέδρου στο συγκεκριμένο θέμα. Στην έρευνα, το 90% των ψηφοφόρων της κυβέρνησης τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, ενώ και ένα 40% από το ακροατήριο του αντιπολιτευόμενου CHP, τάσσεται υπέρ.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα μεταδίδει το Haberler, αξιωματούχοι του AKP του Ερντογάν, δηλώνουν ότι η πρώτη «προσευχή» στην Αγ. Σοφιά μπορεί να γίνει στις 15 Ιουλίου, αμέσως μετά την άρση του καθεστώτος του μουσείου.

Με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και Haberler