Η Χελώνα και ο Λαγός: Πώς το σκεπτικό της Χελώνας θα σας πάει μπροστά στην Ζωή!

Έχετε ακούσει ποτέ τον μύθο του Αισώπου με την χελώνα και τον λαγό; Πάει κάπως έτσι:

Κάποτε ήταν ένας γρήγορος λαγός που καυχιόταν για το πόσο γρήγορα έτρεχε. Κουρασμένη επειδή τον άκουγε συνέχεια να υπερηφανεύεται, η χελώνα τον προκάλεσε σε αγώνα.

Όλα τα ζώα μαζεύτηκαν για να τους παρακολουθήσουν. Ο λαγός έτρεξε για λίγο και μετά σταμάτησε να ξεκουραστεί. Κοίταξε πίσω προς την χελώνα και άρχισε να γελάει: «Πώς περιμένεις να κερδίσεις τον αγώνα εάν πηγαίνεις τόσο αργά;»

Ο λαγός τεντώθηκε στην άκρη του δρόμου και τον πήρε ο ύπνος σκεπτόμενος: «Υπάρχει αρκετός χρόνος να χαλαρώσω.»

Η χελώνα περπατούσε και περπατούσε. Ποτέ δεν σταμάτησε μέχρι που έφτασε στην γραμμή του τερματισμού. Τα ζώα που παρακολουθούσαν τον αγώνα άρχισαν να ζητωκραυγάζουν τόσο δυνατά για την χελώνα που ξύπνησαν τον λαγό.

Εκείνος ξύπνησε, χασμουρήθηκε και άρχισε να τρέχει, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Η χελώνα είχε περάσει την γραμμή του τερματισμού.


Μετά από αυτό, θύμισε στον εαυτό του: «Μην καυχιέσαι για το πόσο γρήγορα τρέχεις, γιατί η χελώνα νίκησε τον αγώνα!»

Όπως και στους περισσότερους μύθους του Αισώπου, το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι αμφιλεγόμενο και έχει διατυπωθεί με διάφορους τρόπους στην ιστορία. Έτσι, σκεφτήκαμε να σας δώσουμε και την δική μας διατύπωση:

Το σκεπτικό του Λαγού

Στις μέρες μας, οι περισσότεροι προσπαθούν να ζουν σαν τον λαγό. Θέλουν να κάνουν τα πάντα γρήγορα. Παντού βλέπουμε υποσχέσεις για το πώς να γίνουμε γρήγορα πλούσιοι, λαχεία που θα μας κάνουν εκατομμυριούχους, δίαιτες express και προγράμματα γυμναστικής που θα μας μεταμορφώσουν μέσα σε μέρες.

Όλα αυτά μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα στο σημείο που όταν δεν τα βλέπουμε, χάνουμε το κουράγιο μας και τα παρατάμε αμέσως. Η αλήθεια είναι όμως πως η αλλαγή δεν συμβαίνει σε μία μέρα. Και γι’αυτό προτείνουμε την προσέγγιση της χελώνας.

Το σκεπτικό της Χελώνας

Για τα περισσότερα, τα αποτελέσματα που ψάχνουμε δεν θα έρθουν γρήγορα. Αλλά ούτε θα αργήσουν. Από την εμπειρία μας, τείνουν να θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο από ότι θα θέλαμε.


Παθιαζόμαστε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα. Τι θα γινόταν όμως αν αντί γι’αυτό επικεντρωνόμασταν στο επόμενο μικρό βήμα; Εάν υιοθετήσουμε κάποιες αρχές και τις τηρούμε, θα δούμε τις αλλαγές που θέλουμε σε έναν χρόνο, είτε αυτό λέγεται αδυνάτισμα, είτε μόρφωση, είτε διαλογισμός.

Δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η συνέπεια που κάνει την διαφορά.

«Δεν έχει σημασία πόσο αργά πας, αρκεί να μην σταματήσεις.» – Κομφούκιος

Όταν συνεχίζετε να κάνετε αδιάκοπα το κάθε επόμενο βήμα, το αποτέλεσμα είναι αναπόφευκτο να έρθει. Πάρτε τους στόχους σας και χωρίστε τους σε κομμάτια. Κάθε μέρα να πετυχαίνετε κάποια από αυτά. Τότε, η επιτυχία θα είναι εγγυημένη.

Πηγή