Χανιά: Απόλυτη Καταστροφή στο Πολεμικό Μουσείο. Στάχτη έγιναν τα Τεκμήρια της Απελευθέρωσης της Κρήτης
Www.true.gr

Χανιά: Απόλυτη Καταστροφή στο Πολεμικό Μουσείο. Στάχτη έγιναν τα Τεκμήρια της Απελευθέρωσης της Κρήτης

Θλίψη στα Χανιά: Μόνο τα κουφάρια του ιστορικού κτηρίου έμειναν από το Πολεμικό Μουσείο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Πολύ δύσκολη είναι η μέρα που ξημέρωσε για τα Χανιά και ολόκληρη την Κρήτη, αφού αρχές και κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά στο καμμένο κουφάρι του Πολεμικού Μουσείου που φυλούσε τα τεκμήρια των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης.

Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε το μέγεθος της εκτιμώμενης -από εχθές- καταστροφής. Το ιστορικό κτήριο του μουσείου, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του zarpanews.gr, έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και τα μόνα που έχουν μείνει είναι τα κουφάρια που στέκουν όρθια.

Ανθρώπινο χέρι πίσω από την καταστροφή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της πυροσβεστικής για να βρουν τα αίτια της φωτιάς ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα.

Το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου – αν και για τους υπεύθυνους θεωρούνταν σφραγισμένο – χρησιμοποιούνταν από διάφορους ως κατάλυμα.

Μάλιστα, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε μία προσαγωγή ενός ατόμου που έμενε στο κτήριο ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν ευθύνεται για την φωτιά.


Ένα από τα μνημεία της νεώτερης ιστορίας του νομού, κάηκε χθες τη νύχτα ολοσχερώς και πλέον, σε ένα από τους κεντρικότερους δρόμους των Χανίων στέκονται πια μόνο τα κουφάρια του.

Ο λόγος για το διατηρητέο κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων, ένα μνημείο από τα τέλη της Τουρκοκρατίας, επί της οδού Τζανακάκη.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, καθώς η χθεσινή φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εσωτερικό του γνωστού σε όλους πολεμικό μουσείου δεν άφησε σχεδόν τίποτε όρθιο

Στο σημείο ακόμα και τώρα παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ η οδός Τζανακάκη, έξω από το πρώην Στρατόπεδο παραμένει ακόμα κλειστή.

Σε ότι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή ερευνώνται και εξετάζονται από την Π.Υ Χανίων όλα τα ενδεχόμενα.Στάχτη τεκμήρια των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης- Τα εκθέματα του μουσείου

Θλίψη επικρατεί στην Κρήτη για την ανεπανόρθωτη καταστροφή του Πολεμικού Ναυτικού των Χανιών από πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το βράδυ της Κυριακής.

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων ήταν το Δεύτερο πανελλαδικά Παράρτημα του κεντρικού Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, έκτασης 2.386 τ.μ., ήταν Ιταλικός Στρατώνας και οικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο.

Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940. Στο μουσείο υπήρχαν κειμήλια και φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζουν τους απελευθερωτικούς αγώνες των Κρητών εντός και εκτός των ορίων της Κρήτης.Η τεκμηριωτική αξία των εκθεμάτων του είναι ανυπολόγιστη, αφού στο Μουσείο υπήρχε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων (1903-1908) στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913), ως και τον Βορειοηπειρωτικό πόλεμο (1914).

Βίντεο από την Πυρκαγιά:

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή από την πολύ μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 9 και μισή το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά στην αρχή της οδού Τζανακάκη.Συγκεκριμένα, η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο εσωτερικό του μουσείου

Χανιά | Κάηκε ολοσχερώς το Πολεμικό Μουσείο

ΠΗΓΗ: zarpanews.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr