Μπορείς να Μείνεις Έγκυος Ενώ Είσαι Ήδη; Η Επιστήμη Λέει Ναι!

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος. Ακούγεται σαν ένα υπερφυσικό φαινόμενο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι αλήθεια – μια γυναίκα μπορεί να συλλάβει και πάλι, αφού είναι ήδη έγκυος.

Μας φάνηκε ενδιαφέρον αυτό το θέμα και το μελετήσαμε προσεκτικά για να σας παρουσιάσουμε τα τελικά αποτελέσματα.

Αυτή η σπάνια κατάσταση ονομάζεται «πολλαπλή κύηση», η οποία συνεπάγεται τη σύλληψη ενός δεύτερου εμβρύου, ενώ η γυναίκα είναι έγκυος με ένα άλλο. Ως αποτέλεσμα, μια μητέρα αποκτά δίδυμα με διαφορετικές ηλικίες κύησης και μερικές φορές ακόμη και διαφορετικές ημερομηνίες γέννησης.

Η πολλαπλή κύηση δεν είναι το ίδιο με την υπερπαραγωγή. Το τελευταίο υποδηλώνει τη γονιμοποίηση 2 αυγών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια μιας εμμηνορροϊκής περιόδου από ξεχωριστές συνουσίες. Σε αυτή την περίπτωση, μια γυναίκα θα καταλήξει να έχει δίδυμα από δύο διαφορετικές περιόδους. Στην περίπτωση υπερπαραγωγής, μια γυναίκα συλλαμβάνει κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων εμμήνου ρύσεως και εκτός από την ηλικία κύησης, τα δίδυμα θα έχουν διαφορετικά βάρη, ύψη και ακόμη και τύπους αίματος.

Κανονικά, όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, οι ωοθήκες της σταματούν να απελευθερώνουν αυγά στη μήτρα επειδή οι ορμόνες στέλνουν ένα μήνυμα στο σώμα για να «ετοιμαστούν» για την ανάπτυξη ενός μωρού. Ωστόσο, όταν λαμβάνει χώρα η υπερπαραγωγή, οι ωοθήκες παράγουν και απελευθερώνουν ένα άλλο ωάριο, το οποίο μπορεί επίσης να γονιμοποιηθεί.

Υπάρχουν επίσημα 10 γνωστές περιπτώσεις αυτού του φαινομένου και η τελευταία συνέβη στην Αυστραλία με μια γυναίκα που ονομάζεται Kate Hill – έμεινε έγκυος δύο φορές μέσα σε 10 ημέρες. Γέννησε 2 κορίτσια – την Charlotte και την Olivia, που έχουν χαρακτηριστεί ως δίδυμα, ωστόσο η χρονική διαφορά μεταξύ της σύλληψής τους ήταν 10 ημέρες. Αν και γεννήθηκαν την ίδια ημέρα, τα βάρη και οι τύποι αίματός τους ήταν διαφορετικοί.

Η υπερπαραγωγή μπορεί να συμβεί και στα ζώα. Ποντίκια, καγκουρό, κουνέλια, αιλουροειδή και πρόβατα, όλα υπόκεινται σε υπερπαραγωγή. Τα ψάρια έχουν επίσης δείξει αυτή την αξιοσημείωτη ικανότητα.

Ήταν ο Αριστοτέλης που πρώτος παρατήρησε αυτό το φαινόμενο στα κουνέλια. Παρατήρησε ότι τα μωρά των κουνελιών είχαν διαφορετικά μεγέθη – τα νεότερα ήταν σημαντικά μικρότερα σε μέγεθος. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της υπερπαραγωγής, όπου οι νεότεροι απόγονοι ήταν μικρότεροι λόγω της δεύτερης εγκυμοσύνης.