Μπήκε στις γυναικείες τουαλέτες και την έβγαλαν έξω με χειροπέδες όταν την είδαν να κάνει την ανάγκη της όρθια

 Όταν η Gretchen Custodio Diez μπήκε σε μια γυναικεία τουαλέτα στο εμπορικό κέντρο Quezon City της Μανίλα στις Φιλιππίνες, μια εργαζόμενη γυναίκα την εμπόδισε να μπει στην τουαλέτα και αρνήθηκε να την αφήσει να μπει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Gretchen, η οποία είναι γυναίκα τρανσeξουαλ, ισχυρίστηκε ότι η καθαρίστρια την πήγε κάτω στο υπόγειο και την κράτησε σε απομονωμένο δωμάτιο μακριά από άλλους καταναλωτές, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Gretchen έβγαλε σε live stream τη δοκιμασία της και στο βίντεο, η καθαρίστρια ακούγεται να λέει «Έχετε ακόμα πέος, να το θυμάστε αυτό». Κατά τη διάρκεια του βίντεο, φαίνεται ότι η καθαρίστρια προσπαθεί συνεχώς να της πάρει το τηλέφωνο της Gretchen και φαινόταν σαν να την χτυπούσε στο ενδιάμεσο. Λίγο αργότερα, η αστυνομία έφτασε στη σκηνή και αντιμετώπισε τη Gretchen σαν εγκληματία, φορώντας της χειροπέδες και την μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα.

Η Gretchen οδηγήθηκε αρχικά στον Σταθμό Αστυνομίας του εμπορικού κέντρου Quezon City και έπειτα σε άλλο τμήμα μόνο επειδή προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το μπάνιο. Προφανώς, οι υπάλληλοι δεν ήξεραν πώς να χειριστούν αυτήν την υπόθεση, επειδή ήταν η πρώτη του είδους της.

Το εμπορικό κέντρο επιχείρησε να υποβάλει καταγγελία εναντίον, αλλά αργότερα την απέσυρε. Η καθαρίστρια κατέληξε να στείλει μια επιστολή συγνώμης στην Gretchen, υποσχόμενη να μάθει για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έγραψε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Gretchen. Ελπίζω με αυτή την απολογία να μου δώσει μια δεύτερη ευκαιρία. Είμαι μόνο άνθρωπος. Δεν ήταν η πρόθεσή μου να την προσβάλω. Είμαι πρόθυμη να μελετήσω τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. Αυτό είναι όλο. Λυπάμαι.»

Η Joy Belmonte, η δήμαρχος της πόλης Quezon, φάνηκε επίσης να αποδοκιμάζει το περιστατικό και επέκρινε το εμπορικό κέντρο. Είπε ότι η πόλη θα εργαστεί για την προστασία των δικαιωμάτων της LGBT + κοινότητας. Η Gretchen δήλωσε: «Ένιωσα ήταν σαν να ήμουν κλέφτρα που με έσυραν μέσα στο εμπορικό κέντρο, με ανθρώπους να με κοιτάζουν καθώς με είχαν συλλάβει. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς, σε μια δήθεν δίκαιη για την ισότητα των φύλων πόλη, υπάρχει κάποιος που μου συμπεριφέρθηκε σαν να διέπραξα έγκλημα».

Η Gretchen Custodio Diez εμφανίστηκε σε αρκετές ειδήσεις αναφέροντας για την εμπειρία της και τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη των ανθρώπων να υποστηρίξουν την κοινότητα LGBT. Έλαβε μεγάλη υποστήριξη μέσω του διαδικτύου και φάνηκε ευγνώμων γι ‘αυτό. Έγραψε: «Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, το να έχω την υποστήριξη από την κοινότητά μου σημαίνει τα πάντα για μένα.»

Ενώ ήταν ευγνώμων για την υποστήριξη πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, η Gretchen διατήρησε σαφή θέση σχετικά με το ζήτημα. Δεν πρόκειται για πολιτική, αλλά για ισότητα. Έγραψε: «Δεν προσυπογράφω κανέναν πολιτικό, κόμμα ή οργανισμό. Όποιος δείχνει υποστήριξη με αυτόν τον αγώνα, είμαι πραγματικά ευγνώμων. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να παραμερίσουμε τις πολιτικές διαφορές. Ακριβώς επειδή έχουμε διαφορετικές ιδέες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς και να αγωνιστούμε για ένα κοινό σκοπό.»

Σε ένα πιο ελαφρύ κλίμα, μάλιστα αστειεύτηκε για το συμβάν στη σελίδα της στο Facebook, γράφοντας: «Θέλω απλώς να κατουρήσω.»