Το απόλυτο γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αφράτο κέικ καρότου με πορτοκάλι και καρύδια
Www.true.gr

Το απόλυτο γλυκό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Αφράτο κέικ καρότου με πορτοκάλι και καρύδια

Τα Χριστούγεννα τα γλυκά έχουν την τιμητική τους. Άλλωστε, ο επίλογος ενός γεύματος ή αλλιώς το επιδόρπιο είναι αυτό που απογειώνει τη γευστική εμπειρία. Γι’ αυτό αν έχετε ήδη φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες ιδού μια χριστουγεννιάτικη συνταγή για κέικ που θα λατρέψει η οικογένειά σας.

Υλικά για το κέικ

-200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-2 κοφτές κουταλιές του γλυκού σόδα μαγειρικής
-100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
-250 γρ. μέλι
-100 γρ. καρότα, ξεφλουδισμένα και τριμμένα
-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
-1 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
-100γρ. βούτυρο

Για τη βουτυρόκρεμα


-250 βούτυρο (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου)
-500 γραµ. άχνη ζάχαρη
-ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-100 ml κρέμα γάλακτος

Για το στόλισμα


-Καρύδια
-1 μεγάλο καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο ωραία

Εκτέλεση

-Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C στον αέρα και βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ στρογγυλή.
-Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα και τα ψιλοκομμένα καρύδια και αφήστε τα στην άκρη.
-Στη συνέχεια, σε ένα τηγάνι ανακατέψτε το μέλι, τα καρότα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το λιωμένο βούτυρο.
-Αφήστε το τηγάνι σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να δέσουν τα υλικά και στη συνέχεια σιγοβράστε για 5-7 λεπτά.
-Μεταφέρετε το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέστε το στο μπολ με το αλεύρι και ανακατώστε.
-Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα του κέικ και ψήστε στους 180°C για 40-45΄, μέχρι να φουσκώσει το κέικ και να πάρει ωραίο χρώμα.
-Στο μεταξύ, φτιάξτε τη βουτυρόκρεμα. Bάλτε σε ένα μπολ το βούτυρο και με μίξερ χειρός χτυπήστε το σε μέτρια ταχύτητα για 2′ να αφρατέψει. -Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη σιγά σιγά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
-Χτυπήστε για άλλα 2′ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να κρεμώσει.
-Τέλος προσθέστε την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε για άλλο 1′ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει το μείγμα.
-Για τη σύνθεση, αφού κρυώσει το κέικ κόψτε το σε τρεις οριζόντιες φέτες.
-Με μια σπάτουλα, αλείψτε την πρώτη φέτα με βουτυρόκρεμα, καλύψτε με τη δεύτερη και επαναλάβετε τη διαδικασία.
-Αλείψτε την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ και ισιώστε με τη σπάτουλα.
-Τοποθετήστε το κέικ για τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο ώστε να κρυώσει.
-Στολίστε με καρύδια και κομμάτια καρότου

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr