Απογοητευτική έρευνα Η Ελλάδα δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Www.true.gr

Απογοητευτική έρευνα Η Ελλάδα δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία έρευνας που ήρθε στο «φως» από το σουηδικό Ινστιτούτο Timbro και εξετάζει τον λαϊκισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται μία ανάσα από την κορυφή.

Σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού της εν λόγω έκθεσης, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η υποστήριξη για τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρότερη. Εν αντιθέσει με την Μάλτα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που οι λαϊκιστές δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, όπως φαίνεται.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Timbro, που παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ, ο ανεξάρτητος, μη-κομματικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές, ενώ τα λαϊκιστικά κόμματα στην χώρα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη– εξέλιξη που αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις φετινές ευρωεκλογές.


Παράλληλα, 1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η υποστήριξη στα κόμματα αυτά φτάνει πανευρωπαϊκά το 22,2%, επίδοση ρεκόρ για την Ευρώπη, αυξημένη κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι 1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα ενώ ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, με τον αριστερό λαϊκισμό να παραμένει στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Andreas Johansson Heino, συγγραφέας του Δείκτη, δήλωσε: «Τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι βλέπουν την πολιτική ως μια σύγκρουση μεταξύ της «ελίτ» και ενός ομοιογενούς λαού με συνεκτικά συμφέροντα». Προσθέτει δε πως «αυτά τα κόμματα έχουν μια αυταρχική άποψη για τη δημοκρατία, που απειλεί πολλές από τις αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».


Ο Heino σημειώνει ότι την άνοιξη, επίκειται η διεξαγωγή τόσο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και εθνικών εκλογών στην Ισπανία, τη Δανία και τη Φινλανδία.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των των μέσων ενημέρωσης. Ο δείκτης θέτει αυτές τις τάσεις σε μια ευρύτερη προοπτική» καταλήγει.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

Πηγή : thecaller.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr