Απόφαση καταπέλτης για το Μega! Τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Mega έγιναν δεκτά από το δικαστήριο.

Καταδικαστική για το Mega ήταν η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει κατά του καναλιού οι δημιουργοί των τηλεοπτικών σειρών που προβάλλονται μέχρι σήμερα σε επανάληψη.

Η ρήξη μεταξύ δημιουργών – καναλιού οφείλεται στο γεγονός πως παρά το ότι το Mega εξακολουθεί να προβάλλει τις ελληνικές σειρές που αγάπησε το κοινό, επιβιώνοντας (αφού δεν έχει πλέον πρωτογενές ψυχαγωγική ή ενημερωτικό υλικό) και εξακολουθώντας να έχει έσοδα από τις διαφημίσεις, οι άνθρωπου που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή αυτών δεν κερδίζουν ούτε ένα ευρώ από τα νόμιμα δικαιώματα των επαναλήψεων.

Και παρά το γεγονός πως δεν εισπράττουν όσα δικαιούνται, καλούνται να πληρώσουν τον ΦΠΑ σα να έχουν λάβει τα χρήματα από τις επαναλήψεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο «Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων »Αθηνά»» που διαχειρίζεται το πνευματικό έργο σκηνοθετών και σεναριογράφων αποφάσισε να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα. Ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κερδήθηκαν , με το Mega να είναι πλέον αναγκασμένο να σταματήσει να προβάλλει τις επαναλήψεις των ελληνικών σειρών.

Αναλυτικά, η επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμό «Αθηνά» αναφέρει τα εξής:


«Oι σκηνοθέτες είχαν μια αρεστή συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Δυστυχώς αυτή η καλή συνεργασία άρχισε να γίνεται προβληματική γιατί η οικονομική διεύθυνση του Mega άρχισε συστηματικά να μην καταβάλλει τα πνευματικά δικαιώματα των Σκηνοθετών και Σεναριογράφων μελών μας , όπως όφειλε βάσει του Νόμου 2121/1993 και της μεταξύ του Οργανισμού μας και του τηλεοπτικού σταθμού σύμβασης.

Αυτή η προκλητικά αδιάφορη, κατά τη γνώμη μας, τακτική δεν αρκέστηκε μόνο στη μη καταβολή των Πνευματικών Δικαιωμάτων μας, αλλά και στη μη καταβολή του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρωθούμε για το έτος 2015, αλλά να επιβαρυνθούμε και τον ΦΠΑ.

Από το έτος 2015 έως σήμερα, το κανάλι Mega προβάλλει τις τηλεοπτικές σειρές των μελών μας χωρίς να καταβάλλει στον Οργανισμό ούτε ένα ευρώ.


Όπως είναι γνωστό ο Νόμος 2121/1993 δίνει στο δημιουργό το δικαίωμα να απαγορεύει την καθ’ οιοδήποτε τρόπο εκμετάλλευση του έργου του, όταν δεν αποδίδονται σ’ αυτόν τα Πνευματικά του Δικαιώματα. Στην παρούσα περίπτωση, ο τηλεοπτικός σταθμός Mega αν και είχε συνυπογράψει συμφωνητικό με τον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ που αντιπροσωπεύει, όπως προανέφερα, τους Σκηνοθέτες και Σεναριογράφους, δεν τήρησε καμία από τις υποχρεώσεις του, ούτε σχετικά με το Νόμο 2121/1993, ούτε της μεταξύ μας σύμβασης.

Για το λόγο αυτό, ο Οργανισμός ΑΘΗΝΑ κίνησε τις δικαστικές διαδικασίες για την απαγόρευση προβολής των έργων των μελών του από το δίαυλο Mega.

Τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Mega έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, το οποίο μας χορήγησε προσωρινή διαταγή δυνάμει της οποίας απαγορεύτηκε η τηλεοπτική προβολή των έργων των μελών μας από το Mega, όπως ο Νόμος ορίζει. Την απαγόρευση αυτή θα επιχειρήσουμε να την εκτελέσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα».

Πηγή menshouse.gr