Απίστευτο κι όμως Αληθινό... Αυτή είναι η πόλη στην Κίνα που φτιάχνονται Όλα τα στολίδια για τα Χριστούγεννα του Κόσμου
Www.true.gr

Απίστευτο κι όμως Αληθινό… Αυτή είναι η πόλη στην Κίνα που φτιάχνονται Όλα τα στολίδια για τα Χριστούγεννα του Κόσμου

Στο «Χριστουγεννιάτικο χωριό» του Yiwu, δεν υπάρχει χιόνι και ξωτικά, μόνο 600 εργοστάσια που παράγουν το 60% όλων των διακοσμήσεων στον κόσμο. Κόκκινο χρώμα στο ταβάνι και στο πάτωμα, κόκκινο στάζει από τα περβάζια των παραθύρων και κόκκινες πιτσιλιές σε όλους τους τοίχους.

Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, η όψη των Χριστουγέννων στην καρδιά του πραγματικού εργαστηρίου του Άγιου Βασίλη και μάλιστα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον Βόρειο Πόλο, στην κινεζική πόλη Yiwu.


Σύμφωνα με το μύθο των Χριστουγέννων, τα δώρα είναι φτιαγμένα από ξανθά ξωτικά με ροδοκόκκινα μάγουλα στο σπίτι του Άι Βασίλη κάπου κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Η αλήθεια όμως διαφέρει πολύ.

Το πιθανότερο είναι πως τα περισσότερα από τα μπιχλιμπίδια, τα δώρα και τα στολίδια των Χριστουγέννων προέρχονται από το Yiwu, 300 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης, όπου δεν υπάρχει ούτε ίχνος από φυσική νιφάδα χιονιού.

Το Yiwu, το χριστουγεννιάτικο χωριό της Κίνας, φιλοξενεί πάνω από 600 εργοστάσια που κατασκευάζουν πάνω από το 60% των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων και αξεσουάρ του κόσμου, από τα λαμπερά δέντρα μέχρι τους σκούφους του Άι Βασίλη.

Τα «ξωτικά» που απασχολούνται σε αυτά είναι κυρίως μετανάστες εργάτες που εργάζονται για 12 ώρες την ημέρα με μέγιστο μισθό 250-350 ευρώ το μήνα και όπως αποδεικνύεται δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το τι είναι τα Χριστούγεννα.

«Ίσως είναι η Πρωτοχρονιά για τους ξένους» λέει ο Γουέι στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Sina, ένας 19χρονος εργαζόμενος που ήρθε στο Yiwu από την αγροτική επαρχία Γκιζού φέτος.Μαζί με τον πατέρα του, δουλεύουν πολλές ημέρες φτιάχνοντας κόκκινα σπιτάκι,α νιφάδες από πολυστυρένιο, στη συνέχεια τα βουτούν σε κόλλα και τα τοποθετούν επάνω σε ένα μηχάνημα μέχρι να γίνουν κόκκινα. Στο τέλος της ημέρας, έχουν φτιάξει περίπου 5.000 τέτοια κομμάτια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής και οι δύο καταλήγουν να είναι γεμάτοι από μια λεπτόκοκκη πούδρα. Ο πατέρας φορά ένα σκουφάκι Άι Βασίλη (όχι για το εορταστικό πνεύμα, αλλά για να μην βαφτούν τα μαλλιά του κόκκινα) και οι δυο τους αλλάζουν τουλάχιστον 10 μάσκες την ημέρα, προσπαθώντας να μην εισπνεύσουν την σκόνη. Είναι μια κουραστική δουλειά και κατά πάσα πιθανότητα δε θα την κάνουν του χρόνου.

November 27, 2015, Yiwu China – A stall featuring Christmas trees in the Festival Arts section of Arts of Crafts inside the Yiwu International Trade Market. Yiwu International Trade Market is the world’s largest whole sale market for small commodities. These plastic trees are made locally at the Sinte An factory.

Οι λαμπερές νιφάδες χιονιού, συσκευασμένες σε πλαστικε σακούλες, κρέμονται παράλληλα με ένα πλήθος άλλων εορταστικών ειδών σε όλη την πόλη στην αγορά διεθνούς εμπορίου Yiwu.Πρόκειται για έναν παράδεισο λιανικής πώλησης, μια τεράστια εμπορική έκθεση για όλα όσα μπορεί να χρειαστεί, ή ακόμη και να μην χρειαστεί κανείς, για τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν ολόκληροι δρόμου που είναι αφιερωμένοι στα ψεύτικα λουλούδια και τα φουσκωτά παιχνίδια.

November 27, 2015, Yiwu China – A vendor sleeps behind a desk in a stall of Christmas decorations inside the Festival Arts section of the Yiwu International Trade Market. Yiwu International Trade Market is the world’s largest whole sale market for small commodities. Christmas decorations are available for bulk purchase all the year round.

Θα μπορούσε, μάλιστα, κανείς να το αποκαλέσει ένα πολυώροφο μνημείο για την παγκόσμια κατανάλωση. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ το αποκαλεί τη «μεγαλύτερη αγορά χονδρικής πώλησης μικρών αγαθών στον κόσμο».

November 28, 2015, Yiwu China – Potential customers examine cheap Christmas decorations inside a booth in the Festival Arts section of the Yiwu International Trade Market. Yiwu International Trade Market is the world’s largest whole sale market for small commodities. Christmas decorations are available for bulk purchase all the year round.

Εδώ μπορεί να βρει κανείς διαδρόμους μόνο με πούλιες, δρόμους που σφύζουν από φωτάκια LED, κάλτσες όλων των μεγεθών, μπλε και κίτρινα χριστουγεννιάτικα δέντρα, πλαστικούς κώνους πεύκου σε χρυσό και ασημί.
https://youtu.be/G5Miou-6Aqg

Πηγή tilestwra.com

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr