Απίστευτη δήλωση Κοτζιά για Σκοπιανό: «Η συμφωνία είναι προς το εθνικό μας συμφέρον!» – Ποια ονόματα «παίζουν» δυνατά

Μία πρωτοφανή δήλωση που προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις έκανε ο Νίκος Κοτζιάς για το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πριν τρεις μήνες και της κράτησής τους στην Τουρκία, αποδίδοντας την στην… πολιτική κουλτούρα της Τουρκίας. «Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαφορετική πολιτική κουλτούρα από την Ελλάδα, αλλά είμαστε εταίροι και όχι εχθροί» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Τούρκου πολίτη που πέρασε παράνομα τα σύνορα και για τον οποίον ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες και απελάθηκε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συμπληρώνουν τρεις μήνες κράτησης χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δικαστικής διαδικασίας.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ακόμη ότι έχει κατ´επανάληψη ενημερώσει για το θέμα τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ επρόκειτο να συζητήσει την υπόθεση και με τον κ. Μάας κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την απορία του για το γεγονός πως το Σκοπιανό δεν είχε λυθεί τόσο καιρό παρόλο που, όπως είπε, υπήρξαν κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί. Εξήγησε ότι τώρα συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες και κατόπιν το θέμα θα παραπεμφθεί στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών.

Πηγές μάλιστα δίνουν πιθανότητες 50-50 σε δύο από τις τέσσερις ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι και συγκεκριμένα:

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο τραπέζι της συζήτησης των δύο μερών έχουν παραμείνει πλέον μόνο τρεις ονομασίες εκ των οποίων προκρίνονται οι εξής δύο: Γκόρνα Μακεντόνιγια και Σεβέρνα Μακεντόνιγια.

Η ονομασία Νόβα Μακεντόνιγια διατηρείται στο τραπέζι και είναι αποδεκτή από τους Αλβανούς της πΓΔΜ, ωστόσο σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες έχει ελάχιστες πιθανότητες. Επιπλέον, κατά τις πληροφορίες δεν συζητείται πλέον η ονομασία Βαρντάρσκα Μακεντόνιγια και έχει “καεί”.

Πηγή : pentapostagma.gr