Απέλυσαν τρίτεκνο πατέρα από μάρκετ επειδή κυνήγησε τον κλέφτη και αυτοκτόνησε στο σπίτι του.

 

Ο Shaun Winstanley, από το Μπλάκπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, εργάστηκε σε σούπερ μάρκετ Tesco για 17 χρόνια έως ότου απολύθηκε, επειδή έφυγε από τη θέση του στο ταμείο για να κυνηγήσει έναν κλέφτη τον Ιανουάριο του 2019. Η αιτιολογία της εταιρείας Tesco ήταν ότι ο Shaun ενήργησε παράλογα και η συμπεριφορά του έθεσε τον εαυτό του και έναν άλλο πελάτη σε κίνδυνο.

Μετά από αυτό, τον απέλυσαν από τη θέση «βοηθός πελατών», έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το συμβάν. Ο Shaun προσπάθησε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά απορρίφθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Μόλις λίγες μέρες μετά από αυτό, μεταξύ της 11ης και 13ης Φεβρουαρίου, ο Shaun, που είναι πατέρας τριών παιδιών, αυτοκτόνησε στο σπίτι του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τη νύχτα της 13ης Φεβρουαρίου, ένας από τους φίλους του ανησυχούσε για αυτόν αφού δεν τον είδε για αρκετές ημέρες και πήγε να τον ελέγξει στο σπίτι του.

Μόλις έφτασε στο σπίτι του, διαπίστωσε ότι η μπροστινή πόρτα ήταν κλειδωμένη από μέσα και όλα τα φώτα ήταν αναμμένα. Μπορούσε επίσης να ακούσει τον σκύλο του Shaun, τον Benji να γαβγίζει έντονα από μέσα. Καθώς δεν έλαβε καμία απάντηση από τον Shaun, αφού χτύπησε δυνατά την πόρτα, κάλεσε αμέσως την άμεση δράση και οι τοπικές αρχές άνοιξαν το σπίτι. Εκεί, βρήκαν τη σωρό του Shaun ξαπλωμένο στο πάτωμα δίπλα στον καναπέ του.

Σύμφωνα με την θετή κόρη του Shaun, ο άντρας αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας έπειτα από τραυματικές εμπειρίες. Τον Μάιο του 2018, τέθηκε υπό κράτηση κατά τη διάρκεια ληστείας σε υποκατάστημα Tesco Express στο Μπλάκπουλ.

Κατέληξε να χάσει τρεις βάρδιες λόγω της τραυματικής εμπειρίας του. Στη συνέχεια, συνέβη το τελευταίο περιστατικό, όπου κυνήγησε έναν κλέφτη έξω από το κατάστημα, απολύθηκε και αυτό συνέβαλε ακόμη περισσότερο στην ψυχική του κατάσταση.

Η 28χρονη κόρη του Siobhan Winstanley μοιράστηκε τις σκέψεις της, όταν άκουσε για την αυτοκτονία του θετού πατέρα της Shaun. «Είναι πολύ ωμό και πολύ δύσκολο για εμάς να το αποδεχτούμε. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η αυτοκτονία ήταν κάτι εγωιστικό, οπότε προφανώς δεν ήταν κάτι που έκανε τόσο εύκολα, ειδικά γνωρίζοντας ότι είχε παιδιά», είπε.

«Πάλευε με την ψυχική του υγεία συνεχώς, αλλά από πέρυσι όταν συνέβη αυτό το περιστατικό, φαίνεται να έπεσε ακόμα περισσότερο ψυχολογικά και δεν υπήρχε καμία επιστροφή από αυτό.» πρόσθεσε η κόρη του.

Ένας από τους φίλους του Shaun αποκάλυψε επίσης ότι του είχε εκμυστηριευτεί κάποιες σκέψεις του δύο μέρες πριν αυτοκτονήσει. Φαίνεται αρκετά προφανές από την μαρτυρία του φίλου του ότι η απόλυση του Shaun από τη δουλειά ήταν ο κύριος λόγος για την κατάθλιψη και τις επακόλουθες σκέψεις αυτοκτονίας.

Η κόρη του Shaun πρόσθεσε λέγοντας, «Ο Shaun έλεγε ότι δυσκολευόταν να κοιμηθεί. Ήταν πολύ ανήσυχος. Είχε κατάθλιψη. Ζοριζόταν στη δουλειά. Δεν είχε πια κοινωνική ζωή.»

Η οικογένεια του Shaun βρήκε μια ηχογράφηση από μια συνομιλία που είχε με έναν ψυχοθεραπευτή στο φορητό του υπολογιστή. Ο ψυχολόγος πρόσφερε συμβουλευτική από το σούπερ μάρκετ, έτσι ώστε ο Shaun να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχική του υγεία. Στον Shaun προσφέρθηκαν πέντε συμβουλευτικές συνεδρίες από τον εργοδότη του μετά την τραυματική ληστεία και μεταφέρθηκε σε άλλα καταστήματα για εργασία.

«Είπε στον θεραπευτή ‘Έχω τάσεις αυτοκτονίας. Έχω αναδρομές και ξαπλώνω στο κρεβάτι τη νύχτα και σκέφτομαι πώς θα αυτοκτονήσω’. Φαινόταν πραγματικά ηττημένος, όχι μόνο ο ίδιος, δεν ήταν πια το άτομο με το οποίο μεγαλώσαμε,» δήλωσε η κόρη του Shaun.

Η κόρη του είναι εξοργισμένη με την εταιρεία Tesco για τη συμπεριφορά και το χειρισμό του Shaun ως υπαλλήλου τους. «Είμαι θυμωμένη με την Tesco», είπε. «Ο πατέρας μου ήταν μόλις 49 ετών. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει επίγνωση της ψυχικής υγείας και νομίζω ότι πρέπει οι εργοδότες να το λαμβάνουν υπόψη για τους υπαλλήλους τους. Το γεγονός ότι η Tesco δεν σκοπεύει να μιλήσει καν μαζί μου είναι τόσο ενοχλητικό.»

Η εταιρεία Tesco, ωστόσο, μέσω ενός εκπροσώπου ανακοίνωσε τα νέα του θανάτου του. «Η ευημερία και η ασφάλεια των συναδέλφων μας είναι υψίστης σημασίας για εμάς και ήμασταν εξαιρετικά λυπημένοι που ακούσαμε για το θάνατο του κ. Winstanley. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μεμονωμένα περιστατικά που σχετίζονται με τους συναδέλφους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.