Απαγορεύτηκε η παρουσία ανεμβολίαστων παιδιών σε δημόσιους χώρους! Μέτρο ακραίο ή αναγκαίο;

Μέτρο αναφορά, έλαβε η κομητεία Ροκλαντ στο βόρειο τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο, απαγορεύτηκε η παρουσία ανεμβολίαστων παιδιών σε δημόσιους χώρους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω του υψηλότατου αριθμού κρουσμάτων ιλαράς στην περιοχή.

Ο επικεφαλής της κομητείας Εντ Ντέι ανέφερε: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς στις ΗΠΑ μετά την επίσημη εξάλειψη της ασθένειας το 2000. Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σταματήσουμε αυτό το ξέσπασμα και να προστατέψουμε την υγεία όσων δεν μπορούν να εμβολιασθούν για ιατρικούς λόγους και των παιδιών που είναι πολύ μικρά για εμβολιασμό, αλλά και εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες ή μέχρι να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς τα ανεμβολίαστα . Ως δημόσιοι χώροι θεωρούνται όλα τα μέρη όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 10 άνθρωποι, περιλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς.

Η απαγόρευση αυτή αποτελεί το πιο ακραίο μέτρο που έχει ανακοινωθεί ως τώρα στις ΗΠΑ μετά την επανεμφάνιση της ιλαράς σε πολλές πολιτείες, ανάμεσά τους η Καλιφόρνια, το Ιλινόι, το Τέξας και η Ουάσινγκτον.

Η επανεμφάνιση αποδίδεται στην εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Οι συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές που μένουν κυρίως υπερορθόδοξοι Εβραίοι που αντιτίθενται στον εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους.

Με πληροφορίες από το euronews.com