Η Αντζελίνα Τζολί εγκατέλειψε τα φώτα του Χόλιγουντ και επισκέφθηκε τη Μοσούλη για να συναντήσει τα θύματα του πολέμου

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Angelina Jolie άφησε τα λαμπερά φώτα του Λος Άντζελες για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Μοσούλη, για να συναντηθεί με τα θύματα των πρόσφατων αιματηρών συγκρούσεων του Ιράκ που έχουν στερήσει τη ζωή χιλιάδων και εκτόπισαν εκατομμύρια αθώους ανθρώπους.

Η σταρ του Χόλιγουντ, γνωστή για τις ανθρωπιστικές τις δράσεις, είναι ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών και συναντήθηκε με νέους και γονείς στο πλαίσιο του ρόλου της.

Τα θύματα των αιματηρών μαχών για την επανάκτηση της ιρακινής πόλης από το ISIS συρρέουν για να συναντήσουν τη διάσημη ηθοποιό.

Δύο χρόνια μετά την κατάληψη από τον ISIS, πάνω από το 70% της πόλης έχει καταστραφεί, σύμφωνα με το επαρχιακό συμβούλιο.

Το 2017, ένας επικεφαλής της κουρδικής μυστικής υπηρεσίας δήλωσε στην Independent ότι περίπου 40.000 ζωές έχουν χαθεί σε μια καταστροφική μάχη για να ανακτηθεί η Μοσούλη από το ISIS.

Οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του Ιράκ που προσπαθούσαν να απειλήσουν τους μαχητές – ενώ οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν κτίρια με εκατοντάδες ψυχές στο εσωτερικό τους, σύμφωνα με τις κουρδικές πληροφοριακές υπηρεσίες.

Ένας υπουργός στη Βαγδάτη δήλωσε ότι πολλά σώματα “εξακολουθούν να είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια” και ότι το “επίπεδο της καταστροφής είναι τεράστιο.”

“Πιστεύεται ότι πάνω από 40.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί εξαιτίας της μαζικής δολοφονίας, ειδικά από την ομοσπονδιακή αστυνομία, τις αεροπορικές επιθέσεις και την ίδια την Isis,” πρόσθεσε ο κ. Zebari.

Σχεδόν 8.300 κατοικίες – σχεδόν το ένα τρίτο των κατοικιών στην πόλη – καταστράφηκαν ή υπέστησαν σημαντικές ζημίες. Και οι πέντε από τις γέφυρες πάνω από τον ποταμό Euphrates υπέστησαν ζημιές, ενώ μόνο τρεις βρίσκονται υπό επισκευή. Τα τρία τέταρτα των σχολείων παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Αλλά η χρηματοδότηση είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που λέει το Ιράκ ότι χρειάζεται. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει περίπου 115 εκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής, αφού δώρησε 64 εκατομμύρια δολάρια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν επίσης συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση του Ιράκ, αλλά καμία άλλη χώρα του κόλπου δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δωρητών.

Συνολικά, η Ουάσινγκτον έχει συνεισφέρει 265 εκατομμύρια δολάρια στην ανασυγκρότηση από το 2014 και πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ. Αλλά 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της ισλαμικής κρατικής ομάδας στο Ιράκ και τη Συρία.

Αλλά ο Douglas Silliman, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ, κατηγόρησε για την καταστροφή των ιρακινών πόλεων αποκλειστικά τους αγωνιστές της ISIS.

“Αν δεν ήταν εδώ, αν δεν είχαν πραγματοποιήσει μια εντελώς βίαιη και απάνθρωπη εκστρατεία εναντίον του ιρακινού λαού, αυτή η καταστροφή δεν θα είχε συμβεί,” είπε.

πηγή: diaforetiko.gr