Αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Βουλγαρία δηλώνει ότι θα θέσει βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Η Βουλγαρία φαίνεται πως κατανοεί τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στην περιοχή των Βαλκανίων η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα κοινοβούλια των χωρών Ελλάδας και Σκοπίων. Την ίδια στιγμή η Ελληνική κυβέρνηση αντί να αδράξει την ευκαιρία, που της δίνει η αντίδραση της Βουλγαρίας, δημιουργώντας ενα κοινό μέτωπο κατά της συμφωνίας, επιμένει πεισματικά να θέλει να την παρουσιάζει, ως ένα διπλωματικό επίτευγμα της κυβέρνησης που δίνει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στον αντίποδα, την αποδοκιμασία της στη Συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα με ισχυρό τρόπο εξέφρασε η Βουλγαρία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». «Ως Πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα ‘Βόρεια Μακεδονία’. Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι υπάρχει ‘μακεδονική γλώσσα’. Αυτό είναι ό,τι το χειρότερο για τα Βαλκάνια»!


Παρόμοιες δηλώσεις σε έντονο τόνο έκανε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος μάλιστα απείλησε ευθέως με βέτο κατά της ένταξης της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
«Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της πΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξή σας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, γιατί τα εδάφη της πΓΔΜ ήταν βουλγαρικά», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ έγιναν με αφορμή τον ισχυρισμό του Ζόραν Ζάεφ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών του παρέχει το… αδιαμφισβήτητο δικαίωμα αναγνώρισης τη «μακεδονικής» γλώσσας. «Τέτοια γλώσσα δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει», τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

πηγή: iellada.gr