Μία στις 2 Γυναίκες αντιμετωπίζει αυτό το Πρόβλημα με την Eυαίσθητη Περιoχή της αλλά Nτρέπεται να το πει στον Γυναικολόγο της

Το πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας κατά τη διάρκεια του σ eξ, δεν είναι τόσο η ίδια η ξηρότητα.

Η σιωπή γύρω από αυτό το κοινό πρόβλημα, οδηγεί σε παραπληροφόρηση και άσκοπη δυσφορία πολλών γυναικών.

Σε μια συνέντευξη με την Anna Magee της Healthista, η γυναικολόγος Vanessa Mackey αναλύει τα διάφορα θέματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ξηρότητα του κόλπου και παρέχει την εμπειρογνωμοσύνη της.

Γιατί ο κόλπος μου είναι ξηρός κατά τη διάρκεια του σεξ;

Αν είστε υγρή πριν τη συνεύρεση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε ορμονικές αλλαγές όπως η προσέγγιση της εμμηνόπαυσης.

Αλλά και πάλι αν δεν είστε, είναι ακόμα φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οι γυναίκες βιώνουν ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ.

Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μιλάει ποτέ γι’ αυτό, τόσο λίγοι από εμάς γνωρίζουμε την ενθαρρυντική αλήθεια – είναι εύκολο να καθοριστεί.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, διαπίστωσαν ότι η ξηρότητα του κόλπου επηρεάζει τις μισές Βρετανίδες.

Πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση

Ο συνηθέστερος λόγος για την ξηρότητα του κόλπου είναι η εμμηνόπαυση ή τα χρόνια που οδηγούν σε αυτήν. Για τη μέση Βρετανίδα γυναίκα, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται περίπου στα 52, αλλά η περιεμμηνοπαυσιακή μπορεί να ξεκινήσει μέχρι και μια δεκαετία νωρίτερα.

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή

Η πρώτη σας στάση θα πρέπει να είναι ο γενικός ιατρός σας. Μπορεί να σας εξετάσει και να κάνει τις απαραίτητες δοκιμές για να βρει αυτό που βρίσκεται στη ρίζα του προβλήματος.

Εάν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι χαμηλά, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει τοπική φαρμακευτική αγωγή με οιστρογόνα, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με τη μορφή κρέμας, δισκίων ή δακτυλίων που εφαρμόζετε εσωτερικώς.

Μπορεί να έχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του πόνου του μαστού και της αιμορραγίας του κόλπου.

Η οιστρογόνος θεραπεία θα πρέπει να αποφεύγεται από γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού ή του ενδομητρίου στην οικογένεια και από εκείνες που είναι έγκυος ή θηλάζουν.

Δεν είστε αρκετά διεγερμένοι

«Εάν δεν είστε αρκετά διεγερμένοι κατά τη διάρκεια του σεξ, ο κόλπος μπορεί να μην παράγει αρκετά από τα δικά του φυσικά λιπαντικά». Μια λέξη άνθρωποι: ερωτικά παιχνίδια.

Είστε στην περίοδο σας

«Όπως και με την εμμηνόπαυση, όταν εξαντληθούν τα επίπεδα των οιστρογόνων, η κολπική ξηρότητα μπορεί να είναι παρενέργεια».

Τα καλά νέα είναι ότι τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι μετά την περίοδό σας, επομένως αυτό το φαινόμενο θα είναι συνήθως προσωρινό.

Έχετε μόλις αποκτήσει ένα μωρό

«Ο θηλασμός ή ο τοκετός μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα του κόλπου και αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι», λέει η Δρ Mackay. «Τα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να μειωθούν μετά τον τοκετό, κάνοντάς σας να αισθάνεστε τον κόλπο σας ξηρό».

Το φάρμακό σας δεν βοηθάει

«Αν και είναι ασυνήθιστο, το συνδυασμένο αντισυλληπτικό χάπι ή η έγχυση αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου», λέει η Δρ. Mackay.

Άλλα φάρμακα, όπως αυτά για το κρύωμα, μπορούν να στεγνώσουν τους βλεννογόνους στη μύτη σας.

Ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος τύπος αντι-καταθλιπτικού φαρμάκου, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή οι SSRI μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.

Έχετε άγχος

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου, λέει η Δρ Mackay. Αυτό έχει νόημα επειδή είναι ένα από αυτά τα πράγματα που μπορούν να σκοτώσουν την επιθυμία σας στο κρεβάτι.

Έχετε μια ιατρική κατάσταση που φταίει

Οι συνήθεις καταστάσεις που επηρεάζουν την αναπαραγωγική περιοχή και μπορεί επίσης να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, είναι η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα ή λοίμωξη από την οδό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μόλις αποκλείσετε τις ιατρικές αιτίες και δεν μπορείτε να δοκιμάσετε μια ορμονοθεραπεία στην περιοχή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ενυδατικό gel. Βεβαιωθείτε ότι είναι ένα που εφαρμόζεται στην περιοχή του κόλπου.

Credit: dailymail.co.uk