Άνοιγμα σχολείων: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουν οι μαθητές και όλα τα σενάρια του ΕΟΔΥ.

Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, αρχής γενομένης με αυτούς της Γ’ Λυκείου από τη Δευτέρα 11 Μαΐου, συνοδεύεται από έναν αριθμό αλλαγών σε όσα γνώριζαν έως τώρα αλλά και οδηγιών για την ασφάλειά τους.

Ο ΕΟΔΥ, μεταξύ των οδηγιών που έχει δώσει στους μαθητές, για τη χρήση της μάσκας, τη διατήρηση αποστάσεων, το συχνό πλύσιμο χεριών, εξέδωσε και ένα… χάρτη με «ασκήσεων» που καλύπτει όλα τα σενάρια τα οποία μπορεί να βρεθούν ν’ αντιμετωπίσουν τα παιδιά από Δευτέρα.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών σε αυτά τα σενάρια:

Έτσι θα κάθονται οι μαθητές στις τάξεις
Τα διαγράμματα για το πώς θα κάθονται οι μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων στα θρανία αλλά και τι ώρες θα γίνονται τα διαλείμματα κοινοποίησε το υπουργείο Παιδείας λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι πόρτες των σχολείων δυο μήνες μετά το λουκέτο λόγω κορονοϊου.

Ενδεικτικά, ορίζεται ότι σε κάθε θρανίο θα κάθεται ένας μαθητής, όχι ο ένας πίσω από τον άλλον, αλλά διαγώνια. Ο ανώτερος αριθμός μαθητών ανά αίθουσα θα είναι 15 και η απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 1,5 μέτρo. Καθώς τα υπάρχοντα τμήματα θα «σπάσουν» στα δύο για να τηρηθεί ο όρος των 15 μαθητών ανά αίθουσα, οι μαθητές θα πηγαίνουν εναλλάξ στο σχολείο.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται στα μαθήματα προσανατολισμού να πηγαίνουν καθημερινά, καθώς τα 2/3 των τμημάτων των ομάδων προσανατολισμού είναι μικρότερα των 15.

Δείτε στην gallery πώς θα είναι τοποθετημένα τα θρανία στις αίθουσες

Οι αποστάσεις θα τηρούνται αυστηρά – Ένα θρανίο, ένας μαθητής

Κάθε θρανίο θα απέχει 1,5 μέτρα από το άλλο…

Στα θρανία οι μαθητές θα κάθονται ζιγκ ζαγκ και όχι όπου θέλει ο μαθητής…

Περιορίζεται έτσι ο συνωστισμός κατά την προσέλευση – αποχώρηση στη σχολική μονάδα φροντίζοντας να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών.

Πώς θα γίνονται τα διαλείμματα;
Το υπουργείο προτείνει εναλλάξ διαλείμματα, για τα οποία η έξοδος των μαθητών πρέπει να γίνεται σταδιακά και με σειρά. Επίσης, πρέπει να οριστούν στο προαύλιο διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος ή υποτμήματος, ενώ την ώρα του διαλείμματος θα γίνεται φυσικός αερισμός των αιθουσών. Παράλληλα, απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ). Τέλος, θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας, όπως αυτές έχουν οριστεί από το υπ. Εσωτερικών.

Όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων είναι σημαντικό να υιοθετηθούν πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού των μαθητών και κατά τα διαλείμματα.

Προτείνεται η υιοθέτηση του ακόλουθου ωραρίου διαλειμμάτων για κάθε υποτμήμα εκάστου τμήματος.

Δείτε το ωράριο των διαλειμμάτων

Τι θα πρέπει να προσέξουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα διαλείμματα

– Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο

– Διαφορετικοί χώροι για τους μαθητές κάθε τμήματος/ υποτμήματος στο προαύλιο

– Φυσικός αερισμός των αιθουσών στο διάλειμμα

– Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα (π.χ. μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ)
Αυτή είναι η ΚΥΑ για τις μετακινήσεις των μαθητών
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση οι μετακινήσεις θα γίνονται ακολούθως:

Κατά τη μετακίνηση των μαθητών λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση και αποβίβαση με τάξη και χρονοκαθυστέρηση, προς αποφυγή συνωστισμού.
Κάθε δυάδα θέσεων σχολικού λεωφορείου αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, ώστε συνολικά να επιτυγχάνεται το ήμισυ της πληρότητας του οχήματος. γ. Τα οχήματα μεταφοράς μαθητών απολυμαίνονται καθημερινά πριν και μετά τη μεταφορά, αναλόγως των επιφανειών, είτε με τη χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος είτε με διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 0,1% (διάλυμα χλωρίνης 10:1, ήτοι 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης), ακολουθεί φυσικός αερισμός και κενό μεσοδιάστημα μεταξύ των χρήσεων.
Οδηγοί οχημάτων δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης που εκτελούν το έργο της μεταφοράς των μαθητών, συνοδοί, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούν να φέρουν μη ιατρική μάσκα προστασίας.
Ειδικά για τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δυνατή η μεταφορά μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχολικά λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης που έχουν καθίσματα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τηρουμένων αναλόγως των μέτρων της παρ. 1.
Οι περιορισμοί του άρθρου 4 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27815/3.5.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών (Β’ 1647), όπως αυτό τροποποιείται με την παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν έχουν εφαρμογή κατά τη μεταφορά των μαθητών.
Δείτε στη gallery που ακολουθεί την Κοινή Υπουργική απόφαση: