Ανεμβολίαστο μωρό έπαθε εγκεφαλικό επειδή κόλλησε ανεμοβλογιά από τα ανεμβολίαστα αδέλφια του

Μωρό 11 μηνών στην Αμερική έπαθε εγκεφαλικό, επειδή κόλλησε ανεμοβλογιά.

Το μωρό, όπως και τα αδέλφια του δεν είχε εμβολιαστεί. Το ίδιο έπαθε εγκεφαλικό έπειτα από επιπλοκή του ιού, κάτι που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα, όπως είπαν οι γιατροί.

Όταν το μωρό ξύπνησε, η μαμά του πρόσεξε πως δε μπορούσε να κουνήσει το δεξί του χέρι. Πήγε το παιδί στα επείγοντα και εκεί οι γιατροί παρατήρησαν ότι δυσκολευόταν να κουνήσει τα άκρα και το πρόσωπό του.

Τελικά αποδείχτηκε, ότι το μωρό, είχε μολυνθεί από τα μη εμβολιασμένα αδέλφια του, που είχαν περάσει ανεμοβλογιά περίπου 2 μήνες πριν. Οι ειδικοί λένε, ότι συνήθως μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα κολλήσει ένα παιδί ανεμοβλογιά, ως τη στιγμή που θα πάθει εγκεφαλικό –τα περισσότερα περιστατικά έχουν συμβεί 6 μήνες μετά.

Παρ’ όλο που το μωρό ήταν μικρό για το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, τα μεγαλύτερα αδέλφια του θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί και έτσι θα είχε αποφευχθεί ο κίνδυνος. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα οικογένειας που προτίμησε να επιλέξει την αντιεμβολιαστική οδό.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern Dr. Tina Tan, «Όλοι πιστεύουν, ότι η ανεμοβλογιά δεν είναι σοβαρή ασθένεια. Μπορεί, όμως, να έχει σοβαρές επιπλοκές, γιατί μολύνει τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και προκαλεί λοίμωξη. Αν αυτά τραυματιστούν, η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό».

Τα εγκεφαλικά αυτά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες. «Φοβάμαι, ότι το μωρό αυτό θα έχει νευρολογικές επιπτώσεις από αυτή την ασθένεια. Είναι επίσης πιθανό να πάθει ξανά εγκεφαλικό αν η αρτηριακή μόλυνση συνεχίσει να χειροτερεύει», πρόσθεσε η Tan.

Οι ειδικοί αναφέρουν ξανά και ξανά, ότι τα εμβόλια είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προστατευτεί ένα παιδί από τις επιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, ο κοκίτης κ.α. Υπογραμμίζουν δε, ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με αναπτυξιακές ανωμαλίες, όπως συχνά κατηγορούνται. Αντιθέτως, είναι εκείνα τα οποία διατηρούν τους ανθρώπους υγιείς, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους από αυτούς.

newsitamea