Αμυγδαλές: 28 ασθένειες που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης στο μέλλον η αφαίρεσή τους

Έχετε αφαιρέσει τις αμυγδαλές σας ως παιδί; Έχει δώσει ένας γιατρός αυτή τη σύσταση στο παιδί σας ή σε ένα παιδί που γνωρίζετε; Περισσότερες από 530.000 επεμβάσεις αμυγδαλεκτομής πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην πραγματικότητα, είναι μία από τις πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις. Νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι αυτή η επέμβαση μπορεί να θέτει τους ασθενείς σε κίνδυνο να προσβληθούν από 28 ασθένειες αργότερα στη ζωή τους.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι απλώς κοινή λογική, τα όργανα μας βρίσκονται εκεί για κάποιο λόγο, οπότε ίσως πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να τα κρατήσουμε εκεί και να αποφύγουμε τη χειρουργική επέμβαση όποτε είναι δυνατόν; Γενικά, η κύρια προσέγγιση της ιατρικής είναι εάν κάτι χαλάσει, μπείτε μέσα και διορθώστε το ή αφαιρέστε το, σπάνια εξετάζει ποτέ τη βασική αιτία του προβλήματος και προσπαθεί να προσδιορίσει γιατί τα συμπτώματα εκδηλώνονται κατ ‘αρχήν.

Αυτή η μελέτη θα χρησιμεύσει ως ένας εξαιρετικός οδηγός για τους γιατρούς να είναι πιο προσεκτικοί με τη σύσταση αυτής της χειρουργικής επέμβασης και να εξερευνήσουν πρώτα όλες τις άλλες επιλογές.

Ποιος είναι υποψήφιος για αμυγδαλεκτομή;

Γενικά, τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε μολύνσεις λαιμού και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν τη νύχτα λόγω των πρησμένων αμυγδαλών είναι οι τυπικοί Ιυποψήφιοι. Ενώ οι αμυγδαλεκτομές μπορούν να βοηθήσουν στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα των λοιμώξεων του λαιμού βραχυπρόθεσμα, Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απομάκρυνση των αμυγδαλών ή των αδενοειδών στο λαιμό αύξησε επίσης τις πιθανότητες αλλεργικών παθήσεων και δερματικών και οφθαλμικών παθήσεων επίσης.

Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι ιστοί παίζουν έναν πιο σημαντικό ρόλο που προηγουμένως θεωρούνταν ότι ανίχνευαν και εμπόδιζαν την εισβολή βακτηρίων και ιών από την είσοδο στους πνεύμονες και το λαιμό.

Η μελέτη

Σύμφωνα με συγγραφείς από το Journal of the American Medical Association, Otolaryngology, «Οι κίνδυνοι ήταν σημαντικοί για πολλές ασθένειες και αυξάνονταν μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Η μελέτη είχε πρόσβαση σε αρχεία υγείας από 1,2 εκατομμύρια παιδιά από τη Δανία μεταξύ του 1979 και του 1999, 60.400 από τα οποία είχαν αμυγδαλεκτομή, αδενοειδεκτομή ή συνδυασμένη χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια εξέτασαν αυτά τα ίδια παιδιά στα 30 τους και διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν αμυγδαλεκτομή στην παιδική ηλικία είχαν στην πραγματικότητα τριπλασιάσει τον κίνδυνο μολύνσεων των άνω αεραγωγών, όπως κρυολογήματα, ρινίτιδα και βρογχίτιδα σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν αφαιρέσει τις αμυγδαλές τους.

Ο κίνδυνος άσθματος και πνευμονίας αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε όσους είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση. Αυτές οι λοιμώξεις είναι ήδη συχνές στην κοινότητα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο επιπλέον αντίκτυπος της αφαίρεσης των αμυγδαλών ήταν «σημαντικός».

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν αυξημένους κινδύνους για μακροχρόνιες ασθένειες μετά από χειρουργική επέμβαση, υποστηρίζουν την καθυστέρηση της αφαίρεσης αμυγδαλών και αδενοειδών εάν είναι δυνατόν, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει την φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος στην παιδική ηλικία και να μειώσει αυτούς τους πιθανούς κινδύνους ασθένειας αργότερα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Sean Byers από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

«Ανακαλύπτουμε συνεχώς περισσότερα για τη λειτουργία των ανοσοποιητικών ιστών και τις δια βίου συνέπειες της αφαίρεσής τους, ειδικά σε ευαίσθητες ηλικίες όταν το σώμα ακόμα αναπτύσσεται».

Η αφαίρεση των αδενοειδών – ο ιστός στο πίσω μέρος της κορυφής του στόματος ακριβώς κάτω από τη ρινική κοιλότητα, διπλασίασε τον κίνδυνο χρόνιας πνευμονικής νόσου, η οποία περιλαμβάνει άσθμα και εμφύσημα. Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ πιο σπάνιες από τις τυπικές αναπνευστικές λοιμώξεις, μόνο το 0,25% του γενικού πληθυσμού στα 30 τους έχει μια μορφή Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν προκαλεί έκπληξη» το γεγονός ότι η αφαίρεση αυτών των βασικών τμημάτων του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος μπορεί να καταστήσει ένα πιο ευαίσθητο οργανισμό στην προσβολή αναπνευστικής ή ανοσολογικής ασθένειας. Η ευαισθησία αυξήθηκε σε 28 μορφές ασθενειών, οι οποίες περιελάμβανουν δερματικές παθήσεις, οφθαλμικές λοιμώξεις και παρασιτικές λοιμώξεις. Αυτές οι ασθένειες ήταν 78% πιο συχνές σε άτομα που είχαν προηγουμένως κάνει αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Επειδή οι προαναφερθείσες ασθένειες δεν σχετίζονται με τους αεραγωγούς, δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη λειτουργία στον ρόλο των αμυγδαλών από ό, τι πιστεύεται προηγουμένως.

Ο Tim Mitchell, σύμβουλος ωτορινολαρυγγολόγος και μέλος του συμβουλίου του Royal College of Surgeons, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν ενδιαφέροντα και «σίγουρα δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα».

«Πριν επιλέξουν να απομακρύνουν τις αμυγδαλές ή τα αδενοειδή, οι χειρουργοί θα εξετάζουν πάντα και θα συζητούν όλες τις επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων μη χειρουργικών θεραπειών, με ασθενείς και γονείς στην περίπτωση παιδιών», είπε.

«Υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αμυγδαλεκτομών και των αδενοειδεκτομών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.»

Ίσως αυτό είναι ένα καλό σημάδι, ότι όποτε είναι δυνατόν, πρέπει να αφήνουμε τα όργανα στο σώμα.