Χόρτα της θάλασσας: Ανεκτίμητη διατροφική αξία – Που θα τα βρείτε και πως θα τα μαγειρέψετε

Χόρτα της θάλασσας: Η αλμύρα ή όπως αλλιώς αναφέρετε αλμυρή είναι ένα βρώσιμο φυτό με φανταστική γεύση και αντιτοξινικές ιδιότητες.

Χόρτα της θάλασσας: Δεν έχει καμία σχέση με το αλμυρίκι.

Είναι θαμνοειδές φυτό με φύλλα του έχουν κι αυτά σχήμα βελόνας. Η αλμύρα φυτρώνει στην άμμο όπου υπάρχει σχετικά στάσιμο νερό. Ανακαλύφθηκε κι ένα είδος που παρομοίαζε μικρό κάκτο.

Φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές και σε εκβολές ποταμών που δέχονται την επίδραση του αλμυρού νερού.

Επίσημα στοιχεία για τη θρεπτική αξία του φυτού δεν υπάρχουν. Ωστόσο, όλα τα χόρτα περιέχουν συγκεντρώσεις βιταμινών C και Ε λόγο του ότι οι αλμύρες φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία και ιώδιο. Είναι αντιπαρασιτικό του εντερικού σωλήνα, ορεκτικό, διουρητικό.

Είναι η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα. Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται όπως τα χόρτα. Στην αγορά θα τη βρείτε στην καλλιεργήσιμη μορφή της. Τρώγεται ωμή, αλλά ελαφρώς ζεματισμένη η γεύση της είναι ακόμα καλύτερη. Είναι εμφανίσιμη και αλατίζει τις σαλάτες μας.

Κόβετε πρώτα το κάτω μέρος του φυτού καθαρίζοντας το από τμήματα που πιθανόν να μην τρώγονται.

Την ξεπλένετε, βράζετε τα τρυφερά κομμάτια (τις φούντες) για ελάχιστα λεπτά μέχρι να μαλακώσει και στραγγίζετε. Τη σερβίρετε στο πιάτο, ρίχνοντας πάνω της λάδι με λεμόνι, ή ξύδι. Η αλμύρα εκτός από σαλάτα, δίνει γεύση και συνοδεύει τέλεια, πιάτα με ψάρια, θαλασσινά

Διαβάστε επίσης:

Κοριοί στο στρώμα: Γιατί εντοπίζονται δύσκολα – Πως θα τους εξαφανίσετε

ΚΤΕΟ: Πρόστιμα φωτιά για τους παραβάτες – Σύλληψη κρατητήριο και δίκη

Αρκάς: Μπλοκ στην σελίδα του από το Facebook – Ποια η απάντηση του σκιτσογράφο