Αλλαγές του Καιρού: Πως μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας
Www.true.gr

Αλλαγές του Καιρού: Πως μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας

Αλλαγές του Καιρού: Επιστήμονες από τη Γερμανία προσπάθησαν να προσδιορίσουν τον τρόπο που οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την ψυχολογία. Εξέτασαν αναλυτικά διάφορες καιρικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία, οι άνεμοι και η ατμοσφαιρική πίεση.

Αλλαγές του Καιρού: Πώς έγινε η έρευνα

Η έρευνα για την επιρροή του καιρού στην ψυχολογία των ανθρώπων έγινε από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Επικεφαλής της ήταν ο δρ Jaap Denissen. Σε αυτήν πήραν μέρος 1.233 συμμετέχοντες από 13 έως 68 ετών και η πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες αρχικά συμπλήρωσαν ένα τεστ προσωπικότητας που τους αξιολόγησε σε επίπεδα εξωστρέφειας, νεύρωσης, του πόσο ανοικτοί είναι σε νέες εμπειρίες και σε άλλου παρόμοιους τομείς.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να συμπληρώνουν καθημερινά ένα online “ημερολόγιο”, όπου απαντούσαν σε ερωτήσεις που αξιολογούσαν την κούραση και την θετική ή αρνητική τους διάθεση. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διασταυρώσουν τις αλλαγές στην ψυχολογία με τις αντίστοιχες αλλαγές του καιρού.


Αυτό που διαπίστωσαν επιβεβαιώνει ότι ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία του ανθρώπου με συγκεκριμένο τρόπο.

Αλλαγές του Καιρού: Τι έδειξε η έρευνα

  • Η θερμοκρασία, ο άνεμος και το φως του ήλιου βρέθηκαν να έχουν επιπτώσεις στην αρνητική διάθεση. Το φως του ήλιου φάνηκε να παίζει ρόλο στο πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες.
  • Ο άνεμος είχε περισσότερο αρνητική επίδραση στη διάθεση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού από ό,τι το φθινόπωρο και το χειμώνα.
  • Η αυξημένη ηλιοφάνεια βρέθηκε ότι μείωσε το πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες συγκριτικά με τις απαντήσεις τους τις ημέρες που έβρεχε.
  • Όταν μέρες μικραίνουν, διαθέσεις μερικών ανθρώπων αλλάζουν λίγο προς το αρνητικό, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι αυτή η αλλαγή τους δημιούργησε πιο θετικά συναισθήματα.
  • Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως, ότι αυτές οι αλλαγές στην ψυχολογία ελέω των αλλαγών στον καιρό, ήταν υπαρκτές, αλλά όχι τόσο έντονες όσο, ίσως, αναμενόταν πριν την μελέτη.

Αλλαγές του Καιρού: Συμπεράσματα

Όσων η ψυχική διάθεση αλλάζει προς το χειρότερο όταν μικραίνει η ημέρα, μπορεί να είναι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Emotion.


http://www.webmd.com

Διαβάστε επίσης

Αντιμετώπιση Κατάθλιψης: Αυτοί είναι οι 10 τρόποι για να την ξεπεράσετε

Σχιζοφρένεια: Η ψευδαίσθηση που δεν αντιλαμβάνονται – Δοκιμάστε την

Κατάθλιψη Διατροφή: Ποιες τροφές θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr