Αλλαγές στις ανακοινώσεις Χαρδαλιά μετά τα 3.215 σημερινά κρούσματα – Τι θα ισχύσει με το lockdown

Για την επόμενη εβδομάδα υπολογιζόταν ο τρομακτικός αριθμός των 3.000+ κρουσμάτων κορωνοϊού, οι εξελίξεις όμως αποδείχθηκαν ραγδαίες και δεν βρήκαν κανέναν προετοιμασμένο.

Η ανακοίνωση των 3.215 σημερινών κρουσμάτων προκάλεσε «παγωμάρα» τόσο εντός κυβέρνησης όσο και στην επιστημονική κοινότητα με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αλλαγή σχεδίων σε ό,τι αφορά στις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά που θα λάβουν χώρα την Παρασκευή.

Αν και αρχικά είχε διαρρεύσει πως θα ανακοινωθεί παράταση του lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, οι ειδικοί προσανατολίζονται σε 20ήμερη παράταση, με την άρση να μην έρχεται πριν το τέλος Μαρτίου. Δεν είναι απίθανο, αν τα νούμερα συνεχίσουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση, να υπάρξει νέα παράταση μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Να σημειωθεί πως μέχρι πρότινος υπήρχαν σκέψεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου, ημερομηνία που λόγω των ραγδαίων επιδημιολογικών εξελίξεων είναι αδύνατο να ισχύσει. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου πάει για τις 29/3 και… βλέπουμε, καθώς κανείς δεν θέλει να ρισκάρει τα κρούσματα να ξεπεράσουν τις 4 και τις 5 χιλιάδες ημερησίως.

Κάπως έτσι, ανατρέπονται τα σχέδια της κυβέρνησης περί «σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα», με τους επιστήμονες να τονίζουν πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι πλέον χειρότερη από ό,τι θα περίμεναν ποτέ να είναι ακόμα στο πρώτο πικ της πανδημίας.