Αγοράκι 9 ετών από τον Βόλο έπαιζε με «στιλό» λέιζερ και τυφλώθηκε στο αριστερό του μάτι

Η βλάβη στην ωχρά κηλίδα του αριστερού του ματιού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί

Μερική τύφλωση παρουσιάζει ένα αγόρι εννέα ετών από το Βόλο αφού τραυματίστηκε στο μάτι παίζοντας με ένα «στιλό» με πράσινο λέιζερ.

Όπως επισημαίνεται στο περιοδικό New England Medical Journal το αγόρι είχε τραυματιστεί πριν από έναν χρόνο με τους γιατρούς να εκτιμούν αρχικά ότι η όρασή του θα επανερχόταν.

Οι νέες εξετάσεις του 9χρονου έδειξαν, ωστόσο, πως το λέιζερ είχε προκαλέσει μια μεγάλη τρύπα στο τμήμα του αριστερού αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, που είναι κρίσιμο για τη αναγνώριση προσώπων και λέξεων.

Οι γιατροί δηλώνουν, μάλιστα, στο κείμενό τους πως το αγόρι δεν μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος αφού τα νεύρα γύρω από την τρύπα έχουν εξαϋλωθεί.

Η όραση του 9χρονου είναι πλέον 2/10

Με αφορμή την συγκεκριμένη περίπτωση οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς αναφορικά με τους σοβαρούς κινδύνους από τέτοια παιχνίδια.

Ο πατέρας του 9χρονου είχε αγοράσει το λέιζερ από έναν υπαίθριο πωλητή.

Με βάση τη γιατρό του παιδιού, την κυρία Σοφία Ανδρουδή, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το χρώμα του λέιζερ γιατί το πράσινο και το μπλε λέιζερ είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από τα αντίστοιχα παιχνίδια που εκπέμπουν κόκκινη ή πορτοκαλί δεσμίδα λόγω της εξαιρετικά ισχυρής συχνότητάς τους.

«Αυτά τα λέιζερ είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Είναι σαν ένας μεγεθυντικός φακός που καίει ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός χαρτιού» είπε χαρακτηριστικά στο CNN ο διευθυντής παιδιατρικής κλινικής στο Λος Άντζελες, Τόμας Λι.

πηγή: diaforetiko.gr