Άγκυρα: «Η Μεσόγειος είναι ένα καζάνι και εμείς είμαστε η κουτάλα» – Η Τουρκία θέλει τα κοιτάσματα… των άλλων

«Η Μεσόγειος είναι ένα καζάνι και εμείς ψάχνουμε με την κουτάλα σπιθαμή προς σπιθαμή» δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Πρόκειται για τουρκική παροιμία την οποία χρησιμοποίησε αναφερόμενος στις έρευνες για φυσικό αέριο.

Mε την δήλωση αυτή ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ξεκαθάρισε ότι στόχος της Τουρκίας είναι η εύρεση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο αδιαφορώντας για το σε ποιανής χώρας την ΑΟΖ βρίσκονται τα κοιτάσματα αυτά.

Η Άγκυρα θέλει τα κοιτάσματα των… άλλων και ειδικότερα όποιων θεωρεί ότι μπορεί να τους τα πάρει. Πρόκειται δηλαδή για μια κλασσική περίπτωση «other’s people’s money» σε επίπεδο κρατών.


Μιλώντας στην βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Tούρκος υπουργός είπε ότι για να ανεξαρτητοποιηθεί η Τουρκία στον ενεργειακό τομέα πρέπει να αυξηθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

«Γι’ αυτό συνεχίζουμε αδιάκοπα τις σεισμικές εργασίες μας με το «Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά».

Ειδικά αυτή τη στιγμή συνεχίζονται αυτού του είδους οι έρευνες στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Κύπρου, αλλά μόνο έρευνες δεν φτάνουν, πρέπει να βγει το φυσικό αέριο και επομένως να προχωρήσουμε και σε γεώτρηση, γι’ αυτό πήραμε και το γεωτρύπανό μας τον «Πορθητή». Περίπου πριν από ενάμιση μήνα ξεκινήσαμε την πρώτη γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. Πρώτα ο Αλλάχ μέσα σε 3-4 μήνες σχεδιάζουμε να έχουμε αποτέλεσμα».


Αναφερόμενος και στο δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του προς της Τουρκία.

«Από τα τέλη Ιανουαρίου θα βρίσκεται στη Μεσόγειο. Ας μην αποκαλύψω εγώ τώρα το όνομα του δεύτερου πλοίου μας. Με τον «Πορθητή» και το άλλο πλοίο μας θα συνεχίσουμε τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Σαν καζάνι η Μεσόγειος κι εμείς κουτάλα, ψάχνουμε σπιθαμή – σπιθαμή. Προσευχηθείτε να βρούμε”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: pronews.gr