«Άγια μέρα»: Όταν η Σμύρνη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα- Τρία χρόνια πριν από την απόλυτη καταστροφή

Στις 18 Ιανουαρίου 1919 αρχίζει η Συνδιάσκεψη ειρήνης των Παρισίων, όταν αποφασίστηκε η Σμύρνη μαζί με την περιφέρεια Αϊδινίου να παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ειρήνης των Βερσαλλίων που τερμάτιζε επισήμως τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποφασίστηκε η Ελλάδα να αναλάβει τη διοίκηση της περιφέρειας του Αϊδινίου και της Σμύρνης.

H Ελλάδα είχε εμπλακεί στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τους τελευταίους μήνες και κατάφερε να βγει κερδισμένη εδαφικά.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους συμμάχους άρχισαν στις 18 Ιανουαρίου με τις Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ρωσία να είναι απούσες.
Στο τέλος έμειναν μόνο Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Αφρική τα εδάφη μοιράστηκαν ανάμεσα στη Γαλλία και στη Βρετανία. Η Πολωνία πήρε τη Γαλικία και Ανατολική Σιλεσία, η Ρουμανία κατάρτισε το ένα τρίτο της Βουκοβίνας, το Βανάτο και την Τρανσυλβανί.
Το ανώτατο συμβούλιο της διάσκεψης Ειρήνης αποφάσισε η Ελλάδα να αναλάβει τη διοίκηση της περιοχής Σμύρνη – Αϊδίνι.


Την Πρωτομαγιά το θωρηκτό Αβέρωφ κατέπλευσε στο λιμάνι της Σμύρνης και μέχρι τα τέλη του Μάη, κατέλαβαν τις περιοχές. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας υποδέχθηκαν με θαυμασμό τα ελληνικά στρατεύματα.

Ύπατος αρμοστής ορίστηκε ο πρώην διοικητής Ηπείρου, Αριστείδης Στεργιάδης, με απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Σκοπός του ήταν να διοικήσει την με βάση μόνο τις εντολές του πρωθυπουργού. Ο Τζορτζ Χόρτον αναφέρει στο βιβλίο του «Η μάστιγα της Ασίας για τον Στεργιάδη»: «Είχε πολύ αυστηρή αίσθηση του δικαίου και τον χαρακτήριζε υψηλό αίσθημα του καθήκοντος. Ζούσε σαν ερημήτης, δεν αποδεχόταν καμιά πρόσκληση και δεν εμφανιζόταν ποτέ σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιθυμούσε (…) να μη δέχεται φιλοφρονήσεις και να μη δημιουργεί δεσμούς, έτσι ώστε να μπορεί να αποδίδει δικαιοσύνη σε όλους, υψηλά και χαμηλά ιστάμενους…»

Συνέβαλε στην ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων. Διατήρησε Τούρκους υπαλλήλους σε κατώτερες διοικητικές θέσεις και σε ένα από τα δεκατέσσερα τμήματα της αρμοστείας διατήρησε μουσουλμάνο επικεφαλής.
Συγκεκριμένα στο τμήμα Μουσουλμανικών υποθέσεων, επικεφαλής ήταν ο Αλί Ναΐπ Ζαντέ, Τουρκοκρητικό παλιό νομάρχη Δράμας. Οι άλλες σημαντικές θέσεις στελεχώθηκαν από Έλληνες.


Βέβαια υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τους Τούρκους. Καθώς τα ελληνικά στρατεύματα προχωρούσαν οι Τούρκοι με ηγέτη τον Κεμάλ Ατατούρκ αποφασίζουν να τους ανακόψουν. Συνθηκολογούν με Γαλλία, Ρωσία και με την Ιταλία και προμηθεύονται πολεμικό υλικό.

Το 1921 ο Ελληνικός στρατός, ύστερα από στρατιωτικό συμβούλιο, αποφάσισε προέλαση προς την Άγκυρα.
Οι Τούρκοι με τον Κεμάλ Ατατούρκ αντεπιτέθηκαν, αιφνιδιάζοντας τα ελληνικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα στην πλήρη κατάρρευση του μετώπου. Τότε οι Τούρκοι ξεκίνησαν μια άγρια επίθεση εναντίον των Ελλήνων.

Πυρπόλησαν την αρμενική και της ελληνική συνοικία της Σμύρνης

Ήταν η αρχή της Καταστροφής της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό που έδιωξε για πάντα τους Έλληνες από την πόλη, μόλις τρία χρόνια μετά την παραχώρησή της στο ελληνικό κράτος!

πηγή: thecaller.gr