Αγία Κυριακή, Προστάτιδα του Μητρικού Θηλασμού

Κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου τιμάται από την Ορθόδοξο Εκκλησία η μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής που είναι προστάτιδα του μητρικού θηλασμού και πολιούχος των Σερβίων Κοζάνης.

Βιογραφία
Η Κυριακή είχε γονείς τον Δωρόθεο και την Ευσεβία, οι οποίοι ήταν άτεκνοι. Μετά από προσευχές των γονιών της προς το Θεό γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, ημέρα Κυριακή.
Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού (284-305) οι γονείς της μαρτύρησαν για την πίστη τους. Η Κυριακή εστάλη στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα της Βιθυνίας Ιλαριανό, που της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Η παρθένος του απήντησε υπερήφανα ότι δεν δίνει την παραμικρή αξία στην ομορφιά και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πίστη της στον Χριστό.

Εξοργισμένος ο Ιλαριανός διέταξε να τη βασανίσουν και κατόπιν να την αποκεφαλίσουν. Αλλά προτού επιπέσει το σπαθί του δήμιου στο κεφάλι της, η Κυριακή παρέδωσε το πνεύμα και πέρασε στην αιωνιότητα.

Προστάτες Άγιοι και Αγίες για το μητρικό θηλασμό
Εκτός από την Παναγία, η Αγία Κυριακή είναι προστάτιδα του μητρικού θηλασμού, όπως είναι και η Αγία Θέκλα, η Αγία Φωτεινή, ο Άγιος Παντελεήμων, οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη και ο Άη-Γαλάτης.

ΠΗΓΗ babyradio