Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που βλέπεις περίεργα όνειρα αυτό το διάστημα
Www.true.gr

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που βλέπεις περίεργα όνειρα αυτό το διάστημα

Το άγχος του lockdown και τα μεταβαλλόμενα μοτίβα ύπνου έχουν οδηγήσει σε αύξηση περίεργων και ζωντανών ονείρων – αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι καλό. Μπορεί να είναι ένας όνειρο με αγελάδας που… εκρήγνυνται. Σε ένα άλλο, η Oprah έχει γίνει δολοφόνος. Άλλα, ωστόσο, είναι πιο συνηθισμένα.

Φαίνεται ότι, καθώς κυριαρχούν ειδήσεις που πλημμυρίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλά και των εφαρμογών, όπως το WhatsApp, ο κοροναϊός ζει και στα όνειρά μας. Και αυτά τα όνειρα είναι παράξενα, όπως αναφέρει σε άρθρο του το βρετανικό Wired.

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπεις περίεργα όνειρα αυτό το διάστημα

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αναζητήσεις στο Google περιλαμβάνουν λύματα όπως « όνειρα» και «όνειρα από κοροναϊό». Οι αναζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τους «εφιάλτες» βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά. Στο subreddit r / dreams, όπου οι χρήστες μπαίνουν για να συζητήσουν τα όνειρά τους, οι περισσότερες απαντήσεις είναι χρήσιμες.

Αλλά μια πρόσφατη καταχώρηση στο φόρουμ, όπου ο χρήστης ρωτούσε άλλους χρήστες εάν είχαν περίεργα όνειρα, δέχτηκε πάνω από 200 απαντήσεις.

Ένας λογαριασμός στο Twitter – @ IDreamofCovid19 – συγκέντρωσε σχετικές αναρτήσεις από το Twitter. Το ένα έχει ως εξής: «Ονειρευόμουν ότι η Μισέλ Ομπάμα μου έδωσε μια αγκαλιά που συνήθως θα ήταν ένα τόσο ωραίο όνειρο, εκτός από το ότι λάμβανε χώρα στο παρόν, οπότε μετατράπηκε σε εφιάλτη καθώς ανησύχησα ότι μπορεί να της μετέδωσε κοροναϊο ή vice versa».


Μεταξύ των πιο απλών εξηγήσεων για το φαινόμενο αυτό είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να παρακολουθήσουν μαθήματα με φυσική παρουσία, κοιμούνται περισσότερο – ή τουλάχιστον απλώς κοιμούνται.

«Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται απλώς για ελαφρώς στερημένους από τον ύπνο και ανθρώπους που αφήνουν τους εαυτούς τους να κοιμούνται ένα φυσικό ποσό τη νύχτα όλο και που όλο και περισσότερο ονειρεύονται», λέει ο Deirdre Barrett, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard Medical School.

Πώς το εξηγούν οι ειδικοί

Αυτό, εξηγεί ο Barrett, επηρεάζει την ποσότητα ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Σε έναν τυπικό κύκλο ύπνου, το REM ακολουθεί μια περίοδο βαθύ ύπνου και τα όνειρα τείνουν να είναι πιο ζωντανά. Με τους περισσότερους ανθρώπους να κοιμούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και να μην ξυπνούν τεχνητά με ξυπνητήρια, αντιμετωπίζουν πιο ολοκληρωμένους κύκλους ύπνου – και ως εκ τούτου περισσότερα REM.


Το άγχος που σχετίζεται με την εργασία, οι ανησυχίες για τους αγαπημένους ή οι ευρύτερες υπαρξιακές κρίσεις που συνδέονται με την αβεβαιότητα που συνοδεύει την πανδημία του κοροναϊού συμβάλλουν στην αυξημένη συναισθηματικότητα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο ζωντανές εμπειρίες ονείρου. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε το γεγονός ότι πολλά από τα όνειρα είναι λιγότερο ευχάριστα.

Ο Barrett έχει ζητήσει από τους ανθρώπους να υποβάλλουν απολογισμό των ονείρων τους που σχετίζονται με τον κοροναϊό και η πρώιμη ανάλυσή του είναι ότι «είναι πιο ανήσυχα κατά μέσο όρο από ένα κανονικό σύνολο ονείρων».

Πηγή: e-radio.gr

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr