6 Ιρλανδικά στερεότυπα που δυστυχώς (ή ευτυχώς) είναι όλα αληθινά

Τι θα έλεγε για όλα αυτά άραγε ο Άγιος Πατρίκιος;

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ανακηρύχθηκε επίσημη χριστιανική αργία στις αρχές του 17ου αιώνα και τηρείται από την Καθολική Εκκλησία, την Αγγλικανική Εκκλησία (και ιδίως στην Εκκλησία της Ιρλανδίας),την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, και την Λουθηρανική Εκκλησία.

Άλλο ένα στερεότυπο μοιάζει να είναι ολόκληρη αυτή η γιορτή που έχει διαφημιστεί πλέον στις μέρες μας τόσο πολύ.

Η ημέρα μνημονεύει τον Άγιο Πατρίκιο και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία, και αποτελεί αφορμή για εορτασμό του ιρλανδέζικου πολιτισμού και καταγωγής σε όλον τον πλανήτη. Σήμερα πλέον έχει γίνει μία αρκετά εμπορική γιορτή, κυρίως για το αλκοόλ.

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που καλούνται céilithe, και την χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού (shamrocks) σε ενδύματα και αξεσουάρ.

Από την άλλη όμως υπάρχουν και οι πιο παλιές τελετές αυτής της ημέρας που ακόμη κρατιούνται.

Γίνονται λατρευτικές λειτουργίες προς τιμήν του Αγίου και οι περιορισμοί της Νηστείας της Σαρακοστής επί του φαγητού και της κατανάλωσης αλκοόλ αίρονται για την ημέρα, γεγονός το οποίο έχει ευνοήσει την σύνδεση της παράδοσης με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

H ημέρα του Αγίου Πατρικίου πλησιάζει λοιπόν και εμείς βρήκαμε την ευκαιρία που ψάχναμε για να σκάψουμε λίγο μέσα στην Ιρλανδική κουλτούρα. Όλες οι κουλτούρες και οι λαοί έχουν τα δικά τους στερεότυπα, οι Ιρλανδοί όμως, λόγω του ότι είναι ένας τόσο σκορπισμένος λαός, έχουν την τιμητική τους όσο αφορά τα κλισέ.

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τους Ιρλανδούς και σίγουρα κάποια από αυτά που λέγονται να είναι κάπως υπερβολικά. Από την άλλη ξέρετε τι λένε για τα κλισέ; Πως είναι αλήθεια. Γι’ αυτό άλλωστε είναι και τόσο ενοχλητικά.

Πολλά από τα κλισέ των Ιρλανδών και της κουλτούρας τους μπορεί να ενοχλούν δεν παύει όμως να είναι ένα παράδοξο κομμάτι της ιστορίας τους. Συνήθως η ιστορία και οι άνθρωποι φτιάχνουν και τα στερεότυπα.

Δες εδώ ποια είναι τα 6 κλασικά στερεότυπα των Ιρλανδών:

Όλοι οι Ιρλανδοί είναι κοκκινομάλληδες. Τεχνικά δεν ισχύει, αν και έχουν πολλούς.

Δεν μπορούν να δεχθούν ένα κομπλιμέντο. Αυτό είναι αλήθεια. Απλά δεν μπορούν. Μόνο κακά λόγια έχουν να πουν για τον εαυτό τους. Περίεργο ε;

Οι Ιρλανδοί λατρεύουν τις πατάτες. Πέρα για πέρα αληθινό.

Έχουν τεράστιες οικογένειες. Ισχύει, τι να πεις, Καθολικοί και αντισύλληψη σημείωσε 1.

Όλες οι γυναίκες λέγονται Mary. Πραγματικά απλά δεν ισχύει αν και έχει μείνει λίγο κάτι σαν παρατσούκλι για τις γυναίκες.

Οι Ιρλανδοί είναι μπεκρήδες. Χμ…έχετε συναντήσει ποτέ από κοντά κάποιον από την Ιρλανδία; Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά…