Αυτοκτονίες: Τηλεοπτική σειρά εκτόξευσε τις αναζητήσεις για αυτοκτονίες
Www.true.gr

Αυτοκτονίες: Τηλεοπτική σειρά εκτόξευσε τις αναζητήσεις για αυτοκτονίες

Αυτοκτονίες: Μια τηλεοπτική σειρά που προβάλλεται από την πλατφόρμα Netflix, προκάλεσε την αύξηση των αναζητήσεων για τρόπους αυτοκτονίας από τους νέους. Η σειρά αυτή επικεντρώνεται στα γεγονότα που οδήγησαν στην αυτοκτονία ενός έφηβου κοριτσιού, η οποία διηγείται την ιστορία της μέσα από κασέτες.

Αυτοκτονίες: Πως σχετίζεται η τηλεοπτική σειρά με τις αυτοκτονίες

Τα θέματα που εγείρει η εν λόγω τηλεοπτική σειρά γύρω από την αυτοκτονία έχουν σηκώσει αρκετή συζήτηση στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Μερικοί την επαίνεσαν για το ειλικρινές της περιεχόμενο, ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι απεικονίζει μια εξιδανικευμένη ιδέα αυτοκτονίας που οι νεαροί θεατές θα μπορούσαν να μιμηθούν.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine με επικεφαλής τον καθηγητή John W. Ayers από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο διερεύνησε τα στατιστικά από τις διαδικτυακές αναζητήσεις των Αμερικανών τις κυρίως τις ώρες μετά από την προβολή κάθε επεισοδίου της σειράς και διαπίστωσε ότι πολλοί έφηβοι “ψάχνουν” στο διαδίκτυο για τρόπου που μπορεί να διαπράξει κανείς αυτοκτονία.

Αυτοκτονίες: Η έρευνα των στοιχείων – Προσδιορισμός τάσεων

Ο Ayers και οι συνάδελφοί του εστίασαν σε δεδομένα από το Google Trends, ένα δημόσιο αρχείο συγκεντρωτικών αναζητήσεων στην μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις αναζητήσεις που προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ της 31ης Μαρτίου 2017, ημερομηνίας που έκανε πρεμιέρα η σειράς και της 18ης Απριλίου, ημερομηνίας που επιλέχθηκε, επειδή η αυτοκτονία του πρώην παίκτη του NFL, Aaron Hernandez, μπορεί να επηρέασε τα στατιστικά σχετικά με τον όρο “αυτοκτονία” στις αναζητήσεις στην Google.

Αυτοκτονίες: Ποιες αναζητήσεις ελέγχθηκαν

Όλες οι αναζητήσεις που περιέχουν τη λέξη «αυτοκτονία» -εκτός από εκείνες που συνοδεύονταν από τη λέξη «ομάδα», καθώς αυτές πιθανότατα θα αφορούσαν την ταινία «Suicide Squad«- έδειξαν κατακόρυφη αύξηση μεταξύ αυτών των ημερομηνιών. Επιπλέον, για να κατανοήσουν πώς άλλαξε το περιεχόμενο αναζήτησης, οι ερευνητές ανέλυσαν συγκεκριμένα ερωτήματα αναζήτησης που σχετίζονταν με την αυτοκτονία.

Στη συνέχεια, συνέκριναν τη συχνότητα αναζήτησης αυτών των φράσεων σε αυτό το χρονικό πλαίσιο με ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο η σειρά “13 Reasons Why” δεν θα είχε κυκλοφορήσει ποτέ, βάσει προβλέψεων χρησιμοποιώντας ιστορικές τάσεις αναζήτησης.


Αυτοκτονίες: Στρατηγική που ακολουθήθηκε

“Αυτή η στρατηγική μας επιτρέπει να απομονώσουμε οποιαδήποτε επίπτωση/επιρροή είχε η σειρά επάνω στο πώς το κοινό ασχολήθηκε και σκέφτηκε/αναζήτησε τον όρο αυτοκτονία.

Υπήρχαν και θετικές επιπτώσεις

Όλες οι αναζητήσεις για την αυτοκτονία ήταν 19% υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν μετά την προβολή της σειράς. Ορισμένες από αυτές προήλθαν από φράσεις όπως «γραμμή βοήθειας για αυτοκτονία», ή «πρόληψη αυτοκτονίας». Αλλά ένα ανησυχητικό ποσοστό προέκυψε επίσης από φράσεις, όπως «πώς να αυτοκτονήσω» , «αυτοκτονία» και «πώς να σκοτώσεις τον εαυτό σου» .

Εκτίμηση της επίπτωσης

“Γενικά είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το μέγεθος της επίπτωσης της σειράς. Υπήρχαν 900.000-1.500.000 περισσότερες αναζητήσεις σχετιζόμενες με την αυτοκτονία.”, είπε ο Mark Dredze, καθηγητής Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Αυτοκτονίες: Μια πραγματική πρόκληση για τη δημόσια υγεία ή δεν σχετίζεται;

Δεν είναι σαφές εάν κάποια από αυτές τις αναζητήσεις στην Google οδήγησαν άμεσα σε κάποια αυτοκτονία, σύμφωνα με τον Ayers, αλλά προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι αυξήσεις στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για μεθόδους αυτοκτονίας συσχετίζονται με πραγματικές αυτοκτονίες.

“Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η προβολή της σειράς συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση για την αυτοκτονία και την πρόληψή της. Τα αποτελέσματά όμως, ενισχύουν τους χειρότερους φόβους των επικριτών της σειράς. Μπορεί να έχει εμπνεύσει πολλούς να λάβουν δράση επάνω σε αυτοκτονικές σκέψεις αναζητώντας πληροφορίες για το πώς να αυτοκτονήσουν”.

Αυτοκτονίες: Τι θα έπρεπε να είχαν κάνει οι παραγωγοί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τους υπεύθυνους των Media. Οι οδηγίες αυτές αφορούν την πρόληψη αυτού του προβλήματος. Για παράδειγμα, αποθαρρύνεται το περιεχόμενο που επικεντρώνεται στην αυτοκτονία. Η σειρά ‘13 Reasons Why ‘ αφιέρωσε 13 ώρες για ένα θύμα αυτοκτονίας, δείχνοντας ακόμη και τρομακτικές λεπτομέρειες”.


Αυτοκτονίες: Συμπεράσματα

“Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται επειδή στο διαδίκτυο υπάρχουν για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται στη δυνητική ζημιά της σειράς.

“Καλούμε την πλατφόρμα Netflix να ακυρώσει την σειρά και να επεξεργαστεί το περιεχόμενό της, προτού την προβάλλει ξανά. Η προγραμματισμένη δεύτερη σεζόν και όλα τα μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με την αυτοκτονία ενδέχεται να υποβληθούν σε δοκιμές πριν από την επόμενη πρεμιέρα της σειράς, ώστε να αποφευχθεί κάποια ενδεχόμενη αυτοκτονία”.

http://www.news-medical.net

Διαβάστε επίσης

Εφιάλτες: Δείτε τι μπορεί να σημαίνουν για την ψυχική σας υγεία

Κλεπτομανία: Υπάρχει σύνδεση με διατροφικές διαταραχές

Αυτοκτονίες κοριτσιών: Ραγδαία αύξηση – Ποιες είναι οι αιτίες

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr