Αυτοί που θα φύγουν και αυτοί που θα μείνουν στον ανασχηματισμό- Όλος ο σχεδιασμός του Τσίπρα μέχρι τις εκλογές

Φτωχή μεν, ελεύθερη δε. Αυτό είναι ως φαίνεται το νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για την Ελλάδα στην μετά Μνημόνιο εποχή. Φτωχή εξαιτίας των δικών του πολιτικών που έβαλαν τους Έλληνες πολλά δισ. ευρώ μέσα, αλλά «ελεύθερη» όπως υποστηρίζει από τα «δεσμά» των δανειστών που ο ίδιος έσφιξε περισσότερο στο λαιμό της.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Μια Ελλάδα ελεύθερη και πολιορκημένη μαζί, μιας και η πολιτική και οικονομική συνέχεια δεν είναι αυτή που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας αλλά είναι μία διαφορετική Ελλάδα μέσα από σκληρή επιτήρηση τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ο πρωθυπουργός θα ήθελε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια να την γιορτάσει με χαρές και πανηγύρια και με πολλές υποσχέσεις για καλύτερες ημέρες σαν κι αυτές που υποσχέθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Όμως λογάριαζε χωρίς τις δολοφονικές φωτιές στο Μάτι της Αττικής, που του άλλαξαν τα σχέδια.

Διάγγελμα για τη μετά μνημόνιο εποχή και ανασχηματισμός

Ωστόσο η επικοινωνιακή του τακτική δεν στέρεψε από ιδέες. Όλα δείχνουν ότι το νέο αφήγημα του για την μετά μνημόνιο εποχή θα την αναγγείλει μέσω του διαγγέλματος που θα κάνει από την Ιθάκη θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συνδυάσει τους κύκλωπες τους Λαιστρυγόνες με τον Οδυσσέα που βρήκε τελικά την Ιθάκη του. Πάλι δηλαδή, παρά το πένθος, η επικοινωνιακή του στρατηγική δεν κάμπτεται και αντί να πάει όπως αρχικά σχεδίαζε στο Καστελόριζο ή στο λόφο της Πνύκα, στην Αθήνα, τελικά επέλεξε την Ιθάκη για να εκφωνήσει το πανηγυρικό του διάγγελμα έτσι ώστε να δώσει το σήμα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα κατά το καλύτερο για τον ίδιο.

Καλύτερη περίπτωση για να αναδείξει τη συγκεκριμένη πολιτική που θα ασκήσει είναι παράλληλα και οι αλλαγές στην κυβέρνησή του που σχεδιάζει από την Τετάρτη και μετά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μια ημέρα μετά το διάγγελμα του, ο κ. Τσίπρας και σε βάθος ολίγων μόνο ημερών αν δεν το ανακοινώσει ακόμη και την ίδια ημέρα θα προχωρήσει σε αλλαγές, επιλέγοντας να δείξει αν καταφέρει λόγω του ότι έχει πολλές καραμπόλες μια νέα εικόνα, τοποθετώντας νέα πρόσωπα στη θέση άλλων υπουργών.

Η πληροφορία που διοχετεύθηκε σε ό, τι αφορά στον Πάνο Σκουρλέτη που εμφανίζεται να μετακομίζει στο κόμμα εν όψει μάλιστα και των εκλογών είναι κάτι που εξετάζεται από τον κ. Τσίπρα. Στη θέση του θέλει να τοποθετήσει στελέχη νέας γενιάς ή να αναδείξει άλλα όπως τον κ. Α. Χαρίτση, Λ. Κρέτσο αλλά και Π. Ρήγα, Ρ. Σβίγκου, Κ. Ζαχαριάδη, τους οποίους θέλει να δοκιμάσει για την τελευταία στροφή πριν τις εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν 26 Μαΐου 2019.

Εγκαίνια ΔΕΘ με παροχές και στο… βάθος εκλογές

Έχοντας ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες τις κυβερνητικές αλλαγές, ο κ. Τσίπρας ταυτόχρονα προετοιμάζει και την άνοδο του στην Θεσσαλονίκη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου για τα εγκαίνια της διεθνούς εκθέσεως.

Στην τρίτη και τελευταία στάση πριν από τις εκλογές ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει σαφές ότι μέχρι την λαϊκή ετυμηγορία θα έχει προσπεράσει τον κάδο με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου, παρουσιάζοντας μια νέα οικονομική πολιτική βασισμένη σε μειώσεις φόρων και αυξήσεις κοινωνικών δαπανών με στόχο την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάτων. Παροχές ενόψει εκλογών μήπως και περισώσει κάτι από την καταβαραθρωμένη εικόνα της κυβέρνησης του.

Γι αυτό το λόγο θέλει να δείξει ότι τοποθετεί νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση που δεν θα έχουν αφετηρία την πολική των προηγούμενων ετών αλλά νεώτερη πολιτική και πάντως όχι συνυφασμένη με τη λιτότητα των τελευταίων ετών που είναι εξ ολόκληρου δική του. Δεν διαθέτει όμως μεγάλη κατηγορία στελεχών που θα μπορούσαν να στηρίξουν το νέο αφήγημά του καθώς ο κυβερνητικός πάγκος είναι μικρός. Έπο την άλλη έχει και το αγκάθι που φροντίζει να μην κόβει ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ που δεν βλέπει με καλό μάτι την αναβάθμιση στελεχών που προέρχονται από άλλους κομματικούς σχηματισμούς γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν αναδεικνύονται στελέχη του κομματικού μηχανισμού που θέλει η Κουμουνδούρου.

Αυτός ο λόγος είναι που ο κ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και παρόμοια προβλήματα στη στελέχωση των ψηφοδελτίων του στις εκλογές, αφού ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ανθίσουν όλα τα λουλούδια…

Έτσι ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει τελικά στον ανασχηματισμό με τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα οι κ.κ. Σπίρτζης και Κουρουμπλής, αν θα τους αναβαθμίσει πηγαίνοντας τους σε κάποια άλλα υπουργεία ή θα τους αφήσει στα ίδια υπουργικά πόστα. Από τους αμετακίνητους υπουργούς φέρονται να είναι οι κ.κ. Ν. Κοτζιάς στο υπ. Εξωτερικών, Π. Καμμένος στο υπ. Άμυνας και ο κ. Ε. Τσακαλώτος μαζί με την κ. Ε. Αχτσιόγλου, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη και Δ. Βίτσα.

Αντίθετα ο κ. Ν. Παππάς από το υπ. Ψηφιακής πολιτικής μπορεί να μετακινηθεί στη θέση του κ. Δραγασάκη, ενώ και ο κ. Πιτσιόρλας ενδέχεται να αναβαθμιστεί. Στην περίπτωση των μετακινήσεων αν θα παραμείνει στη θέση του είναι και ο κ. Χρ. Σπίρτζης που μπορεί να διαδεχθεί τον κ. Σκουρλέτη στο υπ. Εσωτερικών. Ο ίδιος έχει πει κατ´ επανάληψη στον πρωθυπουργό ότι δεν τον απασχολεί όπου και αν τον τοποθετήσει.

Κοντά σε εκείνους που κινδυνεύουν να δούνε την πόρτα εξόδου εμφανίζονται ο κ. Β. Αποστόλου από το υπ. Αγροτικής πολιτικής και από κοντά στο ίδιο υπουργείο ο κ. Τσιρώνης. Πληροφορίες εμφανίζουν επίσης να μένει εκτός κυβέρνησης και ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου.

thecaller