"Αυτή είναι η Απάντηση μου σε όσους Γονείς με Κοιτάνε Περίεργα"
Www.true.gr

«Αυτή είναι η Απάντηση μου σε όσους Γονείς με Κοιτάνε Περίεργα»

«Αγαπητοί γονείς: Σαν ένα άτομο που δεν συμμορφώνεται με τα φύλα, δέχομαι πολύ προσοχή – και θεμητή και αθέμητη – κάθε φορά που βγαίνω έξω.

Κάποιοι γελάνε μαζί μου, άλλοι μου επιτίθενται λεκτικά ή με βγάζουν φωτογραφίες χωρίς την συγκατάθεσή μου. Άλλοι με σταματάνε για να μου πουν πως τους αρέσει το ντύσιμό μου ή να με ρωτήσουν από πού αγοράζω μακιγιάζ.

Αλλά ένας τύπος προσοχής ξεχωρίζει από τους άλλους: η προσοχή των μπερδεμένων παιδιών. Αρχικά το παρατήρησα όταν μετακόμισα στην Νέα Υόρκη στην ηλικία των 22.

Τα παιδιά με κοιτούσαν στο μετρό και εγώ δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Φαινόταν ξεκάθαρα η σύγχυση στα μάτια τους και τα παιδιά είναι γνωστό πως δεν κρύβουν τις αντιδράσεις τους όταν κάτι τους τραβήξει την προσοχή.

Θυμήθηκα αυτή την προσοχή ξανά το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όταν ταξίδευα από το Λος Άντζελες προς την Φλόριντα για ένα συνέδριο queer στο ξενοδοχείο Orlando Hilton.

Το μισό ξενοδοχείο ήταν γεμάτη με queer που προσπαθούσαν να μάθουν πώς να βοηθήσουν την τρανς νεολαία. Το άλλο μισό ήταν γεμάτο με απλές οικογένειες που είχαν έρθει στο Orlando για να γνωρίσουν την Minnie, την Elsa και τον Goofy στην Disney World. Ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός.

Καθώς πήγαινα προς το δωμάτιό μου, παρατήρησα κάποια μάτια να με ακολουθούν. Δεν είχαν δει ξανά κάποιον σαν και μένα στο Michigan ή την Wichita. Κάποια με σχολίαζαν σιωπηλά ενώ άλλα γελούσαν με ένα πολύ παράξενο τρόπο.

Αλλά η πιο κοινή αντίδραση των παιδιών ήταν να ρωτάνε τους γονείς τους γιατί είμαι ντυμένος έτσι.


Η αντίδρασή σας όμως ήταν να κοιτάτε προς το μέρος μου, να με κοιτάτε στα μάτια, να ντρέπεστε και να λέτε στα παιδιά σας πως «δεν είναι όμορφο να μιλάμε για αγνώστους.»

Τα παιδιά σας, αφού είδαν την δική σας ντροπή, γύρισαν από την άλλη, ντροπιάστηκαν και τα ίδια και μετά από λίγο επέστρεφαν στις ασχολίες τους. Αυτή η συζήτηση επαναλήφθηκε πολλές φορές εκείνο το σαββατοκύριακο.

Γονείς, έχω αποφασίσει πως πρέπει να κάνουμε μία κουβέντα, γιατί μπορείτε να κάνετε και καλύτερα. Πρέπει να κάνετε καλύτερα. Το οφείλετε σε μένα, στην τρανς κοινότητα και στην συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών σας.

Ενώ φάνηκε σαν να τους λέγατε να μην μιλάνε σε αγνώστους, υπάρχει κάτι πολύ πιο σημαντικό. Στην ουσία, όταν το παιδί σας σας ρώτησε γιατί είμαι έτσι, αυτό που έκαναν ήταν να θέσουν ένα ερώτημα.

Κάτω από κάθε ερέθισμα, το παιδί θέλει να μάθει αν αυτό είναι αποδεκτό. Οπότε αυτό που σας ρώτησαν στην πραγματικότητα είναι το αν αυτό που κάνω είναι αποδεκτό.

Όταν γυρίσετε με αυτό το ύφος προς τα παιδιά σας και τους είπατε να μην μιλάνε για αγνώστους, όχι μόνο απαντήσατε στην ερώτηση αυτή, αλλά διακόψατε αυτό που θα μπορούσε να γίνει μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

Θα μπορούσατε να διδάξετε στο παιδί σας να σέβονται την έκφραση του καθενός. Επίσης με το να νιώσετε άβολα, κάνετε και τα παιδιά σας να νιώθουν άβολα – με αποτέλεσμα να βαθαίνει ο κοινωνικός στιγματισμός προς ανθρώπους σαν και μένα.

Γονείς του κόσμου, θα ήθελα να δίνετε καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά σας σε τέτοιες περιπτώσεις. Την επόμενη φορά που θα σας κάνει την ίδια ερώτηση μην κόψετε την κουβέντα λέγοντάς τους να μην μιλάνε για αγνώστους.
Αντιθέτως, προσπαθήστε να απαντήσετε την ερώτησή τους: μιλήστε τους για την ποικιλία των φύλων που υπάρχει στον κόσμο.

Θα μπορούσατε να τους πείτε: «Ναι, κόρη μου. Ενώ συχνά μας παρουσιάζουν πως το φύλο είναι βάση ανατομίας, στην ουσία είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που δημιουργεί ηγεμονικές δυνάμεις μέσα στην κοινωνία και ποικίλει ανάλογα την κουλτούρα και την εποχή.»

Και σας παρακαλώ, όποια απάντηση και να διαλέξετε, μην νιώθετε παράξενα γι’αυτό.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν την αμηχανία των γονιών τους αμέσως. Εάν νιώσετε άβολα όταν κοιτάτε κάποιον σαν και μένα, τότε και τα παιδιά σας θα μάθουν να μιμούνται αυτή την συμπεριφορά. Και αυτό δεν είναι σωστό.

Μία σωστή απάντηση όχι μόνο διδάσκει στο παιδί από νωρίς να σέβεται την μοναδικότητα του καθενός αλλά επίσης του δίνει την δυνατότητα να εξερευνήσει και την δική του ταυτότητα στα χρόνια που έρχονται.

Οπότε την επόμενη φορά που με δείτε να στέκομαι στο μετρό, σας δίνω την άδεια να με χρησιμοποιήσετε σαν ευκαιρία για διδασκαλία.

Μιλήστε για μένα όσο θέλετε. Πείτε στα παιδιά σας για όλα τα όμορφα φύλα που υπάρχουν στον κόσμο. Πείτε τους πως μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να εκφράζονται όπως νιώθουν εκείνα χαρούμενα.»

Εσείς συμφωνείτε με το γράμμα αυτό;

Credit: buzzfeed.com

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr