Αυτή η Γυναίκα έβαλε Χιλιάδες Παιδιά μέσα σε Φέρετρα. Όταν την έπιασαν, Αποκαλύφθηκε η Σοκαριστική Αλήθεια...
Www.true.gr

Αυτή η Γυναίκα έβαλε Χιλιάδες Παιδιά μέσα σε Φέρετρα. Όταν την έπιασαν, Αποκαλύφθηκε η Σοκαριστική Αλήθεια…

Η Irena Sendler γεννήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 15 Φεβρουαρίου 1910. Ο πατέρας της της έμαθε πολλά πράγματα, αλλά ένα από αυτά έμεινε τυπωμένο για πάντα στην μνήμη της: να βοηθάει πάντα αυτούς που το έχουν ανάγκη. 

Όταν ήταν μόλις 7, ο πατέρας της πέθανε από τύφο. Αλλά τα χρόνια που πέρασε μαζί του θα την επηρέαζαν για όλη της την ζωή. Όταν μεγάλωσε, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα της, που ήταν γιατρός, και έγινε νοσοκόμα.

Αργότερα, έπιασε δουλειά στο Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Βαρσοβίας, όπου βοηθούσε στην διανομή φαγητού και ρούχων στις οικογένειες που το είχαν ανάγκη.

Εκείνη την περίοδο γινόταν ο διωγμός των Εβραίων σε πολλά σημεία της Ευρώπης. Αλλά παρόλο που η Irene ήταν αφοσιωμένη καθολική, αρνήθηκε να ενδώσει στην προκατάληψη. Βοήθησε πολλές Εβραϊκές οικογένειες, όπως θα έκανε και για τον οποιονδήποτε.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί δημιούργησαν το Γκέτο της Βαρσοβίας για να φυλακίσουν Εβραίους. Ήταν το μεγαλύτερο Γκέτο που είχαν φτιάξει και σε κάποια φάση είχε φτάσει να έχει 400,000 Εβραίους πίσω από τα τείχη του.

Η ζωή στο γκέτο χαρακτηριζόταν από υπερπληθυσμό, πείνα, αστάθεια και ασθένειες.

Η Irena, που ανησυχούσε για τις άσχημες συνθήκες, αποφάσισε να εμπλακεί. Μπήκε στην αντιστασιακή οργάνωση Zegota, που δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει Εβραίους. Κατάλαβε πως έπρεπε να κάνει κάτι να βοηθήσει ακόμα και αν αυτό σήμαινε πως διακινδύνευε την ζωή της.

Μαζί με τους συναδέλφους της, προσπαθούσε να βοηθήσει παιδιά από Εβραϊκές οικογένειες να δραπετεύσουν.

Επισκέφτηκε πολλά σπίτια και οικογένειες Εβραίων αλλά πολλές μητέρες αρνήθηκαν να αφήσουν τα παιδιά τους σε μία άγνωστη, παρόλο που τις έλεγε πως είχε σχέδιο για να τα ελευθερώσει. Εξάλλου, αν έμεναν μέσα από τους τοίχους, ο θάνατος ήταν σίγουρος.Αφού οι Ναζί επιτηρούσαν πολύ καλά το γκέτο, η Irena έπρεπε να βρει δημιουργικούς τρόπους να πετύχει τον σκοπό της. Ένας από αυτούς ήταν να υποδύεται πως τα παιδιά ήταν πολύ άρρωστα και πως έπρεπε να τα πάει σε νοσοκομεία έξω από το γκέτο.

Όταν όμως η επιτήρηση έγινε πιο έντονη, αναγκάστηκε να τα κρύβει σε βαλίτσες, σκουπίδια ή ακόμα και φέρετρα. Μία από τις διασώσεις περιελάμβανε ένα μωρό με όνομα Eluzina. Την είχε κρύψει σε ένα ξύλινο κουτί που υποτίθεται θα μετέφερε τούβλα.

Το 5 μηνών κορίτσι κατάφερε να δραπετεύσει και το μόνο που είχε μαζί της ήταν ένα ασημένιο κουτάλι που είχε κρύψει η μητέρα της στα ρούχα της.

Πάνω από 2,500 παιδιά διασώθηκαν με τον τρόπο αυτό. Η Irena κρατούσε αρχείο με όλα τα παιδιά που φυγάδευε και η λίστα ήταν κρυμμένη στην αυλή ενός γείτονα.

Το σχέδιό της πήγαινε πολύ καλά μέχρι που όλα άλλαξαν. Οι Ναζί κατάλαβαν τι έκανε και την συνέλαβαν. Την έστειλαν στην φυλακή όπου την βασάνισαν αλλά παρά τον πόνο, εκείνη αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία.

Τελικά, την καταδίκασαν σε θάνατο. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για εκείνη…

Κάποιοι μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να δωροδοκήσουν έναν στρατιώτη στην φυλακή για να την βοηθήσει να δραπετεύσει. Από εκείνη την μέρα και για πολλά χρόνια, η Irena ζούσε με πλαστή ταυτότητα. Αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να βοηθάει άλλους.Όταν τέλειωσε ο πόλεμος, η Irena έδωσε το αρχείο που κρατούσε σε μία ομάδα διάσωσης που βοηθούσε να επανενωθούν Εβραϊκές οικογένειες.

Αργότερα, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Έζησε μία χαρούμενη ζωή, γνωρίζοντας πως είχε κάνει αυτό που έπρεπε.

Μετά από πολύ δουλειά και μία γεμάτη ζωή, τελικά πέθανε στην ηλικία των 98. Για πολλούς, ήταν μία ξεχασμένη ηρωίδα αλλά ελάχιστοι γνώριζαν την εκπληκτική δουλειά της.

Το 1964, η Irena Sendler δέχτηκε έναν τιμητικό τίτλο από το Ισραήλ και το 1997 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ αν και δεν το κέρδισε τελικά.

, some people

“Τώρα έρχονται τα παιδιά και τα εγγόνια όσων έσωσα για να με δουν,’ είπε σε μία συνέντευξη.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτή την γυναίκα με την χρυσή καρδιά!

Credit: newsner.com

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr