Αυτή η 59 χρονη ετοιμοθάνατη χιμπατζινα ήταν τοσο άρρωστη που αρνούνταν την τροφή. Προσέξτε τη γίνεται όταν την πλησιάζει ένας παλιός της φίλος.

Σε ηλικία 59 ετών, ο ήλιος έλαμπε πάνω από έναν χιμπατζή που ονομάζεται Mama. Πάρα πολύ αδύναμη για να φάει ή να πιει, η Mama δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να μείνει μόνη της και να φύγει ειρηνικά.
Γεννημένη στη φύση γύρω στο 1957, η Mama μεταφέρθηκε στις Κάτω Χώρες από τη Γερμανία το 1971. Ζούσε στο ζωολογικό κήπο του Royal Burgers στο Arnhem της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με τους φροντιστές της, η Mama ήταν μια δύναμη που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Έχει καθιερωθεί γρήγορα ως η κυρίαρχη στην αποικία των χιμπατζήδων και ήταν η πιο διάσημη χιμπατζής στον ζωολογικό κήπο.

Τώρα βρίσκεται στο κρεβάτι, απορρίπτοντας την τροφή ή το νερό. Η Mama γνώριζε ότι το τέλος της ήταν κοντά, όπως και η υπόλοιπη αποικία της, που είχε ήδη αποχαιρετήσει.
Αλλά υπήρχε ένας σημαντικός άνθρωπος στη ζωή της, ο καθηγητής Jan van Hooff, που ακόμα δεν του είχε πει αντίο. Ο Van Hoof την γνώρισε το 1972 και ήταν συνιδρυτής της αποικίας χιμπατζήδων στο ζωολογικό κήπο.
Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, ο Van Hooff επισκέφθηκε τον αγαπημένο του χιμπατζή. Αδύναμη και αποσυρμένη, άργησε να συνειδητοποιήσει την παρουσία του αγαπημένου φίλου της.
Καθώς ο van Hooff της μιλούσε με ήπια και ήρεμη φωνή, η Mama άρχισε να τον παρατηρεί. «Μαμα;» ψιθύρισε ο van Hooff, χαϊδεύοντας απαλά τον αδύναμο ώμο της και προσφέροντάς της κάτι για φαγητό.
Υπήρχε κάτι οικείο στη μυρωδιά, τον ήχο της φωνής του και περιέργως, η Mama γύρισε το κεφάλι της. Οι αναμνήσεις άρχισαν να πλημμυρίζουν και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τον εαυτό της. Παρακολουθήστε παρακάτω.
https://youtu.be/INa-oOAexno
Το πρόσωπό της είχε ένα τεράστιο χαμόγελο και μίλησε, σηκώνοντας το χέρι στο κεφάλι του αγαπημένου της. Το παράξενο αυτό ζευγάρι αγκαλιάστηκε, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια όλων στο διαδίκτυο.
Η επίσκεψη του Van Hooff έγινε ακριβώς στην ώρα της, καθώς η μαμά πέθανε από γηρατειά τον Απρίλιο του 2016. Ο ζωολογικός κήπος θρήνησε την απώλεια του παλαιότερου χιμπατζή σε αιχμαλωσία στις Κάτω Χώρες.


«Η Mama ήταν η «μεγάλη κυρία» της αποικίας των χιμπατζήδων», δήλωσε ο ερευνητής Frans de Waal στους NL Times. «Έχει μια εξαιρετικά ισχυρή και κυρίαρχη προσωπικότητα, έτσι όλοι την αγαπούσαν».

Πηγή