9 Λόγοι που θα σε Κάνουν να Σταματήσεις το Εμφιαλωμένο Νερό

Το εμφιαλωμένο νερό είναι κάτι που υπάρχει χρόνια και συνεχίζει να διαδίδεται καθώς οι περιοχές με ακατάλληλο νερό αυξάνονται. Αφού λοιπόν το νερό της βρύσης συνηθίζεται να έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε χλώριο, θεωρούμε ότι είναι καλύτερο να πιούμε το εμφιαλωμένο. Δεν είναι όμως και η καλύτερη λύση αν θέλετε την συμβουλή μας.

Θεωρούμε ότι το μπουκάλι δεν έχει καμία βλαβερή ουσία εσωτερικά και έτσι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Αυτό όμως είναι λάθος και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, αν ανήκουμε κι εμείς σε αυτήν την κατηγορία, είναι να βάλετε ένα φίλτρο στην βρύση του σπιτιού και να σταματήσουμε να αγοράζουμε εξάδες.

8 Λόγοι που το εμφιαλωμένο νερό είναι βλαβερό!

1. Τα πλαστικά μπουκάλια αφήνουν χημικά

Το νερό διατηρείται σε πλαστικά μπουκάλια και αυτό είναι κακό γιατί όταν μένουν στην ζέστη το πλαστικό λιώνει και τα χημικά μένουν μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικές φορές το νερό έχει γεύση πλαστικού. Ακόμα και τα πλαστικά που θεωρούνται ελεύθερα από Δισφαινόλη A (BPA), στα τεστ για επικινδυνότητα συχνά βγαίνουν θετικά.

2. Πολλά εμφιαλωμένα προέρχονται από νερό βρύσης

Τις περισσότερες φορές οι διαφημίσεις μας δίνουν την εντύπωση ότι μαζεύουν το νερό από μια πηγή, από όπου βγαίνει καθαρό και χωρίς επεξεργασία. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς η διαδικασία γίνεται μέσα σε εργοστάσιο. Έρευνες έδειξαν ότι το 25% του πωλούμενου εμφιαλωμένου νερού είναι απλά νερό βρύσης.

3. Πολλές φορές το νερό βρύσης είναι πιο υγιεινό

Στο νερό βρύσης γίνονται έλεγχοι και γνωρίζουμε πραγματικά ποια είναι η σύστασή του. Ξέρουμε αν είναι καθαρό ή όχι και αν μπορούμε να το κάνουμε πόσιμο βάζοντας φίλτρο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο πράγμα με το εμφιαλωμένο καθώς δεν γίνονται πάντα οι απαραίτητοι έλεγχοι.

4. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη

Έρευνες έχουν δείξει ότι το νερό σε μπουκάλι δεν είναι πιο υγιές από το νερό βρύσης. Είναι απλά μια ψευδαίσθηση που μας έχουν περάσει μέσω διαφημίσεων για να επιλέγουμε να το αγοράζουμε πιο ακριβά και από αναψυκτικά.

5. Τα μπουκάλια καταστρέφουν το περιβάλλον

Η μεγάλη ζήτηση για μπουκάλια νερού κάνουν τις βιομηχανίες να χρησιμοποιούν πάνω από 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε χρόνο. Ένας μεγάλος αριθμός μη ανανεώσιμων πόρων χρησιμοποιούνται άσκοπα και επιβαρύνουμε επιπλέον το περιβάλλον.

6. Οι σκουπιδότοποι είναι γεμάτοι μπουκάλια νερού

Η παραγωγή μπουκαλιών νερού είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας κατά την οποία τα πλαστικά μολύνουν τον πλανήτη μας.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μπουκαλιών νερού ΡΕΤ που ξεχειλίζουν από τους χώρους υγειονομικής ταφής των ΗΠΑ. Ευτυχώς, τα μπουκάλια ΡΕΤ μπορούν να ανακυκλωθούν, αλλά μόνο ένα στα πέντε μπουκάλια φτάνει στον κάδο ανακύκλωσης. Τα υπόλοιπα απλά καταλαμβάνουν χώρο και μολύνουν τον πολύτιμο πλανήτη μας. Χρειάζονται 450 χρόνια για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι.

7. Το εμφιαλωμένο νερό είναι ακριβό

Φυσικά και υπάρχει κόστος για το νερό βρύσης, αλλά είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το εμφιαλωμένο. Σκεφτείτε πόσο νερό χρησιμοποιείτε σπίτι σας από την βρύση για διάφορες δουλειές και σκεφτείτε πόσα χρήματα θα χαλούσατε αν κάνατε ακριβώς τις ίδιες δουλειές με το μπουκάλι.

8. Χρειάζεται πολύ νερό για την παραγωγή

Τα πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται νερό για να μπορέσουν να φτιαχτούν. Το νερό που χρειάζονται είναι περισσότερο από αυτό που μπορούν να χωρέσουν. Η ποσότητα νερού που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα μπουκάλι νερού εκτιμάται ότι είναι 6-7 μπουκάλια για να παραχθεί μόνο ένα.

Το νερό βρύσης είναι απολύτως ασφαλές

Εκτός από κάποιες περιπτώσεις που το νερό δεν είναι πόσιμο σε κάποιες περιοχές, συνήθως είναι πολύ ασφαλές. Με ένα φίλτρο μπορείτε να έχετε πόσιμο νερό και σίγουρα πιο καθαρό από το εμφιαλωμένο. Ξεκινήστε να πίνετε νερό βρύσης για να μην σπαταλάτε τα χρήματά σας και να σταματήσετε να μολύνετε το περιβάλλον.