9 απ’ τους πιο εύστοχους συλλογισμούς του Anthony Bourdain για τη ζωή, τη χαρά και αυτά που αφήνουμε πίσω μας

«Οι δεξιότητες διδάσκονται. Χαρακτήρα όμως ή έχεις ή δεν έχεις!»

O Anthony Bourdain, εξαιρετικός στο είδος του σεφ και διορατικός συγγραφέας, ήταν μοναδικός.

Ήξερε να ζει τη ζωή του με απαράμιλλη αίσθηση εντιμότητας και περιέργειας -την οποία παρουσίαζε και στις εκπομπές του, καθώς προσπάθησε να μας διδάξει την ανθρωπιά και την ενσυναίσθηση μέσω του φαγητού.

Είχε μια μοναδική προθυμία να παραδέχεται τις αδυναμίες του και να επανεξετάζει τις απόψεις του, κι αυτό αποδεικνύεται και απ’ τα λόγια του, που μάζεψε το The Cut.

via GIPHY

Αυτές είναι μερικές από τις πιο δυνατές ρήσεις του:

Για την αργοπορημένη επιτυχία του:

«Θα έπρεπε να είχα πεθάνει στα 20 μου. Γνώρισα την επιτυχία στα 40. Έγινα μπαμπάς στα 50. Νιώθω σαν να έχω κλέψει ένα αυτοκίνητο – ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο – και κοιτάω από τον καθρέφτη μήπως με καταδιώκουν».

Για την χαρά του ταξιδιού:

«Τα ταξίδια δεν είναι πάντα όμορφα και άνετα. Μερικές φορές πονάει η καρδιά σου. Αλλά δεν πειράζει, επειδή το ταξίδι σε αλλάζει. Πρέπει να σε αλλάζει. Αφήνει σημάδια στη μνήμη, στη συνείδησή, στην καρδιά και στο σώμα. Παίρνεις κάτι μαζί σου και μακάρι ν’ αφήνεις και κάτι πίσω»

Για τη ζωή:

via GIPHY

«Η ζωή είναι περίπλοκη. Είναι γεμάτη νοήματα και δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Αν πιστεύω σε κάτι είναι η αμφιβολία. Η βασική αιτία όλων των προβλημάτων της ζωής είναι να ψάχνεις για απλές απαντήσεις».

Για το πόσο μικροί είμαστε:

«Ίσως είναι φώτιση να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τελική ανάπαυση του νου. Καμία στιγμή σαγηνευτικής σαφήνειας. Ίσως σοφία είναι να συνειδητοποιείς πόσο μικρός και άσκοπος είσαι και πόσο μεγάλο δρόμο έχεις μπροστά σου».

Για το κίνημα #MeToo:

«Στις παρούσες συνθήκες, πρέπει να διαλέξουμε πλευρά. Εγώ στέκομαι στο πλευρό των γυναικών. Όχι από αρετή, ακεραιότητα ή ηθική ντροπή, αλλά επειδή βρήκα μια εξαιρετική γυναίκα με δύσκολο παρελθόν, που μου γνώρισε άλλες καταπληκτικές γυναίκες με εξίσου απαίσιο παρελθόν».

via GIPHY

Για το ρόλο των ΗΠΑ σε ορισμένα μέρη του κόσμου:

«Όποιος βρεθεί στην Καμπότζη, θα θέλει να πιάσει τον Χένρι Κίσινγκερ απ΄τον λαιμό και να τον πνίξει. Αν δεις αυτά που έκανε ο Χένρι στην Καμπότζη το μόνο που σκέφτεσαι είναι πώς είναι δυνατόν να μην κάθεται στο δικαστήριο της Χάγης μαζί με τον Μιλόσεβιτς».

Γι’ αυτά που αφήνουμε πίσω:

«Καθώς ζεις τη ζωή και μαθαίνεις τον κόσμο, αλλάζεις ανεπαίσθητα τα πράγματα. Αφήνεις πίσω σημάδια, όσο μικρά κι αν είναι και σε αντάλλαγμα, η ζωή και τα ταξίδια αφήνουν τα σημάδια τους σε σένα. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα σημάδια του σώματος και της καρδιάς, είναι όμορφα. Πολλές φορές, όμως, βλάπτουν».

via GIPHY

Για την μαγειρική:

«Λατρεύω την παράξενη ζωή της κουζίνας. Τους ονειροπόλους, τους παράξενους, τους πρόσφυγες και τους τρελούς με τους οποίους δουλεύω. Τις πανταχού παρούσες μυρωδιές των ψαριών, των οστών και των υγρών. Τον θόρυβο, τις φλόγες, τους καπνός και τους ατμούς. Είναι μια δουλειά που σε αλέθει. Οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε και λειτουργούμε στον γαστρονομικό υπόκοσμο είμαστε βασικά δυσλειτουργικοί. Έχουμε επιλέξει να γυρίσουμε τις πλάτες μας στα κανονικά ωράρια, στη ξεκούραση του σαββατοκύριακου και στην πιθανότητα να έχουμε μια φυσιολογική σχέση με κάποιον μη- μάγειρα».

via GIPHY

Για τον χαρακτήρα:

«Οι δεξιότητες διδάσκονται. Χαρακτήρα όμως ή έχεις ή δεν έχεις»

ΠΗΓΗ mikropragmata