8 Μύθοι για τα αυγά που πρέπει επιτέλους να αποβάλλουμε στον 21ο αιώνα

Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να μαγειρέψεις αυγά. Μπορείς να τα τηγανίσεις, να φτιάξεις ομελέτα, να τα βράσεις ή ακόμα να τα βάλεις και σε γλυκά.

Υπάρχουν ωστόσο τόσοι πολλοί μύθοι για τα οφέλη αλλά και τα αρνητικά που σου προκαλλούν.

Άλλοι λένε πως δεν πρέπει να τρώμε αυγά καθώς αυξάνουν την χοληστερίνη, ενώ άλλοι λένε το ακριβώς  αντίθετο. Είμαστε εδώ για να ξεδιαλύνουμε τα πάντα σχετικά με τα αυγά και να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε ποιοι από τους μύθους σχετικά με αυτά είναι αληθινοί.

8. Άνθρωποι με χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε αυγά

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, στα άτομα με υψηλή χοληστερίνη, συνιστούσαν να αποκλείσουν ορισμένα προϊόντα που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να την αυξάνουν. Τα αυγά βρίσκονταν στη λίστα των απαγορευμένων τροφίμων. Ναι, οι κρόκοι περιέχουν περισσότερο λίπος και χοληστερόλη από ότι τα ασπράδια. Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά και η λεγόμενη καλή χοληστερόλη δεν αυξάνει πάντα το επίπεδο της κακής χοληστερόλη στο αίμα.

Φυσικά, δεν είναι καλή ιδέα να τρώτε 3 αυγά για πρωινό κάθε μέρα, αλλά έχοντας 1 αυγό την ημέρα δεν θα σας βλάψει. Όσοι πάσχουν από διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να μην τρώνε περισσότερα από 3 αυγά την εβδομάδα.

7. Δεν πρέπει να τρώτε κρόκους αυγού αν θέλετε να χάσετε βάρος

Μερικοί άνθρωποι δεν τρώνε κρόκους αυγού διότι φοβούνται μην να πάρουν λίπος. Στην πραγματικότητα, οι κρόκοι περιέχουν πρόσθετες πρωτεΐνες και άλλες χρήσιμες ουσίες όπως η βιταμίνη D που συμβάλλουν στην απορρόφηση του ασβεστίου. Περιέχουν επίσης χολίνη που εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ήπατος.

Αυτές οι ουσίες, καθώς και η λουτεΐνη που είναι χρήσιμη για τα μάτια μας, δεν περιέχονται στα ασπράδια των αυγών. Η Αμερικανική Οργάνωση Καρδιοπαθειών, ισχυρίζεται ότι 1 αυγό την ημέρα μπορεί εύκολα να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Τα πειράματα αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση 1 αυγού για πρωινό (αντί για ζύμη), μειώνει την ποσότητα τροφής που καταναλώνετε και, κατά συνέπεια, τον αριθμό θερμίδων που καταναλώνετε.

6. Τα ωμά αυγά είναι πιο υγιεινά από τα βρασμένα

Μερικοί άνθρωποι τρώνε ωμά αυγά για να αυξήσουν τους μυς τους, να βελτιώσουν τη φωνή τους ή να μειώσουν το οξύ του στομάχου. Ο κίνδυνος να αποκτήσει κανείς σαλμονέλωση, είναι πραγματικά χαμηλός: μόνο 1 αυγό από τα 30.000 είναι συνήθως μολυσμένο. Αλλά τα οφέλη των ωμών κρόκων είναι μάλλον υπερεκτιμημένα. Τα ασπράδια στα ωμά αυγά δεν απορροφώνται τόσο καλά από τον οργανισμό όσο τα μαγειρεμένα καθώς και η απορρόφηση της βιοτίνης (βιταμίνη Β7) μπορεί να μπλοκαριστεί.

Η θερμική επεξεργασία μειώνει ορισμένες ποσότητες χρήσιμων ουσιών όπως το κάλιο, ο φώσφορος, η βιταμίνη Α και η Β5. Δεν συνιστάται να καταναλώνετε ωμά αυγά, αλλά εάν τα χρειάζεστε ως συστατικό, επιλέξτε αυτά που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για να καταστρέψουν τη σαλμονέλα.

5. Τα καφέ αυγά είναι καλύτερα από τα λευκά

Συχνά ακούμε ότι τα καφέ ή τα μαύρα προϊόντα είναι πιο υγιεινά από τα λευκά (για παράδειγμα, το ψωμί ή η ζάχαρη). Αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με τα αυγά. Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα καφέ αυγά είναι σχεδόν τα ίδια με τα λευκά αυγά.

Τα αυγά είναι πιο ωφέλιμα βασισμένα σε άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, τα αυγά μιας όρνιθας που πέρασε πολύ χρόνο στον ήλιο, περιέχουν 3-4 φορές περισσότερη βιταμίνη D. Τα κοτόπουλα που τρώνε τροφή πλούσια σε ωμέγα-3, παράγουν αυγά που περιέχουν περισσότερο ωμέγα-3.

4. Το χρώμα το κρόκου υποδηλώνει την ποιότητα του αυγού

Με την πρώτη ματιά, αυτή η δήλωση φαίνεται λογική. Στην πραγματικότητα, το χρώμα ενός κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή της κότας, δηλαδή όσες περισσότερες καροτενοειδείς ουσίες έχει στο φαγητό της, τόσο πιο κορεσμένο κρόκο παράγει. Δεν έχει σημασία αν οι κότες περπατούν σε χωράφια ή παραμένουν σε κλουβιά.

Το καλαμπόκι, η τσουκνίδα και κάποια άλλα φυτά κάνουν τους κρόκους φωτεινότερους. Εάν οι κότες περνούν περισσότερο χρόνο σε κλουβιά, το χρώμα των κρόκων τους μπορεί να αλλάξει με πρόσθετα τροφίμων όπως η κανθαξανθίνη. Αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν μόνο το χρώμα (οι πελάτες συνήθως προτιμούν φωτεινά χρώματα). Αν το χρώμα των κρόκων είναι πιο σκούρο, δεν σημαίνει ότι τα αυγά είναι κακής ποιότητας ή σάπια.

3. Η πόρτα του ψυγείου είναι το καλύτερο μέρος για να φυλάξεις αυγά

Σχεδόν όλα τα ψυγεία έχουν ένα ειδικό ράφι που βρίσκεται στην πόρτα. Αλλά δεν συνίσταται η αποθήκευση των αυγών εκεί. Τα αυγά αποθηκεύονται καλύτερα σε σταθερή θερμοκρασία. Η πόρτα είναι το θερμότερο μέρος και η θερμοκρασία αλλάζει πάντα εκεί. Το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση των αυγών είναι το μεσαίο ράφι του ψυγείου.

2. Ο τρόπος μαγειρέματος των αυγών δεν επηρεάζει την διατροφική τους αξία

Η κατανάλωση μόνο των αυγών δεν είναι αρκετή, πρέπει να τα μαγειρέψετε και σωστά. Τα χτυπημένα αυγά που ψήνονται στο φούρνο στους 180 ° C χάνουν περίπου το 45% της βιταμίνης D, εντός 40 λεπτών. Τα τηγανισμένα ή βρασμένα αυγά, διατηρούν σχεδόν το 90% αυτής της βιταμίνης. Πάρτε υπόψη σας αυτό το γεγονός πριν από το μαγείρεμα.

1. Το ασπράδι του αυγού βοηθάει στη μείωση των ρυτίδων

Οι σπιτικές μάσκες αυγού, είναι πολύ δημοφιλείς σήμερα: κάνουν το δέρμα μας να φαίνεται πιο ομαλό και μπορούν να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από τις ρυτίδες. Αλλά πώς λειτουργεί πραγματικά; Όταν το νερό εξατμίζεται από την επιφάνεια του δέρματος, τα ασπράδια σχηματίζουν μια λεπτή μεμβράνη που μπορεί εύκολα να ξεπλυθεί.

Τα αυγά περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες Ε και Β και βιοτίνη. Η ανεπάρκεια αυτών των ουσιών, κάνει τα μαλλιά και τα νύχια μας αδύναμα. Τα αυγά βοηθούν αυτά τα μέρη του σώματος να παραμείνουν υγιή, αλλά μόνο αν τα φάμε

ΠΗΓΗ: brightside.me