7 Ειλικρινείς λόγοι που ο γάμος «σκοτώνει» τις μακροχρόνιες σχέσεις. Ο 2ος είναι το Μεγάλο Λάθος

Όταν βρισκόμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση με κάποιον που αγαπάμε, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα: το γάμο. Η ιδέα να παντρευτούμε μας κάνει να ενθουσιαστούμε και μας φέρνει ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό μας. Το να ζήσετε μαζί με κάποιον που αγαπάτε για πάντα ακούγεται τέλειο, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει από τη μυθοπλασία, που έχουμε μεγαλώσει διαβάζοντας και παρακολουθώντας σε ταινίες.

Όταν παντρευτείτε, δεν είναι κάθε μέρα ένα παραμύθι, αν και θα αγαπάτε ο ένας τον άλλον. Ακριβώς επειδή 2 άνθρωποι έχουν μια σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν σημαίνει ότι θα έχουν ένα γάμο κατ ‘ευθείαν βγαλμένο από ένα μυθιστόρημα του Nicholas Sparks. Με το γάμο έρχονται μεγάλες ευθύνες και οι περισσότεροι άνθρωποι που ενθουσιάζονται προγραμματίζοντας τη μέρα του γάμου τους και τον τέλειο μήνα του μέλιτος συχνά το ξεχνούν αυτό, οδηγώντας σε ένα κακό διαζύγιο αργότερα.

Εντοπίσαμε τους ειλικρινείς λόγους για τους οποίους τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις καταλήγουν να χωρίζουν σύντομα μετά το γάμο τους, ακόμα κι αν ήταν ερωτευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

1. Έλλειψη αφοσίωσης

Όταν είστε νέοι, ερωτευμένοι και σε σχέση, βρίσκετε νέους τρόπους για να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώθει ξεχωριστός. Δεν χάνετε ποτέ την ευκαιρία να πείτε στο άλλο σας μισό πόσα σημαίνουν για εσάς. Νιώθετε ευγνωμοσύνη που τους έχετε στη ζωή σας και θα κάνετε οτιδήποτε για να τους κρατήσετε μαζί σας.

Από την άλλη πλευρά, όταν είστε παντρεμένοι, αρχίζετε να παίρνετε το σύντροφό σας ως δεδομένο. Δεν τους εκτιμάτε τόσο πολύ όσο προηγουμένως και σιγά-σιγά, ξεκινάτε να γεφυρώνετε ένα χάσμα μεταξύ σας.

2. Ήσασταν υπερβολικά στοργικοί στην αρχή.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας, τα ζευγάρια που είναι υπερβολικά στοργικά στην αρχή των σχέσεών τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν μετά το γάμο τους. Όταν δείχνετε συνεχή αγάπη προς τον/την σύζυγό σας όλη την ώρα, μέχρι που οι εκπλήξεις σας δεν τους εκπλήσσουν πια, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται λίγο βαρετά μετά το γάμο.

Αυτό όχι μόνο κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα συναρπαστικό που πρέπει να κάνετε στη σχέση σας, αλλά και σας βάζει σε τεράστια πίεση. Στην πραγματικότητα, αρχίζετε να αισθάνεστε ότι οι προσπάθειές σας παραμένουν απαρατήρητες και δεν λαμβάνονται σωστά. Στη συνέχεια, αρχίζετε να αισθάνεστε λιγότερο επιθυμητοί.

3. Δεν ήταν πραγματική «αγάπη».

Το χειρότερο λάθος που κάνουμε όλοι είναι να μπερδεύουμε την αγάπη με τον έρωτα. Οι άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις μπερδεύουν ότι είναι ερωτευμένοι με το να είναι άνετα γύρω από ένα άτομο και αυτό είναι το σημείο όπου πηγαίνουν στραβά. Είναι συνήθως αφού παντρευτούν ότι συνειδητοποιούν ότι δεν ήταν πραγματικά ερωτευμένοι.

Το να αγαπάς κάποιον και να τον συμπαθείς είναι 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα! Αλλά από τη στιγμή που τα ζευγάρια συνειδητοποιούν αυτό, είναι συχνά πολύ αργά.

4. Οι ανάγκες σας έχουν αλλάξει.

Οι άνθρωποι αλλάζουν με το χρόνο και το ίδιο αλλάζουν και οι ανάγκες τους! Πρόσφατα, η Miley Cyrus και ο Liam Hemsworth που ήταν μαζί για χρόνια, χώρισαν μόνο μερικούς μήνες μετά το γάμο τους. Αναρωτιέστε γιατί συνέβη αυτό; Είναι επειδή οι προτεραιότητές τους άλλαξαν. Σε δημόσια δήλωση, ο εκπρόσωπος του ζευγαριού αποκάλυψε ότι οι 2 τους συμφώνησαν να χωρίσουν, καθώς επιθυμούν να αναπτυχθούν και θέλουν να επικεντρωθούν στον εαυτό τους και τη σταδιοδρομία τους.

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη και έρχεται με το χρόνο. Μπορείτε είτε να μεγαλώσετε και να προχωρήσετε με τον σύντροφό σας είτε απλά να επικεντρωθείτε πρώτα στον εαυτό σας και στους στόχους σας. Ο γάμος είναι όμορφος, αλλά απαιτεί επίσης υψηλό επίπεδο δέσμευσης, υπομονής και αγάπης, που είναι ο λόγος που μετά το γάμο, οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται φορτωμένοι από την ευθύνη και προτιμούν να είναι μόνοι τους για να επικεντρωθούν στους μεμονωμένους στόχους τους.

5. Θέλατε μόνο να παντρευτείτε.

Το να παντρευτείτε για οποιονδήποτε λόγο εκτός από την αγάπη δεν πρόκειται απλώς να δουλέψει. Το να παντρευτείτε ένα άτομο με το οποίο είχατε σχέση για μεγάλο χρονικό διάστημα απλώς και μόνο επειδή δεν θέλετε να ψάχνετε για νέο σύντροφο, δεν πρέπει ποτέ να είναι ένας λόγος για να παντρευτείτε. Με αυτόν τον τρόπο, απλά χάνετε το χρόνο σας και του συντρόφου σας. Ο γάμος θα καταρρεύσει σύντομα λόγω έλλειψης αγάπης στη σχέση.

Όλοι θέλουν να παντρευτούν μια μέρα, αλλά δεν πρέπει να αφήσετε την πίεση από τους συνομήλικες ή οποιαδήποτε κοινωνική προσδοκία να σας σπρώξουν προς ένα γάμο. Ο γάμος είναι σαν ένα ποδήλατο που χρειάζεται 2 εξίσου καλά ελαστικά για να ανέβει στο ταξίδι που ονομάζεται ζωή. Εάν εσείς ή ο μακροπρόθεσμος σύντροφός σας αισθάνεστε ότι δεν είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα, ακούστε το ένστικτό σας!

6. Ανακαλύψατε μια νέα πλευρά του συντρόφου σας.

Η μακροχρόνια σχέση δεν σημαίνει ότι γνωρίζετε τα πάντα για τον σύντροφό σας. Όταν παντρευτείτε και αρχίζετε να ζείτε μαζί καθημερινά, θα ανακαλύψετε νέα πράγματα για τον σύντροφό σας – κάποια ενδιαφέροντα και κάποια «κακά».

Η περιφρόνηση, η ατιμία, τα προβλήματα με τα χρήματα, οι ανασφάλειες και η υπερβολική κτητικότητα είναι μερικές από τις σημαντικότερες κόκκινες σημαίες που οι άνθρωποι ανακαλύπτουν στις σχέσεις τους μετά το γάμο τους, κάτι που συχνά οδηγεί στον χωρισμό τους.

7. Δεν κάνατε «κλικ» όπως νομίζατε ότι θα κάνατε.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά τις σχέσεις και τους γάμους. Η εικόνα της «τέλειας ευτυχισμένης ζωής» αναδύεται στα κεφάλια μας, χάρη στην πλύση εγκεφάλου από ταινίες και δεν είναι καν κοντά στην πραγματικότητα. Ο σύντροφός σας δεν πρόκειται να ολοκληρώνει τις προτάσεις σας ή να απομνημονεύσει όλα όσα σας αρέσουν. Δε θα είναι κάθε μέρα με ηλιοφάνεια. Θα υπάρξουν στιγμές όπου ο σύντροφός σας αισθάνεται λίγο πεσμένος ψυχολογικά και ημέρες όταν θα χρειάζεστε προσωπικό χώρο. Οι γάμοι δουλεύουν με την αμοιβαία κατανόηση.

Τα ζευγάρια που σπεύδουν να παντρευτούν χωρίς να το σκεφτούν σοβαρά, πιστεύοντας ότι όλα θα δουλέψουν επειδή γνωρίζουν ο ένας τον άλλον για τόσο πολύ καιρό, καταλήγουν να χωρίζουν μετά από λίγους μόνο μήνες, επειδή πιθανότατα δεν είναι πνευματικά έτοιμα για τις ευθύνες έρχονται με όλο το πακέτο. Αισθάνονται απογοητευμένοι όταν η πραγματικότητα τους χτυπά και συγκλονισμένοι από τη δέσμευση που απαιτεί ο γάμος για να λειτουργήσει σωστά.