7 Αιτίες του Καρκίνου του Δέρματος που Ελάχιστοι Γνωρίζουν. Αυτή για τα Μαλλιά Ούτε Καν τη Φανταζόμασταν!

Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου του δέρματος και το μελάνωμα είναι ο πιο θανατηφόρος από όλους.

Όσο και να αγαπάμε την λιακάδα, το πρόβλημα είναι οι ακτίνες UV. Για κάποιους, ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος αυξάνεται δραματικά, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες συνεισφέρουν στην ασθένεια αυτή.

Ιστορικό με εγκαύματα

Καιγόσασταν εύκολα από τον ήλιο από όταν ήσασταν παιδιά; Αυτή η φθορά στο δέρμα μπορεί να σας ακολουθήσει στην ενηλικίωση και να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος στο μέλλον. Γι’αυτό είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας φορώντας αντηλιακό και καπέλο.

Γονίδια στην οικογένεια

Εάν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό με καρκίνο του δέρματος, τότε υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστείτε και εσείς. Κάποιοι τύποι καρκίνου του δέρματος είναι κληρονομικοί και προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις.

Φακίδες ή ανοιχτό δέρμα

Όσοι έχουν ανοιχτό δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της λιγότερης μελανίνης, η οποία μας προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες. Αυτό δεν σημαίνει πως όσοι έχουν σκούρο δέρμα έχουν ανοσία, αφού όλοι μπορούν να πάθουν καρκίνο στο δέρμα.

Κόκκινα μαλλιά

Δυστυχώς, μία γενετική μετάλλαξη στο DNA τους αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος για την ομάδα αυτή. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ανοιχτά μάτια.

Υψηλό υψόμετρο

Όσοι ζουν σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο είναι πιο κοντά στον ήλιο με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο κίνδυνο. Σε μέρη που υπάρχει υπερβολική ηλιοφάνεια ή σε βουνά, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος.

Ακτινοθεραπείες

Όσοι έχουν ακολουθήσει ακτινοθεραπεία για παθήσεις όπως ψωρίαση, έκζεμα ή ακμή θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο εκείνες τις περιοχές του δέρματός τους.

Χημικά

Τα χημικά όπως το αρσενικό και η πίσσα έχουν συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Επίσης, υπάρχουν και κάποια φάρμακα που κάνουν πιο ευαίσθητο το δέρμα και έχει αποδειχτεί πως αυξάνουν την πιθανότητα του καρκίνου αυτού.

Ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος και το ιστορικό, είναι σημαντικό να προστατεύεστε και να το ελέγχετε συχνά για παράξενες ελιές ή παραμορφώσεις.

Πηγή