Οι 6 δύσκολες φάσεις στον γάμο που όσοι τις ξεπεράσουν θα ζήσουν για πάντα ευτυχισμένοι μαζί

Ένας υγιής γάμος δεν είναι δώρο, αλλά δική μας επιλογή και σκληρή δουλειά από εμάς. Όλοι έχουν προβλήματα και παρεξηγήσεις στη σχέση τους. Μερικές φορές νιώθουμε ότι είναι πιο εύκολο να τα παρατήσουμε. Ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είναι πρόκληση το να συνεχίσουμε να προσπαθούμε μέσα από όλες τις φάσεις. Αλλά αν επιλέξατε να είστε μαζί παρά τα εμπόδια, μπορείτε να έχετε ως ανταμοιβή έναν πραγματικό θησαυρό.

Εμείς πιστεύουμε στους γάμους που μπορούν να διαρκέσουν για πάντα και ελέγξαμε τις φάσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια στον δρόμο προς την αρμονία.

1. Κριτική

Δεν μπορεί κανείς να λάβει κριτική, αλλά όταν είναι πολύ άμεση και μας θυμίζει μια επίθεση, μπορεί να γίνει ένα τεράστιο πρόβλημα, ειδικά ανάμεσα στους συντρόφους.

Ο Δρ John Gottman γράφει στο βιβλίο του «Οι τέσσερις ιππείς της Αποκάλυψης» πως όταν ασκείτε κριτική στον σύζυγό σας, προσπαθείτε να πείτε ότι κάτι πάει λάθος μαζί τους. Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «πάντα» ή «εσύ ποτέ» είναι πολύ συνηθισμένες και δεν οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα. Το πιο πιθανό είναι ότι ο σύντροφός σας θα αρχίσει να αμύνεται.

Η λύση είναι να κάνουμε ένα άμεσο παράπονο και να μην κάνουμε άμεσες επιθέσεις στην προσωπικότητά τους.

2. Αντίσταση και κλάμα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει πιθανώς μια στιγμή όπου ο σύντροφός μας έχει αρχίσει να χτίζει έναν τοίχο γύρω του και δεν θέλει να μιλήσει ή να λύσει ένα πρόβλημα. Φαίνεται ότι δεν νοιάζεται καθόλου και απλά σας αγνοεί.

Ο Δρ John Gottman λέει ότι το 80% των ανδρών είναι έτσι. Φαίνεται ότι δεν νοιάζεται, αλλά στην πραγματικότητα, ενδιαφέρεται πραγματικά. Είναι σημαντικό να μάθετε πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια πότε ο σύζυγός σας είναι συναισθηματικά συγκλονισμένος και να μην τον πιέσετε.

Εάν το πρόβλημα πρέπει να συζητηθεί, είναι πάντα καλύτερο να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή όταν είστε πιο ήρεμοι.

3. Έλξη σε κάποιον άλλο

Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό, αλλά το 70% των γυναικών στις σχέσεις παραδέχονται ότι έχουν έλξη προς κάποιον τρίτο. Η έλξη είναι μια φυσιολογική αίσθηση και δεν σημαίνει ότι πρόκειται να απιστήσουν.

Το σημαντικό είναι να μην ενδώσετε σε αυτά τα συναισθήματα και να είστε εντελώς συνειδητοί σε αυτό που κάνετε. Μην κλείνετε τον εαυτό σας από τον σύντροφό σας μόνο και μόνο επειδή νιώθετε σύγχυση αυτή τη στιγμή. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί πειρασμοί στη ζωή σας, αλλά η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα σε μια σχέση.

4. Περιφρόνηση

Η περιφρόνηση προέρχεται από την ηθική υπεροχή. Μπορεί να είναι σαρκασμός, εκφράσεις του προσώπου και εχθρικό χιούμορ και είναι πάντα καταστροφικό για οποιαδήποτε σχέση.

Πρέπει να μάθετε πώς να εκφράζετε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη. Είναι σαν ένας καθρέφτης. Όσο πιο θετικά αισθάνεστε, τόσο λιγότερο εκφράζετε περιφρόνηση.

Είναι δύσκολο να δουλέψετε στον εαυτό σας, αλλά αξίζει τον κόπο. Ο σύντροφός σας πρέπει να δει και να ακούσει ότι δείχνετε αγάπη, όχι μόνο ενόχληση.

4. Έκρηξη

Τα παιδιά, η οικονομική κρίση, τα τοξικά μέλη της οικογένειας και όλα αυτά τα πράγματα μαζί μπορούν να σας τρελάνουν και έτσι φτάνετε σε μια έκρηξη. Δεν θέλετε να κάνετε τίποτα άλλο παρά να φύγετε. Αυτό το στάδιο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στη σχέση σας.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι προκλήσεις αποτελούν μέρος της ζωής μας και ότι είναι όλα προσωρινά. Εάν μπορείτε να διαχειριστείτε τους πιο δύσκολους καιρούς μαζί, η σύνδεσή σας θα μεγαλώσει. Ο γάμος δεν είναι μόνο για να μοιράζεστε τη χαρά και την ευτυχία, αλλά και για να μοιράζεστε τα προβλήματα.

5. Αποδοχή και συγχώρεση

Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο καταλαβαίνουμε τελικά το γεγονός ότι ποτέ δεν πρόκειται να λύσουμε προβλήματα όπως προηγουμένως και πρέπει να βρούμε έναν πιο ειρηνικό τρόπο συμβίωσης. Όλοι έχουν τους δικούς τους τρόπους: μερικοί μιλάνε σε στενούς φίλους και οικογένεια, άλλοι διαβάζουν βιβλία αυτοβοήθειας.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να συγχωρήσουμε τους συζύγους μας για το πείσμα τους. Η αποδοχή του καλού με το κακό μας φέρνει σε ένα νέο επίπεδο. Οι καυγάδες συμβαίνουν λιγότερο συχνά και διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε πλέον τόσο συναισθηματικοί.

6. Επιτέλους μαζί

Αφού ξεπεράσετε όλα τα στάδια, τη σκληρή δουλειά και τον πόνο, παίρνετε ένα πραγματικό θησαυρό. Δεν μαλώνετε πια, έχετε τις δικές σας συμφωνίες με τον σύντροφό σας και μαθαίνετε πώς να λύσετε προβλήματα και δεν αποφεύγετε τις προκλήσεις.

Τώρα μοιράζεστε μια κοινή ιστορία. Σε αυτή τη φάση, καταλαβαίνετε ότι ο γάμος δεν ήταν εύκολος, αλλά μπορείτε να είστε υπερήφανοι για τον εαυτό σας. Η εκτίμηση είναι πολύ σημαντική. Σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλείς για τον σύντροφό σας. Τώρα είστε μαζί επιτέλους.