5 σημάδια που δείχνουν ότι βγαίνεις με ψυχοπαθή
Www.true.gr

5 σημάδια που δείχνουν ότι βγαίνεις με ψυχοπαθή

Υπάρχουν αμέτρητες ταινίες ακόμα και σειρές που έχουν ως κεντρικό χαρακτήρα κάποιον ψυχοπαθή, όπως για παράδειγμα τον Πάτρικ Μπέιτμαν στο “American Psycho” ή τον Τζο Γκόλντμπεργκ στην επιτυχημένη σειρά του Netflix “You”. Πρόκειται για χαρακτήρες, οι οποίοι είναι συνήθως επικίνδυνοι, στην πραγματικότητα όμως δεν ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και διάγουν μια κανονική ζωή.

Αν και η λέξη “ψυχοπαθής” δεν περιγράφει μια πραγματική ιατρική κατάσταση, συνήθως χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους όταν θέλουν να περιγράψουν ένα άτομο του οποίου η συμπεριφορά αψηφά τους κοινωνικούς κανόνες και τις συμβατικές αντιλήψεις για το σωστό και το λάθος. Η πλησιέστερη διάγνωση που μπορεί να δοθεί σε αυτά τα άτομα είναι η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Κύρια χαρακτηριστικά της αντικοινωνικής διαταραχής είναι η χρόνια και παντελής αδιαφορία για τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων. Η αδυναμία συμμόρφωσης με τους ηθικούς και κοινωνικούς κανόνες και η ασταθής, παρορμητική και πολλές φορές επιθετική συμπεριφορά.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που τα άτομα που πάσχουν από αυτή την διαταραχή έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την γοητεία και την ικανότητα χειραγώγησης. Λόγω της ικανότητας τους να χειρίζονται τους γύρω τους, έχουν την ικανότητα να μεταμφιέζουν τη διαταραχή τους και να γίνουν ο καλύτερος φίλος ή ο ευχάριστος γείτονας.


Δείτε παρακάτω 5 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι ψυχοπαθής.

Έλλειψη τύψεων/ συνείδησης
Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βλάψουν τους ανθρώπους οικονομικά, συναισθηματικά ακόμη και σωματικά αν πρόκειται να κερδίσουν κάτι από αυτό. Συνήθως δεν τους ενδιαφέρουν οι πράξεις τους, όσο άσχημες και αν είναι, και πολλές φορές μάλιστα τις εκλογικεύουν.

Ενεργούν αποκλειστικά για προσωπικό κέρδος
Έχουν πλήρη επίγνωση του σωστού και του λάθους, του ηθικού και του ανήθικου, αλλά το συμφέρον τους είναι αυτό που υπερισχύει πάντα, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους γύρω τους, ακόμα και αν είναι μέλη της οικογένειας τους ή κοντινά τους πρόσωπα. Οι πράξεις τους περιλαμβάνουν την εξαπάτηση, την κλοπή, την χειραγώγηση, ακόμα και την κακοποίηση.


Έλλειψη ενσυναίσθησης
Χαρακτηριστική σε αυτά τα άτομα είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και η περιφρόνιση των συναισθημάτων και των δικαιωμάτων των άλλων. Είναι ανίκανοι σε μεγάλο βαθμό να αισθανθούν μετάνοια, λύπη ή άλλο φυσιολογικό συναίσθημα.

Δεν αναγνωρίζονται
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι αρκετά δύσκολο να αναγνωριστούν, καθώς παρουσιάζονται ως σαγηνευτικοί και γοητευτικοί, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα τους περιέγραφαν ως ευχάριστους, πραγματικά χαρισματικούς, ακόμα και ως καλούς ανθρώπους.

Είναι ανεύθυνοι
Ανευθυνότητα, με αποτυχία διατήρησης σταθερής εργασίας και περάτωσης των οικονομικών υποχρεώσεων. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζουν και τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα
Αφήστε το σχόλιο σας:
True.gr